Nejste přihlášen/a.
Letos začátkém května když jsem byl v zahradnictví v Polsku na muškáty tak jsem si tam koupil i jednu malou sazenici stevie. Nyní se mi už trochu rozrostla a zkoušel jsem už kousek odstříhnout a ochutnat rozžvykáním v ústechm ale bohužel necítím při tom žádnou sladkost. Všude se o stevií píše jak hodně je sladká a jak se dá použít ke slazení, ale ta moje v sobě žádnou sladkost nemá. Alespoň já žádnou necítím. Proč není sladká? A nebo sladká bývá pouze v určitém období? To co se všude o sladkosti stevie píše snad není nějaká lež.
Zdravím. Přesně, jak píše Clayman. Stévie potřebuje co nejvíc slunka. Já si ji kdysi koupila na Zahr. Čech, a známá mi poradila, abych si tam ochutnala lístek, protože některé keříčky jsou přímo hořké, jelikož jsou množené ne řízkováním sladké rostliny, ale ze semen. Tak jsem si koupila ochutnanou slaďoučkou, a za 2 měsíce byla hořká. Pak jsem u odborníků zjistila, že sladká chuť je pouze u rostlin s co nejvíce slunkem. Jelikož stévie nepochází z našich krajů, odborníci doporučují po 15. květnu vysadit na záhon + slunko a pěstovat do podzima. Pak zase vyrýpnout na přezimování do květináče, nebo nechat zajít a uložit si semínka na jaro, ideálně do skleníku. Stévie se dá dobře množit řízky. Dá se i nasušit a používat sušenou. Sušená vykazuje ještě sladší chuť. Ida
Já jsem to kupoval pod názvem stevie a i při porovnání s obrázky to na stevií vypadá. Přesadil jsem ji pouze do většího květináče. Mám ji umístěnou vevnitř na okenním parapetu kde má světla dostatek a nyní po většinu dne hlavně odpoledne na ní svítí stunko. Zalévám ji každý den jen trošku tak aby hlína byla mírně vlhká a někdy když to rychle vysychá tak i 2x denně. Nyní ta stevie kvete, ale to už začínala když jsem ji kupoval. Některé listy začínají žloutnout a osychat.
Tak ještě obrázek te moji stevie.
to je špatně, to umístění. Sklem projde málo UV záření a rostlina tak neprodukuje tolik cukrů atd kolik by mohla. Bude potřeba jí dát ven na balkon či venkovní parapet. Jen opatrně na úpal, teď nebude na slunce zvyklá, takže na první dva dny ven, ale do polostínu.
Že má jiné listy bych řešil až po nějaké době, kdy i na slunci nebude sladká. Stévií je mnoho druhů.
Kdybych to měl srovnat, tak máme doma dva druhy máty a moc si podobné nejsou, ale "mátují" obě.
listy stévii odpovídají
Asi tu mojí stevií zkusím dát ven na balkon, ale mám obanu aby mi ji tam nezničil déšť kdyby náhodou přišel nějaký liják nebo silnější vítr. Ono asi stevie je dost náročná na pěstování v naších podmínkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.