Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plevel, který omotává bylinky

Od: katka87 odpovědí: 12 změna:

Poradíte prosím, co je to za potvoru, která mi ničí všechny bylinky? Omotává to stonky a nemůžu se toho zbavit.

Plevel, který omotává bylinky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, vypadá to jako svlačec. Zdravím!

doplněno 18.06.17 11:14:

Nemáte zač. Tento plevel roste pouze od jara do podzimu, tak se to musí vydržet . Ale, vážněji.

On má až metrové kořeny, tak mechanicky utrhnete jen část a potom zase doroste. Snad nějaká chemie, ale tu nepoužívám (nevím, jaký přípravek by byl ten vhodný).

katka87
hodnocení

Díky za odpověď! Poradil byste, jak na něj?

sibi*

Myslím si, že je to kokotice na majoránce. Také jsem ji před lety měla. Po sklizni jsem keříky majoránky nekompostovala, ale vyhodila. Dostane se to prý se semínkem.

hodnocení

2x
Jj,Svlačec.
Potvora hnusná !
Mám ho také dost.
Musíte plít a plít.
Jiná rada neexistuje *nevi*
katka87
hodnocení

Díky za odpověď! Ale moc mě nepotěšila.. :( vytrhávám pořád, ale za chvíli je to tam zase..

sebod*

pletí nijak nepomůže, protože svlačec má kořeny dlouhé až 7 metrů ! Vemte ho pořádně třeba roundapem. Postřik musíte opakovat třeba za měsíc, kdy se objeví další rostliny.

katka87
hodnocení

Mám ho v bylinkách, proto se roundupu bráním, ráda bych ty bylinky používala dál :)

hodnocení

0x

Svlačec ke mně leze od sousedů. Nechci na zahradě používat chemii. Často po ní běhají vnoučata, denně pes. Proto mi na boj s plevelem zbývají ruce a rýč.

Na jaře i na podzim místa, kde tušíte kořeny, přeryjte a všechny kousky kořene pečlivě vyberte. Z vlhké hlíny se vybírají a vytahují velmi dobře. Když bude po dešti, podeberte lopatkou a opatrně zatáhněte za rostlinky, které stačily vyrůst. Pokud své bylinky okopáváte, máte hlínu kyprou a podaří se vám vytáhnout hodně dlouhý kořen.

Není to práce na jednu sezonu. Ale dá se tak výskyt svlačce výrazně omezit.

Já tedy nechci rýpat, diskuse o svlačci je určitě zajímavá, ale podle mě jediná správná odpověď zůstala bez povšimnutí. Kokotice, ovíjivý parazit.

Taky si myslím, že to není svlačec, ten je mnohem robustnější.

Pckop, máte zase pravdu. Tohle svlačec není. A tohoto prevíta mám také. Tu kokotici jednu mizernou. Také vytrhávám, ale je to potvora, protože s tím vytrhnu i to co nechci.

hodnocení

0x

Opravdu je to kokotice. Je to nepříjemné, ale nejlepší by bylo všechno vytrhat, i ty napadené bylinky, dokud kokotice nevykvetla (pokud vykvetla, všechno to vytrhané spalte). Nebo to z nich zkuste opatrně odmotat, ale bylinky jsou momentálně stejně málo použitelné, protože kokotice z nich vysála mnoho látek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]