Nejste přihlášen/a.
Mily radcove,travnik se ma hnojit na jare a na podzim,nebo lze pred destem prubezne?Dekuji za odpoved.
Záleží jak dobrou máš sekačku a jak často chceš sekat trávu.
Na jaře je to před sezónou a na podzim je to po sezóně.
Když trávník pohnojíš jednou nebo dvakrát mezi tím, tak tráva poroste více a bude silnější.
Je vhodné rozhodit hnojivo před deštěm. Naopak při velkém suchu nehnojit a alespoň pokropit vodou.
Hnojím po jarní vertikulaci Travinem (obsahuje mmj. též selektivní herbicid), pak v mezidobí jen hnojím a po podzimní vertikulaci opět travinem. Trávník je pak jaksi silnější a bez plevelu. Déšť či kropení po hnojení je ideální.
Aha, zapomněl jsem dodat, že pokud neodjedu někam pryč, trávník pravidelně mulčuji. Tedy žádné běhání s plnými koši!
Před vertikutací je vhodné rozhodit chlévskou mrvu a během roku použít minerální hnojiva a to dlouhodobá 3 - 4x za sezonu,krátkodobá v menších dávkách 6 -7 x v sezoně.Krátkodobá by měla působit co nejrychleji a nahradit úbytek bioprvků podle stavu trávníku.Dlouhodobá obsahují obvykle všechny bioprvky(N,P,K)případně i Mg a Fe, Mn.
JABRAKA
Na jaře se hnojí hnojivem, které obsahuje více dusíku, aby se nastartoval a podpořil růst trávníku. Na podzim zase hnojivem obsahujícím více draslíku, který podpoří lepší odolnost proti mrazům. Mezi tím používáte hnojiva s vyváženým poměrem živin s frekvencí přihnojování podle rychlosti rozpouštění a účinku. Nehnojí se před deštěm, ale po něm.
Claymane, čekal jsem, že se někdo ozve. Hnojit se má na vlhkou zem. Máte-li rychle rozpustné hnojivo, např. ledek vápenatý nebo močovina, naházíte před deštěm, tak při malinkém dešti může být koncentrace taková, že opravdu bude pálit a to kořeny, nebo při velkém dešti se dusík propláchne do spodiny a je pryč, případně se při prudkém dešti se hnojivo (jakekoliv) odplaví a můžete začít znovu. Ano před zálivkou, kterou mohu regulovat. Dělám to tak, že zaleju nebo po dešti přihnojím a lehce přestříknu u hnojiv, které pálit mohou. Jinak ne. Mě spíš zarazila chlévská mrva (pokud ví, co to je) do trávníku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.