Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jabloň - boule v místě roubu

Od: kosak® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

před 3 lety jsem zasadil ovocný stromek - letní jabloň Mantet. Myslím, že jsem ji kupoval na podnoži M26. Zdá se mi však, že stromek na kmeni moc nezesílil, přičemž podnož ano a v místě roubu s podnoží se vytvořila nezvykle veliká boule . Chtěl jsem se zeptat, zda je to normální , nebo zda je to známka nějakého problému se stromkem?

Předem Díky.

( ta tmavá část na kmeni a tyčcce nad roubem je lepidlo proti mravencům )

Jabloň - boule v místě roubu

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

M26 je středně rostoucí podnož, Mantet je středně rostoucí odrůda jabloně, čili by taková nesouměrnost růstu neměla být. Buď je jiná podnož nebo odrůda. Jestli se stromku daří, neřešte to. Není roubováno, ale očkováno a zdá se mi, že ho máte zasazen o trochu hlouběji než by bylo vhodné.

doplněno 30.06.17 17:32:

U tříletého stromku neřešte počet jablek, ale délku letorostů.

hodnocení

Ano, dával jsem očko (pokud to píši správně) těsně nad úroveň terénu v domnění, že jak poroste strom i podnož, že se časem dostane víc nad terén, neboť celá podnož mi přišla ke kořenům poměrně krátká. Ale asi jsem se mýlil, podnož roste evidentně pouze do šířky :) Jestli se daří stromku je těžké posoudit. Loni měl 5 jablek, letos žádné , ale je to teprve mladý stromek. Přírůstky dřeva (větve) jsou podle mě odpovídající, ale kmen je slaboučký a téměř nezesílil :( Občas jej přihnojuji hnojivem na ovocné stromy.

doplněno 30.06.17 18:38:

Délka letorostů je dle mého odpovídající. Pak je tedy asi vše v pořádku až na ten úzký kmen . Díky :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]