Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak se dají ted v létě množit velkokvěté muškáty? viz druh níže
Děkuji
Nevím jak tyto, vzpřímené, ale několik let pozpátku, mám převislé. Vždycky je chci zhustit a proto delší šlahouny zaštípnu s kouskem stonku. Je mi líto to vyhodit, tak je zastrčím do země, přímo v truhlíku. Doposud se chytily všechny. A koncem léta si nadávám, že jsem to zase udělala, že je mám příliš husté.
Zkuste to, za to nic nedáte, ale čerstvé řízky hezky do chládku, dokud nezakoření.Odlomíte pár řízků, necháte půl dne zaschnout, odstraníte květ i spodní listy a píchnete do truhlíku s vlhkou zeminou. Nikdy jsem to v tuto dobu nezkoušela, ale třeba se podaří.
Zdravím. Muškáty lze řízkovat po celý rok, krom 2. poloviny října, listopadu, prosince a 1. poloviny ledna, kdy je málo světla a řízky na okně by "vyčouhly"a byly neduživé. Do zakořenění udržovat řízky v teple, na světle, ale bez přímého slunka. Jako řízek použít stonek s 1 - 2 páry listů, ale s vyštípnutým květem. Pokud jsou listy krásně velké, odstřihnout jim polovinu, aby tolik neodpařovaly vodu. Substrát udržovat vlhký, ne přemokřený. Mrkněte na video: zkraceno.cz/... Ida
Jak už řekli ostatní. Ano, dají se množit celou letní sezonu. Odlomit, zapíchnout. A do podznimu jsou krásně zakořeněné a schopné přežít zimu. Na jaře už nemusíte žádné nové kupovat.
Takhle se dá množit hodně rostlin od máty, přes potos a břečťan, po fuchsie...I useknuté rajče. Hlavně, aby byl konec ustřižené větvičky bez lístečků a pokud možno s více kolínky. Substrát spíš lehký a stále vlhký /nepřelít/ a polostín. Jestli se to ujalo, poznáte, když to zjevně roste. U muškátu tak za tři týdny. Pak už může na plné slunko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.