Nejste přihlášen/a.
Koupila jsem dneska japonskou vrbu Hakuro nishiki v květináči. Má nádherně růžovobílé špičky větviček. Zapomněla jsem se zeptat, jak dlouhé je toto růžové období? Jestli bude i přes léto stejně vybarvená. Vím, že ji musím střihat, aby se rozkošatila. Bude po každém střihu, jakmile znovu obroste, zas růžová? Máte s ní někdo zkušenost? Děkuji.
všechny nově narostlé lístky budou růžové. Jen pozor, na prudkém (hlavně poledním) sluníčku se světlé a růžové lístky pálí. Nedovedu si teda představit, jak ji chcete pěstovat v květináči. Máte ji naroubovanou na kmínku, nebo jako keříček? - různý druh střihu.
Lisko - psala jsem vám do vnitřní pošty.
Jinak ty vrbičky se roubují na kmínek běžné vrby, v domácím prostředí to jde udělat i tak jak píšete (vypěstovat z jedné větvičky kmínek).
Děkuji za odpověď. Já nepíšu, že ji budu pěstovat v květináči, ale že jsem si ji v něm právě přinesla. To pro představu. Oni mívají i na kmínku, který vypěstují z jedné dominantní větvičky. Neroubují. Chtěla jsem keřík, mám keřík. Půjde do zahrady. To je dobře, že vím, že jí vadí úpal. S místem jsem váhala, tak už mám jasno, půjde do polostínu.
Tigro, díky za ten zaslaný soubor poznatků, přihazuji bod.
Zdravím. Ještě doplním. Tato vrbička má právě jen ty nové lístky takto krásně vybarvené. Jen na mladých větvičkách a jen při dostatku světla. Proto se musí každoročně zjara hodně hluboko sestřihnout. Jinak jsou listy normálně zelené. A potřebuje jako každá jiná vrba dostatek vody a dost světla. Má-li skutečně hodně vody, snese i jižní slunko. Lze ji stříhat i vícekrát za rok. Ida
Tuto vrbu mám. Prač jsou už doby, kdy to byla nežná růžová vrbička. Přestože ji stříhám hodně razanzně, mám na zahradě velikou kouli, asi 3 m v průměru. Až přestane pršet, vyfotím.
Růžová je nějak do prázdnin. Pak začně bělat, lístky jsou zeleno bílé. Jinak je to plevel, stříhám a stříhám a ...a ona roste a roste. Jaga.
Pršelo, pršelo, jen se lilo a tele doma nebylo bylo. Lilo celé odpoledne, bouřka, blesky, kroupy se nám, naštěstí, vyhnuly. Pršelo ještě i v noci, moc pěkně se usínalo se šuměním deště.
Protože nikomu nedám pokoj, když přišel děda z dílny, kde cosi opravoval, zeptala jsem se ho, zda zalil zahrádku. A požádala ho, aby přinesl z balkónu domů peřiny. Koukal dost divně.
Ta vrbička - je už hodně velká, asi ji brzy skácíme. Zřejmě jsme zanedbali kdysi to ořezávání, teď už má některé větve silné a nejde to. takže řezat, řezat...dokud je mladá.
Pršet? Co to je pršet? To už neznám.
Furt nevím, co je pršet. U nás nic. Pokácení takové vrby by mělo být trestné.
Babojago, správné rozhodnutí vrbu ponechat.
Jago, brzy na jaře vrbu ořežte takzvaně "na hlavu" - nechat kmínek a vršek seříznout i staré větve. Vrba má výborné regenerační schopnosti, ze starých větví vyrazí nové pupeny a budete mít zase krásnou kouličku.
Zdravím. Jak - a budete mít zase krásnou kouličku? Vždyť ona má krásnou kouličku!
Babojago, na skácení vůbec nepomýšlejte a kudy budete chodit, tudy se vrbou chlubte. Věru máte čím. Ida
Přesně tak, Liško. Protože už tuto vrbu mám hodně roků a to stříhání jsme asi nějak ošidili, je z toho ne koulička, ale koule jako zeměkoule. Teď je hezky růžová, to ano. Ale stíní dalším rostlinám v okolí. Proto jsme si mysleli, že ji skácíme a že si koupíme novou, malou, kterou budeme poctivě řezat a řezat a...
Ale když se hodně rádcům moje veliká vrbka líbí, ponechám jí život a to - na vaši počest. Když se vám líbí, ať si tedy roste dál... Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.