Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brambory,MNOHO KLÍČKŮ-co s nimi

Od: tomasvala odpovědí: 10 změna:

mam na bramborach 4 i vice klicku,nechava se jen jeden NEBO VSECHNY

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Brambory sázím tak,že z naklíčených brambor odříznu vršek s klíčky.Zbytek zkonzumuji.Klobouček s klíčky uložím už v březnu do kbelíku s kompostem a zasypu asi 5 cm kompostu.Udržuji mírně vlhké,po čtrnácti dnech klíčky zakoření.Takto zakořeněné sázím koncem dubna.Rostliny začnou bujně růst už v půlce května.Úroda je stejná,jako by se sázela celá brambora.

JABRAKA

jabraka*
hodnocení

1x

takto vypadá moje sadba

JABRAKA

Brambory,MNOHO KLÍČKŮ-co s nimi

Jabrako, ale píšeš, že ty kousky pak naházíš do kýble a zasypeš kompostem a udržuješ vlké do výsadby. A to se ty klíčky při manipulaci neulámou? Tohle jsi asi uřízl před chvilkou, je to čerstvý řez, ale nemáš náhodou foto jak to vypadá v momentě kdy to sázíš? Já jsem zvědavá a ráda se přiučím. Tady mi někdo před několika lety poradil dávat pod brambory při sázení trávu posekanou sekačkou. Zkusila jsem to a osvědčilo se to. Dělám to od té doby pořád.

jabraka*

Toto je z loňska, letošní už jsou na záhoně a jsou už znovu obkopané.Do 14 dnů čekám,že už začne růst nať.Když to sázím,tak každý klíček vyraší chumáč kořenů,jako vousy na bradě,

JB

No tak dobře. Já to příští rok zkusím. Udělám jich jeden řádek a budu sledovat co je lepší. ;)

jabraka*

Včera jsem je už podruhé okopal,počítám koncem června sklizeň.

JB

hodnocení

0x

nechejte všechny, není důvod je redukovat. Kdybyste brambory sázel bez klíčků, taky byste je neměl pod kontrolou. :)

Na sázení je nechte všechny, na jídlo žádný.

doplněno 13.05.17 10:01:

Suzymon, při sázení se nějaký klíček odlomí, to neřešte. Na bramboru je dost oček, která se probudí a roste. Nahnilé hoďte do popelnice. Krájení brambor při sázení (schválně nepíšu sadby) je v dnešní době vrchol zoufalství.

doplněno 13.05.17 19:52:

Suzymon, v tomhle bych se teda nepoučoval. Krájením sadby otvíráte vstupní bránu nemocem - plísně, houby. Navíc máte-li jediný brambor nakažen virovým onemocněním, nakazíte všechny další krájené. Toto se dělalo ve stavu nouze, kdy si nemohli dovolit nasázet celé brambory. Dělalo se to však tak, že celá brambora se rozdělila na několik částí s očky. Rány se dezinfikovaly popelem ze dřeva. Nebo se sázely pouze klíčky. Opakuji, že v dnešní době je to zoufalství bez užitku.

hodnocení

0x

Pokud budete brambory sázet, nechte všechny klíčky. Rostliny budou potom pěkně silné a košaté. Při sázení dávejte pozor, abyste klíčky nezurážel. Jsou dost křehké a sázet se s nimi musí opatrně.

Pokud jsou to brambory na jídlo, otrhejte všechno. Ty klíčky zbytečně brambory vysilují. Jaga.

Pckop byl o5 o minutu rychlejší. *palec*

hodnocení

0x

Tak já sázela brambory včera a právě se mi nechtěně podařilo u některých klíčky odlomit. Takže některé brambory jsem dala do země jen s malinkým klíčkem. Myslela jsem, že to nevadí, ale jak to tady teď čtu, tak teda vůbec nevím jestli vyrostou. A zbyly mi dvě s krásnými klíčky, ale jsou trochu nahnilé, tak ty jsem nezasadila. Když uříznu to nahnilé a zasadím jen ten kousek s klíčky, tak ta brambora vyroste normálně?

doplněno 13.05.17 13:18:

Pckop díky za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]