Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se transplantovat trávník?

Od: jezevec* odpovědí: 12 změna:

Ahoj všem zahradkářům,

mám dotaz. Na zahradě máme plochu ca. 2 x 1,5 metru, kde se díky jílovitýmu a kamenitýmu podloží nějak nechce trávě vyrůst. Na jinym místě zahrady, kde je trávník hezkej, chceme udělat záhon. A teď myšlenka. Kdybych odkopal povrch tý plochy, kde tráva neroste, a následně tam přendal ty drny z místa, kde bude záhon, chytly by se? Přijde mi škoda tu plochu s hezkou trávou vyhodit a zase se mi nechce tu zmršenou plochu klasicky odkopávat, zasypávat zeminou, osívat semenem a čekat dva roky, než tam bude hezkej trávník... Takže mi jde o to, jestli jdou ty třeba rýčem citlivě vyrytý kusy trávníku nějak přetransplantovat na jiný místo, jestli mi rozumíte...

Díky moc za všechny tipy a užijte si víkend!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

určitě to jde ;). A je dost firem, které se tím živí. Hlavně tu transplantaci nedělej v době největších veder. A je také dobré to nově osázené místo pořádně zastínit. Třeba tam napíchej olámané větve. No a že máš pořádně zalévat, je asi zbytečné připomínat.

jezevec*
hodnocení

Vřele ti děkuji! Jdu transplantovat, než bude vedro...*frajer*

Jojo, funguje to. Před lety jsem s údivem pozoroval v Paříži, jak se v parku pěstuje ten krásnej trávník. Nepěstuje. Vyřežou ten starej do hloubky několika cm a přivezou novej, srulovanej jako koberec. Rozvinou ho na poškozené místo upraví na míru a za týden, dva nikdo nic nepozná. Prej slušnej byznys.

doplněno 28.05.17 08:04:

Těch 10 cm bych odhadoval pro ruční zpracování. Strojně je to míň. Nakonec jsem našel, co jsem hledal ;)

jezevec*
hodnocení

A nevíš, jak hluboko se to má šmiknout? Abych zbytečně neryl půl metru do země a ono stačilo deset čísel...

sebod*

teď ses trefil. Ne s tím půl metrem *smich*, s těmi deseti centimetry. Prostě tam, kde má ještě kořeny. Trávník si rozděl na obdélníky cca 30x 20 (možná půjdou i větší, to podle toho, jak je trávník hustý). Ty strany čtverce jenom obryješ rýčem, A potom budeš "řezat kořeny". To jde i rýčem. Na novém místě dej aspoň 3 cm zeminy, položíš drn a mezi spáry dostaneš zase zeminu. Hodně se dělá chyby, že se dá jenom malá vrstva té zeminy, to se potom trávník špatně "chytá". A samozřejmě nejdříve trávník posekáš, než ho budeš vyrývat.

jezevec*
hodnocení

Muchas gracias ! *frajer*

sebod*
27.05.17 12:15

de nada ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Jakpak se udržuje trávník na hřištích?Také ho vypěstují jinde a pak položí jako koberec.Za pár dní se už seká.

Ovšem není problém trávník vypěstovat na místě.Pokud je půda jílovitá,stačí zrýt povrch,prosypat pískem a rašelinou a srovnat.Pak se přiveze pár pytlů dobrého kompostu(koupí se v kompostárně ) Pečlivě se urovná povrch a zaseje tráva.Povrch se navlhčí a uválcuje.Pokud hrozí nálet ptactva,přikryje se trávník řídkou síťovinou.Za několik dní už roste nový trávník.Seká se až dosáhne 10 cm.

JABRAKA

hodnocení

0x

Před pár lety jsme pokládali trávník koupený v roli, aby mohly děti hned do bazénu, hlavně se to musí neustále zalévat, to se nesmí zanedbat, zvláště, když jsou vedra, kropit kropit kropit ;)

jabraka*

Doplň prosím,kolik ta akce stála?Rozhodně kolem bazénu bych zvolil syntetický.

JB

fram
hodnocení

0x

To je bezvadné řešení. Zadrnovat se mi povedlo úplně písčitou plochu, vyházenou z náplavu. Je ale v polostínu poblíž potůčku. Trávníček je tam nádherný už za pá týdnů. Vrstvička hlíny u drnu stačila. Ovšem trávu za pár let následuje bršlice, kopřivy...

dieselpower*
hodnocení

0x

Ahoj nedavno jsem toto take resil s podobnou plochou jako mas ty. No nebudu ti lhat prace na h... A vysledek nikterak kouzelny( povrh nerovny,ne kazdy kus se 100% chytne ikdyz budes zalevat. Nakonec jsem vse vyhazel puvodni vrstvicku zeminy jsem seskrabl cca 10 cm tu jsem smichal s piskem a obohatil hnojivem( ja pouzil domaci kompost-musi bejt ale sypky,ale muzes dnes v obchodech koupit travnikove hnojiva),vse jsem pak vratil zpet srovnal hrabema a posypal travnim semenem( v obchode opet se da koupit zpousta druhu),pak jsem uz jen kropil no a dnes? Krasny kvalitni travnik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]