Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez třešně, nejvhodnější doba

Od: conconi® odpovědí: 12 změna:

Potřebuji radikálně zmenšit korunu třešně. Můžete mi prosím poradit, kdy je na to nejvhodnější doba?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x

Naprostý nesmysl toto.

Třešeň vám půjde každoročně do dřeva ne do květů a budete muset každoroště řezat. Nechte strom stromem, těšte se raději z krásných květů a stínu v létě a jinde si zasaďte slabě rostoucí zákrsky, které nerostou tak mohutně, vhodné jsou například v zapěstování to pyramidálního tvaru nebo vřetene, do plodnosti vstupují velmi rychle. Důležitá je totiž podnož, která pak ovlivňuje růst nadzemní části. Nesmysl je udržovat strom na ptáčnici jako zákrsek = boj s větrnými mlýny...!

hodnocení

My máme malou zahradu, takže pěstovat tam strom pro špačky je vyloženě luxus. Jestli je ten můj nápad vyloženě blbina, mohl by jste mi poradit přímo název nebo označení zákrsku, co bych měla koupit? Tuhle třešeň jsem také kupovala jako "čtvrtkmen" a je docela veliká.

Sežeňte třešní na podnoži Gizela 5. Pokud neuspějete, tak na vzrůstnější podnoži Colt.

hodnocení

Moc děkuji všem.

floro*

Kdepak, luxus je mít krásný vzrostlý strom, kam se člověk může v létě chovat a odpočinout... *cteni*

hodnocení

2x

Když už musíte, tak po sklizni - červenec max. srpen. Záleží na druhu.

doplněno 14.06.17 13:09:

Ptáci jsou potvory mazaný a zaletí klidně i pod síť. To máme již za sebou. *smich*

jofa*

Ideální je v květu, ale je to drastické takže, jak píše strejc po sklizni nebo přímo s třešněma a nemusíte je ve vršku trhat.

hodnocení

Děkuji. Máme rannou třešeň a již druhý rok nám komplet všechny třešně sklidí špačci. Minulý rok jsem ochutnala asi deset třešní, letos to sezobali ještě zelené a neměli jsme ani jednu. Manžel prosazuje porazit, já bych ještě chtěla zkusit radikálně zmenšit korunu a přehodit síť. Je to jen nápad, ale je mi jí líto porazit.

tiffany*

Jj, raná třešeň, tak je první "na ráně", ta je opravdu hlavně pro špačky... ale já bych se přiklonila k Vašemu řešení, na řez je vhodná doba právě teď, prostě po sklizni. Řezu třesně se bát nemusíte, obrůstá velmi dobře. Tu korunu to chce udržovat každý rok, protože narůstá poměrně rychle. Nevýhoda rané je ale v tom, že třešně jsou spíš menší, protože prostě nestačí narůst. Takže výhledově možná přece jen vybírat jinou odrůdu.

jabraka*
hodnocení

1x

Třešeň i další peckoviny je lépe řezat mimo "mízu"tedy na podzim.5ezné rány v každém případě zatbarvit latexem,nebo voskem.Já obvykle přebytečné větve odříznu při sklizni,Usnadní to sklizeň.Nejlépe je prořezávat včas malé větve,řezat velké,znamená že je i větší přirůst zjara.

JABRAKA

Jabrako, která odrůda třešně vám plodí na podzim?

Jabrako, mám třetím rokem vysazenou třešeň. V prvním roce po výsadbě vyhnala pěkné cca 40 cm letorosty. Nestříhal jsem je a v letošním roce vyhnala jen malé 10 cm letorosty, které na koncích sežraly mšice. Nyní jsem ty konce ustříhal a potřeboval bych, aby začala růst. Vytáhl jsem jí kolík, ke kterému byla vyvázána a do otvoru po něm jí zalévám ke kořenům. Také jsem jí do té zálivky přidal NPK. Zatím se nic neděje a třešeň stojí. Nemám říznout do starého dřeva, aby vyhnala ve druhé míze nějaké letorosty?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]