Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v jinak zdravém lese jsem hned u hlavní silnice 1. třídy našla ošklivý strašidelný strom. Je takový sám, ostatní kolem jsou v pořádku. Nikde jinde v okolí žádný takový není. Je strašně ošklivý, pavučin se dost štítím, přesto jsem zjistila, že šlo s velkou pravděpodobností o hloh. Kromě těch děsných vlajících pavučin jsem neviděla žádné brouky ani housenky.
Nevíte, prosím, co to způsobilo? A proč právě jen tento jeden a ostatní stromy jsou zdravé? Dostane se z toho strom, nebo zahyne? Děkuji - Jaga.
Dobrý den, jistý si nejsem, ale vypadá to na zasažení stromu předivkou zhoubnou. Porovnejte viz odkaz. Zdravím!
maky - vypadá to jako z hororu .
Velmi pravděpodobně se jedná o napadení Předivkou zhoubnou a ten strom/keř bude s největší pravděpodobností střemcha, s níž je tato předivka úzce svázána. Housenky jste patrně neviděla proto, že jsou ukryté v těch "pavučinách". Strom s největší pravděpodobností zahyne.
Byla to jako zajímavost již i v televizi. Odborník naopak potvrdil, že strom nezahyne, ale opět obroste.
Je to předivka. Housenky sežerou listy, strom pak obrazí z náhradních nebo spících pupenů. Takže není důvod, proč by zahynul. Jaký druh předivky to je bychom věděli podle druhu stromu, protože u nás žije čtyřicet druhů předivek.Nelze vycházet z toho, že v televizi říkali ...
Předivku jsem viděl tak před třiceti lety na otcově zahradě na jabloních. Napadení sice nebylo tak masivní, ale stejně stálo za to. Od tá doby jsem ji neviděl a vůbec mi to nevadí.
Omlouvám se, že nevím, co to je, ale nedavno jsem z auta někde viděla celou řadu takových stromů obalených pavučinami, takže mne také hodně zajímá, co to způsobuje. Hezký den.
Bylo to nepěkné na pohled, pavučin se štítím. Natož takhle ve velkém. Strom byl podle listů hloh, střemchu bych poznala taky. Dole zbyla jedna větev nenapadená, podle ní jsem poznala hloh.
Co mě zajímá: že tohle vidím poprvé až na stará kolena. To dříve tento škůdce neexistoval? Za svůj život bych si jistě povšimla. V přírodě chodím s otevřenýma očima a máloco mi uteče. Tak proč jsem to dřív nikdy neviděla? /nakonec, není čeho litovat, že jsem to neviděla dřív./
Stejně, jako ti nenažraní slimáci, škodící na záhonech. S těmi jsem se také setkala někdy před 15 - 20 lety poprvé, za mého dětství u nás vůbec neexistovali.
To se rodí noví škůdci, kteří dříve nebyli? A proč je zaujal právě ten jeden jediný strom? Nikde v okolí ani pavučinka a projela jsem to na motorce asi 10 km po té silnici, po obou stranách. Nic.
Jinak dík za odpovědi. Jaga.
Ráno jsem chvilku koukala na pořad "Polopatě", nějaký odborník na slimáky povídal, že jedině cizopasné hlístice, které slimáky spolehlivě odstraní. Navíc, zdechlého ostatní sežerou a hlísticemi se nakazí. Taky že pod prkno nalít postřik s hlísticemi. Pod prknem je vlhko, nalezou tam a mají to sečteno. Jinak jsou dovezení a proto nemají nepřítele. Nikde jinde ty hlístice nefungují, neškodí, jen na slimáky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.