Nejste přihlášen/a.
Před 3 lety jsem si koupil muchovník. Jeho plody jsou moc dobré. Vzhledem k tomu, že existuje více druhů a já už nevím jaký jsem si koupil, chtěl bych si ho namnožit. Nevíte jak? Děkuji.
Zkusit píchnout řízky do vlhké země, ve stínu, přiklopit sklenicí a čekat, až se ujme. Řízkovanec by měl mít stejné vlastnosti, jako původní keř. Pokud budete úspěšný, hlásím se o jednu sazenici, neboť mám muchovník, který rodí až na starých větvích a místo keře mám spíš něco jako soubor stromků. Tedy asi 4 cm v průměru kmínky a ne keř. Rodí až začátkem prázdnin a žádná sláva. Zařadila jsem ho do stříhaného živého plotu a to je katastrofa.
Jen tak pro zajímavost: Měli jsme u jižní strany domu výborný asi desetiletý muchovník. Plodil hodně a spolehlivě. Střihala jsem ho, aby neškrabal do omítky. Zobali jsme ještě dřív, než byly jahody. Pod ním jsem našla jeho malé semenáčky. Vysadila jsem jich osm do řady. Až tak po šesti letech bylo jasné, že jen dva jsou blízko svými vlastnostmi ke své matečné rostlině. Prostě je to kříženec a jeho potomstvo je pak různorodé. Byl to keř asi 2,5m , který se už u země bohatě větvil, ale nedělal vedlejší rostliny, aby se daly odkopnout. Kvůli zateplování domu ho pokáceli. Nevím, jaká to byla odrůda, tehdy byl jen jeden druh. Mám nový, ale to je slabota, proti tomu starému..
První odpověď v tomto vláknu: pckop 17.6. radí odkopky od kořenů.
Prostě vedle keříku třeba 20cm vyrostla větvička z kořenů téhož muchovníku, Mezi původním muchovníkem a větvičkou to v půli přetněte rýčem a větvičku s kořínky zasaďte na podzim na nové stanoviště. Snažte se zachovat kořenový bal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.