Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem zahradkářům,
mám dotaz. Na zahradě máme plochu ca. 2 x 1,5 metru, kde se díky jílovitýmu a kamenitýmu podloží nějak nechce trávě vyrůst. Na jinym místě zahrady, kde je trávník hezkej, chceme udělat záhon. A teď myšlenka. Kdybych odkopal povrch tý plochy, kde tráva neroste, a následně tam přendal ty drny z místa, kde bude záhon, chytly by se? Přijde mi škoda tu plochu s hezkou trávou vyhodit a zase se mi nechce tu zmršenou plochu klasicky odkopávat, zasypávat zeminou, osívat semenem a čekat dva roky, než tam bude hezkej trávník... Takže mi jde o to, jestli jdou ty třeba rýčem citlivě vyrytý kusy trávníku nějak přetransplantovat na jiný místo, jestli mi rozumíte...
Díky moc za všechny tipy a užijte si víkend!
určitě to jde . A je dost firem, které se tím živí. Hlavně tu transplantaci nedělej v době největších veder. A je také dobré to nově osázené místo pořádně zastínit. Třeba tam napíchej olámané větve. No a že máš pořádně zalévat, je asi zbytečné připomínat.
Jojo, funguje to. Před lety jsem s údivem pozoroval v Paříži, jak se v parku pěstuje ten krásnej trávník. Nepěstuje. Vyřežou ten starej do hloubky několika cm a přivezou novej, srulovanej jako koberec. Rozvinou ho na poškozené místo upraví na míru a za týden, dva nikdo nic nepozná. Prej slušnej byznys.
Těch 10 cm bych odhadoval pro ruční zpracování. Strojně je to míň. Nakonec jsem našel, co jsem hledal
A nevíš, jak hluboko se to má šmiknout? Abych zbytečně neryl půl metru do země a ono stačilo deset čísel...
teď ses trefil. Ne s tím půl metrem , s těmi deseti centimetry. Prostě tam, kde má ještě kořeny. Trávník si rozděl na obdélníky cca 30x 20 (možná půjdou i větší, to podle toho, jak je trávník hustý). Ty strany čtverce jenom obryješ rýčem, A potom budeš "řezat kořeny". To jde i rýčem. Na novém místě dej aspoň 3 cm zeminy, položíš drn a mezi spáry dostaneš zase zeminu. Hodně se dělá chyby, že se dá jenom malá vrstva té zeminy, to se potom trávník špatně "chytá". A samozřejmě nejdříve trávník posekáš, než ho budeš vyrývat.
Jakpak se udržuje trávník na hřištích?Také ho vypěstují jinde a pak položí jako koberec.Za pár dní se už seká.
Ovšem není problém trávník vypěstovat na místě.Pokud je půda jílovitá,stačí zrýt povrch,prosypat pískem a rašelinou a srovnat.Pak se přiveze pár pytlů dobrého kompostu(koupí se v kompostárně ) Pečlivě se urovná povrch a zaseje tráva.Povrch se navlhčí a uválcuje.Pokud hrozí nálet ptactva,přikryje se trávník řídkou síťovinou.Za několik dní už roste nový trávník.Seká se až dosáhne 10 cm.
JABRAKA
Před pár lety jsme pokládali trávník koupený v roli, aby mohly děti hned do bazénu, hlavně se to musí neustále zalévat, to se nesmí zanedbat, zvláště, když jsou vedra, kropit kropit kropit
Ahoj nedavno jsem toto take resil s podobnou plochou jako mas ty. No nebudu ti lhat prace na h... A vysledek nikterak kouzelny( povrh nerovny,ne kazdy kus se 100% chytne ikdyz budes zalevat. Nakonec jsem vse vyhazel puvodni vrstvicku zeminy jsem seskrabl cca 10 cm tu jsem smichal s piskem a obohatil hnojivem( ja pouzil domaci kompost-musi bejt ale sypky,ale muzes dnes v obchodech koupit travnikove hnojiva),vse jsem pak vratil zpet srovnal hrabema a posypal travnim semenem( v obchode opet se da koupit zpousta druhu),pak jsem uz jen kropil no a dnes? Krasny kvalitni travnik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.