Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rhododendron, co mu chybí

Od: gabca® odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, prosím o radu jak zachránit tento Rhododendron. Je to druh, který na zimu opadava. Na jaře se ukáží poupata i lístky, ale vše začne opadavat.
Děkuji

Rhododendron, co mu chybí
Rhododendron, co mu chybí #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Rostlina je ve špatné zemině, ta obsahuje mnoho vápníku. Hnojte síranem amonným nebo ji přesaďte do zeminy obsahující rašelinu.

suchy*
hodnocení

1x

Žádnou zeminu neodebírat,vykopněte azalku(podle novějšího názvosloví rododendron),odstraňte z kořenů pokud možno původní substrát.Vykopejte jámu cca 40-50 cm do hloubky a o něco více v průměru a naplňte nejlépe speciálním substrátem nebo v nouzi smíchat rašelinu,kůru a křemičitý písek(3:2:1).Do tohoto substrátu vysadit a dobře zalévat nejlépe dešťovkou.Pozor na to,že rašelinový substrát nesmí vyschnout,jinak nepřijímá vodu,i když jí tam nalijete cisternu.Po ujmutí keř přihnojte a vyčkejte výsledků snažení.Azalky a rododendrony jsou velmi citlivé na stopy vápníku takže voda ze studny nebo obecně tvrdá voda je nevhodná,jakékoliv hnojivo obsahující vápník taktéž a nevhodný substrát ani nemluvě.Vše píšu dle vlastní zkušenosti ověřené na větším množství kyselomilných rostlin a je až šokující co dokážou provést,když jim vytvoříte podmínky.

rimanka

Suchy-Přiznám se,že bych se bála,takto zubožené rostlině odebírat ještě zeminu z původního balu.snad jen lehce oklepat a co je již prorostlé kořeny,to by se muselo vyprat spíš ve vodě,ale neumím si to představit.Rhododndrony mají plno jemných kořínku,bal tvoří takový drn.Jestli by jen nepostačilo opatrně bal vyjmout a zasadit do pořádné jámy.Uvádí se,že jáma má být 3x širší než je bal a 1,5x hlubší,než je bal.Když uděláme jámu větší,tím líp,následně dát drenáž a substrát jak popisujete.Musím tedy souhlasit s tím přeschnutí rašeliny,to je fakt pravda,jak jednou vyschne,tak už nikdy vodu nepojme.Souhlasím i s tím hnojením,že až po ujmutí za 3-4 týdny.Dovolím si sem napsat,na co jsem dnes narazila na netu v otázce hnojení,když chceme nějakou tu kačku ušetřit a namícháme si hnojivo sami,jelikož ta připravená jsou fakt drahá.Takže je to -Síran amonný 4 díly(dusík).,Superfosfát-1 díl (fosfor).,Síran draselný 2 díly(draslík)+stopové prvky ,(Mikrola),dle návodu+rohová moučka.U té rohové moučky uvádí-velikost rostliny 40cm-35-40gt.j.1hrst.Velikost rostliny 100cm-100-120g-t.j.3 hrsti.,Velikost r.150cm-170-200g,t.j.-4-5 hrsti.Pak zde v článku uváděli zásobní hnojiva,která tedy výjdou dráž a přiznám se,že o jejich názvech nemám přehled.Je to Osmocote,Platosan,Plantacote.chtěla bych ještě zmínit o té zálivce.deštovku opravdu někdy nemáme a dát studniční vodu je průšvih,to víme.Již je to dlouho,ale četla jsem,že stačí do vody nasypat rašelinu,myslím že to bylo asi 4kg na 100l,ale nejsem si ted jista a nechat ve vodě pořádně vyluhovat a pak zcedit.Joo,rhododendrony chtějí svoje a někdy se nedaří,ikdyž si myslíme,že jsme udělali vše potřebné.Mám jich několik,zdravých a dva ve stejných podmínkach nic moc,asi náchylnější odrůda.

suchy*
Je to bud a nebo.Zkazit moc neni co.Podobnym zpusobem jsem zachranil odepsane kanadske boruvky,tem jsem navic roztrhal bal motyckou.
rimanka

Njn.je to na tazatelce,jakou cestu zvolí,ale zatím tu nereagovala,takže nevíme nic,jak pečovala,jakou má zeminu atd.

an*
hodnocení

0x

Je to Azalka. Vytrhejte okolo ní ten plevel trochu země odeberte a přisypte rašelinu. Má ráda vlhčí půdu a polostín. Jestli je na slunci, potřebuje občas zalít.

an*
hodnocení

0x

Já zastávám názor, že přílišná péče škodí a to platí hlavně o hnojivech. Moje Azalka zrovna kvete, nikdy jsem ji nehnojila a půdu mám jílovitou. Jen jí občas zalévám, vody není nikdy dost. Domnívám se, že rostlina zadavatelky uschla. Stojí tam tak nějak opuštěně.

Rhododendron, co mu chybí #3
jofa*

Je to na vyhození a vůbec bych se tím nezabýval. Taky žádný azalky, rododendrony nehnojím, jsou v běžné zemině, těžší půdě. Pouze poprvé před mnoha a mnoha lety jsem dal trochu lesni hrabanky kolem balu z květináče. Kupte nový, dejte kompostu a zalévat. Chce to sluníčko, nejlépe vychodní stranu.

doplněno 25.05.17 17:02:

A tuhle má vedle soised a ten se s tím vůbec , co pamatuji, nepáral. Po jednom rýči to šoupnul do díry, přihrnul a takhle to téměř každý rok kvete. Tím nechci řit, že není třeba se trochu starat (obrýt a udržovat).

Rhododendron, co mu chybí #4
Rhododendron, co mu chybí #5
Rhododendron, co mu chybí #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]