Nejste přihlášen/a.
Mám chatku v zahr.osadě a soused má velký ořech ,který větvemi i celým vzrůstem dělá stín.Žádala jsem souseda o zkrácení větví,ale nesouhlasí. Co mám učinit...Vím,že v osadě se takové stromy nesmí sázet. Větve přesahují mna můj pozemek a nic tam krom kapradí neroste. Nechci aby ho třeba likvidoval,ale třeba zkrátil... díky
Podle nového občanského zákoníku pokud požádáte souseda, aby odstranil větve přesahující na váš pozemek, protože vám působí škodu (třeba nepřiměřeně stíní) musí tak učinit.
Pokud to neudělá v přiměřené době, můžete větve odstranit sama, ovšem pouze šetrně a ve vhodném období, čili v době vegetačního klidu.
Vidím, že se tady zase sešlo plno kecálků a rada žádná. Zajděte se zeptat na obecní úřad, sdělte jim vaše problémy se stromem a pokud jsou tam rozumní, tak pochopí, o co vám jde. Sousedovi pak řekněte, že jste si domluvil, že větve, které přesahují na váš pozemek, můžete zkrátit. Ořez ořešáku se provádí v srpnu a stromu vůbec neublíží. Pokud by si soused někde stěžoval, tak nemá šanci, protože větve byly u vás.
S kým "domluvil"? S obecním úřadem?
PS - kdybyste si přečtla diskuzi, nějakou radu byste možná objevila - ale ono vás to nudí, že?
Zase žvaníte mimo téma a nedáváte žádnou radu a navíc nic nechápete. Jděte do parku.
A co by takový obecní úřad měl v tomto řešit? Soukromý strom, stojící na soukromém pozemku, vadící (či vadící jeho větve) jiné soukromé osobě. Jediné co obec udělá, že vás odkáže na patřičné zákonné ustanovení toto řešící. Případně pokud budete moc neodbytná, tak na policii. Obecní úřad si nad vámi umyje ruce a nijak se v tom nebude angažovat. Představa, že zajdete na obecní úřad, tam jim řeknete svojí story a oni vám řeknou, "ok my s tím souhlasíme, co nám tu povídáte, paní", je poměrně naivní. Sousedovi pak řeknete co? "Hele, já se domluvila se starostou, že ti ty tvoje větve můžu fiknout?". Na to nepotřebujete posvěcení od obecního úřadu.
Nepíšete, v jaké vzdálenosti ten strom je, pokud ho má soused tuším více než 3 metry od hranice vašeho pozemku, tak by to mělo být ok. Jestli se tam u vás dnes takové stromy nesmí sázet, neznamená to, že to platilo i před x lety, kdy ho tam sázel. Větve, které sahají na váš pozemek, můžete samozřejmě ořezat i bez jeho souhlasu. Pokud má strom na svém pozemku, dodržuje všechny délkové hranice, tak žádný výbor zahrádkářské osady nic nezmůže. Jediné čeho můžete dosáhnout, je přinutit ho k ořezu větví, které sahají na váš pozemek, ale jsou třeba tak vysoko, že je sama nejste schopna ořezat. Říkáte, že nechcete ořech likvidovat, jen zkrátit. což je ale v podstatě téměř totéž.
Když ořechu zkrátí větve,tak ho nezlikviduje a nebudou mi sahat přes můj pozemek,Již ho jednou zkrátil -bez řečí,,ale teď nechce Kmen je asi 3 metry ,,zítra to změřím ale koruna je velká.
Jen nechci,aby mi jeho větve pokrývaly můj pozemek,,Nestará se o něho,listí mi tam padá a pod.
Tak větve jistě, ale z toho, jak jste to napsala, to vypadalo, že chcete, aby ten strom celý o kus zkrátil. Což se nedivím, že by nechtěl. Pokud je strom více než 3 metry od vašeho pozemku, tak můžete dosáhnout jen ořezu větví.
Ale já jsem psala o zkrácení větví a on nechce a vím,že to musí.Větve které visí nad mým pozemkem-nivc více nechci
jenyk------asi vidím jak to je ,,,ořech mi málem se dotýká střechy,,,,
bez ironie prosím jenyku
To by mě skutečně zajímalo, jak se ořezáním větví sahajících přes plot dá zabránit padaní listi na pozemek z těch zbylých. Ušetřilo by mi to dost práce.
Větve nad pozemkem můžete odstranit i bez povolení držitele stromu.Jen to musíte udělat ve vhodné době,aby to neohrozilo existenci stromu.Je vhodné požádst o to arboretickou firmu.
JABRAKA
zavináč, berte to zase z té lepší stránky. V těchto dnech (a věřete, že nebude jich málo) buďte ráda, že máte na zahradě příjemně a že se můžete schovat do stínu pořádného stromu. Spousta jiných lidí by za to hory přenášela. To i těch pár hromad listí na podzim je dobré oželet.
Já o ořechy nějak nestojím a máme svůj ořech,,nesbírám cizí ořechy a pokud spadne ,,tak jí je dám.
tady mám své místo stínu..
Podle OZ - nadměrně poškozuje tvoje práva.
Oznam že stíní atd. a požaduj aby přesahující/ nadměrně stínící větve zkrátil, dej rozumný termín. Upozorni, že pokud neořeže uděláš to ty (ze zákona máš nárok). Předej prokazatelně = kopie s potvrzením převzetí nebo dop. na doručenku. Pokud se na to vykašle tak můžeš ořezat, je vhodné být odborně přikrytý arboristickou firmou.
Termín na řez ořešáku je teď. Dřív se za nejvhodnější považoval srpen, ale vhodnější je ca červen - když jsou nové výhony 10 cm dlouhé. Období veg. klidu je nevhodné.
Pro jistotu si udělejte fotodokumentaci. Soused může být naštvaný a svést na Vás, že jste mu odstranila kdovíco ještě.
Ja mam velkej pozemek (7.700m ctver.) ze dvou stran primo u lesa (Brdy). Za mym drevenym plotem je akorat vodni strouha a stromy zacinaji hned za ni - coz je cca metr a pul od myho plotu/pozemku. Jsou to hlavne borovice, ale i smrky, brizy, duby atd. Ty stromy jsou cca 85 let stary a vysoky cca 20-25m.
To bych teda rad vedel, jak by se to (ciste teoreticky!) resilo, kdybych si stezoval, ze mi ten les/stromy na zahrade stinej, ze jsou bliz jak 3m od myho pozemku nebo ze mi vadej vetve presahujici na muj pozemek (suchy vetve nebo vetve jdouci do 2,2m drevenyho plotu sem tam sam orezavam, stejne jako sam prohlubuju a cistim tu strouh= naplavena hlina, jehlici, spadany suchy vetve, ostruziny,..) PS: ten les je statni - patri pod Lesy CR nebo jak se jmenujou.
Rbr - Neřešilo by se to nijak. Že kupujete pozemek vedle lesa jste jistě věděl. Občanský zákoník na toto myslel, přečtěte si odstavec 2.
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
Pozemek byl nasi rodinou zakoupen na zacatku 30 let, tedy pred cca 85 lety - v dobe, kdy tam jeste byla louka nebo nejaka paseka, ten les tam byl tehdy mistnim baronem (tehdejsim majitelem sousedniho pozemku) vysazen az nasledne - az po par letech, co jsme nas pozemek uz vlastnili. Mam fotky zahrady z cca 43 roku, kdy ty stromky byly snad jen metr a pul vysoky.
..kdybych měla tak velký pozemek,tak bych byla tomu ráda.Jehlečnany neopadávají a je to jako v lese.Jak jste to kupoval,,tak jste věděl asi ,že stromy budou růst.Mi výška stomů nevadí ,,ale koruna je větší jak vzrostlý kaštan---to je o něčem jiném..A na 4ary mít ořech je ,,,,,,
Můj syn teď koupil dům a má tam zrovna také jehličnany a je rád..dělají mu hranici pozemku..Má zahradu jak fotbalové hřiště - možná,ža větší..
Já mám také na těch mých arech smrky,,ale nejdou mi k sousedovi..A nikoho neobtěžují..
Ach jo stacilo mi si precist nekolik odpovedi nebudu dale zminovat ale dostalo me nejvic toto z jeho stromu mi pada na moji zahradu listi? jak se mam chovat ja kdyz mam chalupu na šumave u lesa?mam zalovat lesy ČR ze jim ke me pada jejich listi,asi ne ze,asi by mi odpovedely zda li sem v poradku?pisatelka resi par vetvi a hromadku listi- tak ze mila pisatelko kdyz vam vadi listi vem te si hrabe a pohrabejte si ho ono je to otazka jen podzima jinak na zahradku to hold patri + nejaka ta prace s ni spojena
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.