Nejste přihlášen/a.
Obracím se na pěstitele rajčat, zda necháváte na rostlinách všechny listy. Já jsem odstranila ty, které se couraly po zemi. Neptám se na "vylamování" v páždí listů, to dělám, ale nevím, jestli je dobré odstranit ještě další listy, které nejsou zcela u země. Děkuji.
Listy pokud odstraňovat, tak na konci sezony, kdy rostlina nekvete, neroste, slunce je málo a plody pouze už jen dozrávají. Rozhodně ne teď, kdy rostliny má vyživovat vlastní růst, růst plodů a ještě kvetení.
Nebo si udělajete test, pokud máte na poli více stejných odrůd a rostlin stejné vitality, tak to na jedné rostliny udělejte na druhé ne, a hned máte srovnání, co se bude dít...
Přidám se se svými pěstitelskými zkušenostmi. Pěstuji jen tyčková rajčata, ranná polní aby jich co nejvíce uzrálo. V červnu je stříkám dvakrát po deseti dnech proti plísni. (mělo by se stříkat třikrát, ale ze skušeností stačí dva postřiky) Vylamuji spodní listy, teď už mám vylámáno až k prvním hroznům plodů. Jak začnou plody od spoda červenat, tak postupuji s vylamováním listů výš. Nechávám na stonku dva výhony. Vylamuji pazochy. Vršek ulomím až někdy v srpnu. Když se ulomí brzy, vyrazí si nový. Pak v září, když už nenasazují nové plody, jen zrají,chce to hodně zálivky a mohou se i listy víc obrat. Před prvními mrazíky všechny plody otrhám, dám je do bedynek, jen tak dvě vrstvy na sebe a do každé bedynky dám dvě až tři jablka. Bedynky zakryji hadrem a dám do místnosti kde je tak 18°C. Rajčata postupně dozrávají. Mívám je skoro až do vánoc. Nejsou taksladká jako ze zahrádky ze sluníčka, ale jsou lepší než ze supermarketu, postříkaná aby uzrála všechna najednou.
lada48, nevěděla jsem, že existuje postřik proti plísni, to je specielně na rajčata?
Moc děkuji za radu.
Maky, lada48 nejsem, ale přesto odpovím. Je to postřik který je běžně k dostání a je to na krabičce napsané. Plíseň rajčatová a bramborová. Teď si nevzpomenu která přesně je to značka, ale snadno se seženou třeba v obchodech kde prodávají květiny a mají i semena, nebo v drogerii. Nebo v každém supermarketu.
Já je stříkám Kuprikolem. Ten je proti houbovým a bakteriálním chorobám. Postříkám rajčata a okurky, zbytkem ještě postříkám kytky.
Měďnaté přípravky, tj. i Kuprikol oddalují zrání.
Liduli, měď nepoužívám vůbec. Na etiketě u každého přípravku máte napsáno, kolikrát za sezonu můžete použít. Také tam bývá případné upozornění, když hrozí rezistence patogena na přípravek.
...také stříkám Kuprikolem, ale chtěla bych se zeptat - "jedna paní povídala", že druhý postřik se má provádět jiným fungicidem, oponovala jsem jí a slíbila, že se zeptám na poradně. Takže používáte na postřik tentýž fungicid nebo jej měníte,děkuji za odpověď
Listy a jejich odstranění, jsme už několikrát řešili doma i v zahrádkářské kolonii. Nikdy jsme se nedobrali pravdy. Já jsem některé, které se mi nelíbily, odstranila. Ale nikdy jsem to nepřehnala. Udělej pokus. Některé keříky nechej a jiné zbav částí listí. A uvidíš.
Udělám to přiměřeně přiměřeně . Vloni jsem viděla u sousedů dost vyholené rostliny, to mne zaujalo, asi to bude jako převence proti plísni, ta napadá nejdřív listy, si myslím. Zajímá mne, jak to kdo děláte a co se vám osvědčilo.
Já jsem někde četla, že se ty listy mají zkracovat, to znamená ustřihnout jich polovinu, ale ne úplně odstraňovat. Prostě ta listová větvička se asi tak v polovině ustřihne, aby nebyla tak dlouhá, ale přesto tam některé lístečky zůstaly. To se dělá v tom případě, že je listová část rostliny opravdu hodně hustá. Tak se ty "plíce" úplně neodstraní a pomůže to dodávat víc živin do plodu a ne do listů.
Docela by mě zajímalo, kdo a kdy přišel s nápadem, že zrovna rajče nepotřebuje listy. Kdyby tomu tak bylo, šlechtitelé by už předložili klacek bez listí, na kterém by přirozeně dozrávaly úžasná rajčata. Ono to však tak není. Fotosyntéza probíhá kupodivu (pro některé) i ve stoncích, ale hlavně v listech a pro chuť a zrání je to to nejdůležitější. Rajče sice potřebuje plné slunce, ale ne na plody, ale na listy. Když už někdo chce odstraňovat, tak pouze ty, které se dotýkají země, jsou tedy nejdéle ovlhčené a může se na nich uchytit plíseň bramborová. Proč nikdo nechce otrhávat listy na jahodách, jablkách, třešních, paprikách, melounech, atd. Proč jenom na rajčatech? Poraďte.
Suzymon, bez listů to samozřejmě dozraje, ovšem chuťově to nemůže být ono a pěstuju, abych měl své a dobré. Prudké sluníčko přímo na plody může i plody poškodit a úplně zbytečně. Je to stejné jako když necháváte dozrát zelená rajčata po sezoně někde v bedýnce. Je to rajče, ale není to ono. A někdo si pěstuje taková celý rok, protože podlehl bludu na internetu. Plíseň to chytí, když je vlhké počasí tak jako tak. A brambory? Jasně, pokud necháte rozvinout plíseň na bramborech, tak ji budete mít i na rajčetech a obráceně. Proto dělám preventivní postřiky rajčat i brambor a není s plísní problém.
Pckop, máš logicky pravdu a ani já listy neodstraňuji, jen když jsou strašně silné a dlouhé, tak zkrátím. Nevím proč mi na rajačatech vždycky narostou tak silné větvičky s listím. Ale moje sousedka opravdu ty listy odstraňuje a to celé. Prostě postupně vyholuje kmínek, až tam zbudou jen větvičky s rajskými. A začíná s tím poměrně brzo a odspoda. Nemá to na její rajčata vliv, dozrají v pohodě. Ale když to chytne plíseň, tak je to stejně v háji všechno. Listy nelisty. Ona je asi potíž v tom, že nemáme zase až tak velké zahrádky a pěstujeme také brambory, protože většinou pěstujeme všechno co můžeme. Možná ta plíseň je od těch brambor. I když nejsou přímo vedle, jsou pár metrů od rajských.
Aha, tak je pravda, že její rajské jsem nikdy nechutnala . Asi by se moc divila, kdybych si jí řekla aby mi dala ochutnat, když mám na zahradě vlastní. Já tě teda rozhodně poslechnu a už nebudu ani zakracovat. Také mám ráda tu jejich chuť. Na bramborách plíseň zatím nemám, ale postříkala jsem jenom rajské, tak zítra postříkám i brambory. Díky za radu.
Možná se listy zkracují a některé odstranují ještež z toho důvodu, aby rostliny neměly takovou ztrátu vody odpařováním z listů. Copak, já mám zahrádku u baráku, ale kdo tam musí dojíždět tř. až večer zalévat, tak možná by to mohl být další důvod.
Tedy tak to slyším poprvé, že by se měly lístky protrhávat. Sadíme s mamkou rajčata už nějakou dobu a nikdy jsme to nedělaly a rajčata máme krásně osypané plodama. Ani když jdu kolem sousedů jsem neviěla, že by měli keříky otrhané. To se ráda něco přiučím
Viděla jsem, ale postupuji jako Vy. Odstraním jen ty, co se courají v hlíně. Sousedka otrhá většinu listí koncem léta, když rajče končí s plozením. To mu ubere i vrcholový výhonek s květy, což chápu. Její manžel by ty listy trhal dřív. Taky se přou, co je lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.