Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plody rakytníku

Od: ala* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda plodí samec nebo samice rakytníku. Mám jenom 1 strom, nevím zda je to samec nebo samice. Strom mám asi 5 let a letos je obalený malými , asi 3 mm velkými oválnými bobulkami. Je možné, že jsou to plody, když mám jen 1 strom a v okolí žádný jiný rakytník není?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

"chtěla bych se zeptat, zda plodí samec nebo samice rakytníku..."

Vy znáte nějaký případ, kdy by rodil samec? :-D (Nejen rakytníku).

doplněno 21.06.17 12:26:

Sebod - no tak to se mě už naštěstí netýká *smich*

sebod*

Magdone, moc se nesměj ;). Ty pokusy, aby rodil samec, se už začínají objevovat *sok*

an*
hodnocení

2x

I když máte samičí rostlinu, stejně by nebyly plody, pokud někde v okolí není samčí rostlina.

Je ale možné, že máte na jedné rostlině naroubovanou samčí i samičí rostlinu. To se před několika lety začalo prodávat pod názvem samosprašná odrůda. Název "samosprašná" je samozřejmě špatně, samosprašný rakytník neexistuje.

hodnocení

2x

Posílám fotky svého rakytníku. První foto je samice a duhé foto je samec. Rozdíl je krásně vidět.

Plody rakytníku
Plody rakytníku #2

rakytnik
hodnocení

1x

Oválné bobulky má samec, z toho plody nebudou.

zahradnictvikruh.cz/...

an*

A jak kvetl? Samčí květy jsou zelené s nádechem stříbra a samičí jsou žluté. Teď už je po odkvětu, samčí květy jsou odpadlé, bobulky by na samci neměly být, jsou tam jen před rozkvětem.

rostlin*

Samčí květy zelené s nádechem stříbra?! Samičí,že jsou žluté?! To bude omyl člověče! Samčí květy mají droboučké prašníky a samičí sotva patrné blizny.Obě květenství nemají korunní plátky,pouze samčí mají po dvou kališních lístků. Pokud někdo špatně vidíte na blízko,vezměte si na prohlížení rakytníkových květů lupu. Přidávám foto. Samčí květy jsou v těch červených kroužcích. Druhá fotografie jsou samičí květy s droboučkými bliznami.

Plody rakytníku #3
Plody rakytníku #4

radkapod*
hodnocení

0x

Rakytníky už jsou dávno odkvetlé (alespon u nás). Plody jsou tak 1cm. Do letošního 24. prosince jsem měla samici i samce. Pak si šla potajmu holčička uříznout "Vánoční stromeček" a mám jen samici *smich* ale i tak má plody. Samec sice obráží z "pařezu" ale letos nekvetl, takže někdo v okolí rakytník musí mít...zřejmě tomu tak bude i u Vás ;).

Radko, ve Vašem případě ani nemusí. Ono stačí že obrazil ten pařez. Když jsem kupovala ty svoje, objednávala je kamarádka i pro sebe a každá jsme si objednala párek. Ale když rostlinky přišly, tak si ona vybrala vzrostlejší a mně dala ty druhé dva chcípáčky. To bylo asi před deseti lety, kdy se teprve o rakytníku začínalo mluvit. No a pak ani jedné samozřejmě nic neplodilo, protože ona si nechala samce a mně dala samice. Řekla jsem jí své podezření, ale dušovala se, že to tak není. Přestala jsem se dohadovat a šla si na podzim koupit samce a zasadila ho. Byl to docela malý proutek a ty dvě samice byly už hodně vzrostlé. Přesto jsem měla hned ten následující rok první plody na obou samicích. Pak ty keře vyrostly do obřích rozměrů a já je nemilosrdně ořezala skoro na pahýly a přesto na jaře zase obrazily a znova jsou hodně velké a plodí. Já totiž ty bobulky nikdy ještě nesklidila, protože nevím jak na to. Tak mám vždycky dva úplně oranžové keře a chystám se jak to sklidím a nakonec se na to vykašlu. Říkají že se mají dát větvičky do mrazáku a pak je zmrzlé otrhat, ale nechce se mi tím zaplňovat mrazák. Jak sklízíte Vy? Nemáte nějaký schůdnější fígl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]