Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aeschynantus

Od: modruna* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den!
Mám v koupelně s oknem 2x Aeschynanthus &Mona Lisa&. Před pár týdny začaly lístky obou rostlin výrazně vadnout. Přitom dosud velice rostliny prospívaly (zálivka předpisová, denně 2x rosím).
Ze zoufalství jsem přesadila (zkrátila kořenový systém, zakrátila neprospívající větvičky) a pořád to s námi jde z kopce. Pomoc, mám k nim citový vztah! Děkuji za radu! M.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Mám "eschynantu" mnoho let a po celou tu dobu krásně prospívá přes zimu, kdy se topí a je méně světla. Léto nemá ráda, protože topná sezona skončí a kytičce je doma nad netopícím radiátorem a u otevřeného okna chladno. Tak ji přesunu do kouta, aby na ni nesvítilo slunko, protože pak jí žloutnou listy a zakrní. Beru období "sezonního netopení" jako "zimní klid", hodně málo zalévám, nehnojím a v koutě nemá průvan. Ona si odpočine a jak se začne zase topit a já ji přesunu na víc světla, kvete.

Jestliže máte květinu v koupelně, tak tam máte jistě otevřené okno ve dne v noci, a kytička vám trpí velkými výkyvy teplot, průvanem a chladem. A pokud má ještě hodně vláhy, je to pro ni likvidační. Tak jí také udělejte "zimní spánek", nebo ji dejte někam do obýváku nahoru ke stropu na skříň, kde se drží víc tepla. Ida

dieselpower*
hodnocení

1x

Mozna by bylo lepsi udelat poradne fotky + detail kazde rostliny. Z těhle miniatur se nic poznat neda,bohuzel. Proto se tu muzem jen domnivat. Poridte vetsi lepsi foto a pujde to lepe.

modruna*
hodnocení

Ano, děkuji za ochotu. Jak vidíte z mých 2 pokusů, snažím se o nápravu fotek na větší. Žel, zatím se to vždycky zformátovalo samo na "miniatury". Pokusím se důvod prozkoumat a napravit to...

hodnocení

0x

Pomůže vám toto? :)

Aeschynantus
Aeschynantus #2

an*
hodnocení

0x

Mám ho asi pět let u okna na severní stranu, slunce nikdy neviděl. Je obrovský. Protože je hodně náročný na vodu, zalévám ho trochu každý den, ale nerosím. Trochu hnojiva dostane jen jednou za rok. Přesto se mu daří skvěle. Moc dlouhé výhony střihám, ve sklenici s vodou pustí kořeny.

Nemá ten Váš málo vody, nebo nesvítí na něj slunce?

modruna*
hodnocení

Vody asi dost, slunce tam nepraží, nad oknem je buk, takže polostín. Skoro jsem se bála, že je to spíš málo světla. Děkuji za odpověď, budu bádat dál...

Aeschynantus #3
Aeschynantus #4
cesmina*

A co škůdce, není na nich nějaký? Obrázky mi nejdou zvěčit,tak nevím jak vypadají.

modruna*
hodnocení

Inu, vyčetla jsem možné mšice a tripsiny. Prohlédla jsem, mšice snad ne! Tripsiny ani netuším, co jsou, snad podle názvu nějaká (enzymatická) choroba? Ani na kořenech nic znát nebylo..Je to začarované. Ještě bych mohla zkusit dát letnit, ale nevím, či zrovna tato rostlinka to má ráda..někde píší, že ne..

Aeschynantus #5
Aeschynantus #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]