Nejste přihlášen/a.
Žádnou zeminu neodebírat,vykopněte azalku(podle novějšího názvosloví rododendron),odstraňte z kořenů pokud možno původní substrát.Vykopejte jámu cca 40-50 cm do hloubky a o něco více v průměru a naplňte nejlépe speciálním substrátem nebo v nouzi smíchat rašelinu,kůru a křemičitý písek(3:2:1).Do tohoto substrátu vysadit a dobře zalévat nejlépe dešťovkou.Pozor na to,že rašelinový substrát nesmí vyschnout,jinak nepřijímá vodu,i když jí tam nalijete cisternu.Po ujmutí keř přihnojte a vyčkejte výsledků snažení.Azalky a rododendrony jsou velmi citlivé na stopy vápníku takže voda ze studny nebo obecně tvrdá voda je nevhodná,jakékoliv hnojivo obsahující vápník taktéž a nevhodný substrát ani nemluvě.Vše píšu dle vlastní zkušenosti ověřené na větším množství kyselomilných rostlin a je až šokující co dokážou provést,když jim vytvoříte podmínky.
Suchy-Přiznám se,že bych se bála,takto zubožené rostlině odebírat ještě zeminu z původního balu.snad jen lehce oklepat a co je již prorostlé kořeny,to by se muselo vyprat spíš ve vodě,ale neumím si to představit.Rhododndrony mají plno jemných kořínku,bal tvoří takový drn.Jestli by jen nepostačilo opatrně bal vyjmout a zasadit do pořádné jámy.Uvádí se,že jáma má být 3x širší než je bal a 1,5x hlubší,než je bal.Když uděláme jámu větší,tím líp,následně dát drenáž a substrát jak popisujete.Musím tedy souhlasit s tím přeschnutí rašeliny,to je fakt pravda,jak jednou vyschne,tak už nikdy vodu nepojme.Souhlasím i s tím hnojením,že až po ujmutí za 3-4 týdny.Dovolím si sem napsat,na co jsem dnes narazila na netu v otázce hnojení,když chceme nějakou tu kačku ušetřit a namícháme si hnojivo sami,jelikož ta připravená jsou fakt drahá.Takže je to -Síran amonný 4 díly(dusík).,Superfosfát-1 díl (fosfor).,Síran draselný 2 díly(draslík)+stopové prvky ,(Mikrola),dle návodu+rohová moučka.U té rohové moučky uvádí-velikost rostliny 40cm-35-40gt.j.1hrst.Velikost rostliny 100cm-100-120g-t.j.3 hrsti.,Velikost r.150cm-170-200g,t.j.-4-5 hrsti.Pak zde v článku uváděli zásobní hnojiva,která tedy výjdou dráž a přiznám se,že o jejich názvech nemám přehled.Je to Osmocote,Platosan,Plantacote.chtěla bych ještě zmínit o té zálivce.deštovku opravdu někdy nemáme a dát studniční vodu je průšvih,to víme.Již je to dlouho,ale četla jsem,že stačí do vody nasypat rašelinu,myslím že to bylo asi 4kg na 100l,ale nejsem si ted jista a nechat ve vodě pořádně vyluhovat a pak zcedit.Joo,rhododendrony chtějí svoje a někdy se nedaří,ikdyž si myslíme,že jsme udělali vše potřebné.Mám jich několik,zdravých a dva ve stejných podmínkach nic moc,asi náchylnější odrůda.
Já zastávám názor, že přílišná péče škodí a to platí hlavně o hnojivech. Moje Azalka zrovna kvete, nikdy jsem ji nehnojila a půdu mám jílovitou. Jen jí občas zalévám, vody není nikdy dost. Domnívám se, že rostlina zadavatelky uschla. Stojí tam tak nějak opuštěně.
Je to na vyhození a vůbec bych se tím nezabýval. Taky žádný azalky, rododendrony nehnojím, jsou v běžné zemině, těžší půdě. Pouze poprvé před mnoha a mnoha lety jsem dal trochu lesni hrabanky kolem balu z květináče. Kupte nový, dejte kompostu a zalévat. Chce to sluníčko, nejlépe vychodní stranu.
A tuhle má vedle soised a ten se s tím vůbec , co pamatuji, nepáral. Po jednom rýči to šoupnul do díry, přihrnul a takhle to téměř každý rok kvete. Tím nechci řit, že není třeba se trochu starat (obrýt a udržovat).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.