Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na zahradě mám několik smrků, kde u jednoho došlo k ulomení hlavního terminálu při bouřce. U druhého stříbrného smrku došlo letos na jaře k umrznutí hlavního terminálu a následnému zaschnutí. Vše je vidět na fotkách. Může mi někdo prosím poradit, jak u jehličnanů vypěstovat nový terminál?Je potřeba nějak zastřihnout, abych donutil stromky vytvořit nový terminál? Děkuji za tipy. VN
Zdravím. Růst smrku po "úrazu" nenechte na přírodě, ona by si vybrala několik nových vrcholů, a to těch nejsilnějších. Smrku na 1. fotce nebude těžké pomoct. Zvolte ten nejvyšší výhonek směřující na fotce šikmo vpravo a pod něj (asi 10cm) omotejte do spirály drát (nejlépe s bužírkou) tak, aby dobře držel vzhůru. Pak zvědněte zvolený výhon a volnou spirálkou (ne pevně) asi 2-3x obtočte, aby ho drát držel kolmo vzhůru. To je nový vrchol. Pak několik větviček pod ním vylomte (bude to asi 5-6 ks). No a teť máte patro, kde jsou hodně dlouhé koncové výhony směřující šikmo vzhůru (jen klacek s jehličím). Ty musejí pryč, jinak si z nich smrk udělá nové vrcholy. Vystřihněte je v místě rozvětvení (ne až u kmenu). Nechte do jara. Pak drát sejměte a posuďte, zda vrchol sám drží. Pokud ne, drát ještě na rok vraťte. Pokud v místě rozvětvení (po odstřižení dlouhých klacků s jehličím) vzniknou husté chomáče, prostříhejte je podle vašeho vkusu.
2. smrk = 3. fotka. Tady bych sjela až ke spodnějšímu patru a to vrchní celé odřízla. Pak bych opět zvolila nejšikovnější výhon, pomocí drátu zvedla, ale tentokrát tak, aby se malým "esíčkem" dostal výhon = vrchol jako pokračování kmínku. Necháte-li ho růst vedle kmínku, bude to znát. Pak bych ty 4 spodní oět odstřihla. Tak držím palce. Ida
Samozřejmě nejsem odborník, ale viděla jsem, že smrky jsou v tomhle samoobnovovací. Sama rostlina si určí, který nový výhon nahradí střed. Samozřejmě už nikdy nebudou rovné, ale kulatinu na pořez z nich stejně neplánujete, ne?
Snad se vám ozve ještě někdo, kdo to ví s jistotou. M.
Je to tak. Smrček si udělá novou špičku z jedné větve. Já jsem takhle vztyčila a vyvázala borovičce v květináči novou špici, protože ji vítr shodil a pomlátila se. Tím jsem zřejmě proces urychlila. Jedině pohlídat, aby si smrk nevytvořil třeba špice dvě, i když i tohle se v přírodě vyskytuje.
Neřešte to, příroda si poradí sama. Pouze kdyby se terminálů začalo tvořit více, zasáhněte řezem a ponechte ten nejsilnější.
Tak já Vám poradím úplně něci jiného . Koukejte se toho co nejdříve zbavit. Budete mít za několik let jenom starosti ci s tím- Aby to nezničilo plot, vyvrátilo na barák, někeho nezrmzačilo.
O ten stříbrný smrček bych se nebála. Ten je životaschopný, dobře obrůstá. Nový výhon do výšky si udělá sám. Aby jich nebylo více /musel byste vyřezat/ můžete mu nabídnout a utvořit nový terminál z toho posledního obrostu /na fotce poslední vpravo/. Vezměte šikovnou tyčku, připevněte ji k hlavnímu kmeni aby přesahoval nějakých 20-30 cm, a tu poslední boční větvičku k tyči připevněte. Stromek povede všechnu sílu do této větvičky a když bude kolmo vzhůru, zapěstuje si sám nový terminál.
U toho druhého bude trošku problém, je to totiž asi specialitka, že.
Tento jehličňan dělá hlavně dlouhé přírůstky do šířky, tedy stávající větve budou delší a delší. Pokud je to tedy ten typ, co myslím. Mají ho jedni lidé u nás v obci. Nechtěli, aby šel do výšky, tak sami zařízli, a ty stávající větve jdou hodně moc do délky. Až půjdu okolo, podívám se, co s ním je a napíšu.
.
Koupila jsem smrk Omoriku 2m vysokou, ve slevě, s ulomenýn terminálem a v pohodě jsem si vypěstovala terminál nový, výše uvedeným zvednutím jedné větvičky a zafixováním ke krátké tyčce, kterou jsem přivázala k vrcholu. Odstranila jsem v e stejné řadě zbývající větvičky, ale až následný rok, když se mi z nich vytvořil chumel. Dnes by nikdo nepoznal, že smrk byl takto ošetřen, už má asi 6m. Jděte do toho! Hadí smrk mám taky, myslím, že bych to zkusila stejně.
Vybetre jeden z mladších výhonů (takový, jenž se bude dtá nejlépe co nejrovněji ohnout). Např třeba ten sedmý a odstraňte vylomením nad ním ostatní výhony. Tento ponechaný bude budoucí terminál, ten vyvažte ke zbylému panýlu hlavního kmínku. Například dvěmi otočkami ektrikářské pásky.
Pokud se toto provede zavčas (což tady tazatel dělá), následky to nebude mít téměř žádné. Ano, za tři roky to odborník pozná, ale laik či obyčejný uživatel zahrádky nikoliv.
Jo, kdyby se to řešilo až za pár let, tak to jo...
floro: Ještě by všichni měli připsat , ...a takto zmrzačený smrk nechte růst. Víte, jak vypadá takto smrk po dvaceti letech s tím novým terminálem?
"Víte, jak vypadá takto smrk po dvaceti letech s tím novým terminálem?"
Ano, vím. Lesy jsou jich plné a mimo "serpentýny" na kmeni na nich není nic zvláštního (natož nebezpečného).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.