Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Petržel naťová

Od: myska323* odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer.Mám vysetou naťovou petržel na dvou různých záhonech. Po vzejití jsem se radovala jak krásně roste. Ovšem jak se krásně olistila jsem zjitila, že ubývá a zůstávají mi pouze holé stonky.Prosím o radu co mi to žere a co se s tím dá ještě dělat. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možná, že u vás řádí plžáci hnusáci, vykousali mi poupata u ostálek a snědli pár afrikánů, také zůstaly jen stonky. Okolo ohrožených rostlin jsem začala dávat granule a je klid.

myska323*
hodnocení

Granule jsem nasypala po celém řádku okolo i u afrikánů,ale žádné slimáky jsem nenašla ani žádné slinty.

rybana

Mysko - neporadím, ale mám stejný problém. Poslední roky nejde vypěstovat petrželku kadeřavou. Pamatuji v minulosti

rostla jako z vody, měla jsem ji každý rok, pár desítek let a vždy vyrostla bez problémů. Místem to není, neroste nikde a

slyšela jsem to už od více lidí.

pohanka*

Tak já jsem letos vysela petrželku po dlouhé době a musím se pochlubit, že mi krásně vzešla, již ji trhám, a nic mi ji nežere.

Je ale pravda, že jsem slimouše již několik let po večerech a nocích sbírala, třeba i do dvou hodin ráno /s baterkou/.

Letos jsem jich sebrala minimum. Snad je sbírají i ježkové, v deset večer je krmím a dneska na mě čekali tři potvůrky. Pěkně vedle sebe čekali na vařené kostry. Tak snad sbírají i ty plžáky.

Nemyslím si, že petrželka slimákům chutná, jdou spíše na meduňku, topinambur, křehké sazeničky dýně, zavadlou trávu a podobně. Běžte se podívat než půjdete v noci spát s baterkou 21 - 22 - 23 hodin, koho tam natrefíte.

myska323*
hodnocení

Chodila jsem jako cvok ve 22.30 s baterkou okolo záhonů a nenašla jsem nic. Dnes jsem slišela v pořadu Po lopatě, že také žerou nějací dřepčící, ale neříkali jak na ně.Holt budu petržel kupovat.

pohanka*

Někdy se nezadaří. Buďto máme špatné osivo a nevzejde, někdy nám to něco sežere, jako v tomto případě, někdy nám rostlinky zhynou suchem, nebo naopak uplavou.

Protože toto byl jarní výsev, doporučuji udělat koncem léta druhý výsev. Budete mít tak bylinku přes zimu a na jaře.

Letošní přece jenom bude příští rok vybíhat do květu a nať již nebude tak kvalitní jako letos první rok.

Petrželka je náročnější na živiny, tak vyséváme do půdy bohaté na humus, též je potřeba udržovat půdu vlhkou a po vzejití v suchém období zalévat.

Rybano, není to až tak pravda, že neroste nikde, mám vyseté 3 řádky a roste přímo ukázkově. Proplela jsem ji, aby nebyla příliš hustá a večer pokaždé kropím. Loni byla také velice pěkná, podarovala jsem kdekoho.

Protože se ale nikomu nedaří všechno, mám zase trable s koprem. Je nízký, takový spečený, neroste, je zažloutlý. Paní z vesnice má krásný, hustý, tmavězelený a já pár mizerných žlutých nití. Na zimu do mrazáku si snad budu muset koupit svazek v obchoďáku, pokud nevyškemrám něco po vesnici.

Je to zvláštní, ale každý z nás má nějaké úspěchy i neúspěchy. Jaga.

babajaga, s těmi úspěchy a neúspěchy, to máte pravdu, něčemu se daří tak, že se člověk nestačí divit i sousedi chválí a zase naopak, jim se daří zase něco jiného a já to mám mizerné. Takže, co se mi nedaří, to prostě nesázím a nevysévám. Každá zahrádka má jiné podmínky, jinou půdu. :-D

myska323*
hodnocení

Nám také roste kopr všude aniž by jsme jej vysévali.Slyšela jsem,že se kopr vysévá na zimu,že potřebuje tu zimu. Letos máme kopr také nízký a žloutne. U nás je to ale suchem,protože jej nezaléváme.Máme toho na zalévání docela dost.

liska*
23.06.17 22:19
hodnocení

0x

Soused?

hodnocení

0x

Opravdu není možné, že to žerou slimáci? Já jsem letos několikrát vysévala salát a nic. Bylo to na slunci, tak jsem si řekla, občas to zapomenu zalít, dám něco do stínu. A tam mi ty vzešlé pidirostlinky sežrali slimáci a kdybych si toho náhodou nevšimla večer po deváté, taky bych se divila.

hodnocení

0x

Mám stejný problém, vloni jsem kudrnku vůbec nevypěstovala, přestože jsem ji vysela dvakrát a pokaždé na jiné místo. Letos to vypadá, že snad něco naroste, ale zatím je tak 10cm, ale do polévky už ji beru. Kopr, loni ze svých sebraných semínek mě málem vystěhoval ze zahrady. A letos z koupených semen mám žluté nitě a co dám do okurek ví bůh. Mám dojem, že asi záleží od kterého výrobce se semena koupí. Sice počasí má také vliv, ale když to pěstuju 40let a úroda je čím dál horší tak to nebude pěstováním, ale sadbou a semeny. Je to nekvalitní špatně ošetřené, hlavně že se to prodá. Alik

rybana

Kopr mi taky letos neroste, žloutne je zakrslý, dříve rostl jako plevel v záhonech, vysoký nad půl metru, letos nic. Semeno bylo kupované. Bud´ to bude špatným semenem nebo je moc ostré slunce, změna klimatu, na škůdce to nevypadá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]