Nejste přihlášen/a.
Poradíte prosím, co je to za potvoru, která mi ničí všechny bylinky? Omotává to stonky a nemůžu se toho zbavit.
Dobrý den, vypadá to jako svlačec. Zdravím!
Nemáte zač. Tento plevel roste pouze od jara do podzimu, tak se to musí vydržet . Ale, vážněji.
On má až metrové kořeny, tak mechanicky utrhnete jen část a potom zase doroste. Snad nějaká chemie, ale tu nepoužívám (nevím, jaký přípravek by byl ten vhodný).
Svlačec ke mně leze od sousedů. Nechci na zahradě používat chemii. Často po ní běhají vnoučata, denně pes. Proto mi na boj s plevelem zbývají ruce a rýč.
Na jaře i na podzim místa, kde tušíte kořeny, přeryjte a všechny kousky kořene pečlivě vyberte. Z vlhké hlíny se vybírají a vytahují velmi dobře. Když bude po dešti, podeberte lopatkou a opatrně zatáhněte za rostlinky, které stačily vyrůst. Pokud své bylinky okopáváte, máte hlínu kyprou a podaří se vám vytáhnout hodně dlouhý kořen.
Není to práce na jednu sezonu. Ale dá se tak výskyt svlačce výrazně omezit.
Já tedy nechci rýpat, diskuse o svlačci je určitě zajímavá, ale podle mě jediná správná odpověď zůstala bez povšimnutí. Kokotice, ovíjivý parazit.
Opravdu je to kokotice. Je to nepříjemné, ale nejlepší by bylo všechno vytrhat, i ty napadené bylinky, dokud kokotice nevykvetla (pokud vykvetla, všechno to vytrhané spalte). Nebo to z nich zkuste opatrně odmotat, ale bylinky jsou momentálně stejně málo použitelné, protože kokotice z nich vysála mnoho látek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.