Nejste přihlášen/a.
Zasadila jsem si před rokem a půl lagerstroemii neboli myrtu krepovou. Mám ji doma na parapetu u okna nad topením. Na konci minulého léta jí zežloutly až zhnědly a opadaly všechny listy, teď na jaře jí zase vyrašily čerstvé zeleňoučké. Jenže nedávno začala ztrácet barvu, listy mají divnou texturu (takovou trošku pupínkovou a nejsou úplně naplnuté), na okrajích se začaly objevovat hnědé skvrny. Nové nerostou už pár týdnů. Zalévám obden do misky, pokaždé vypije. Když nezaleju, povadne. Kořeny začaly teď vylézat ze spodní díry květináče, centimetr až dva. Jsou bílé, ale někde hnědé a sem tam černý koneček.
Je možné, že potřebuje přesadit o většího? (to plánuji) Nedostatek živin? Přílišným zaléváním to být moc nemůže, zkoušela jsem zalévat méně, ale to mi pak vadne. Tušili byste někdo, co to může být?
Ještě jsem neslyšela, že by pukol indický někdo pěstoval v bytě, protože co já vím, tak je to venkovní okrasný malý strom či keř, který dorůstá do třech metrů. Mimochodem kvete nádherně, viděla jsem ho v botanické zahradě. Že vám na podzim opadal je v pořádku, patří mezi dřeviny opadavé. Jak s ním ale nakládat v domácích podmínkách, to vám tedy moc neporadím, ale podle mě by měl mít určitě hlubší květináč a tolik ho nezalévat, má rád sice vlhčí propustnou půdu, ale né stále mokrou.Zřejmě vám hnijou kořeny. Navíc vyžaduje plné slunce, lze ho sice pěstovat i v nádobách, ale venku a přes zimu ho uklízet do studené místnosti.
Počítám s tím, že ho jednou zasadím na zahradu, zatím je prťavý, tak to mám doma. Vím, že je opadavý, ale přijde mi podivné, že opadal i v domácích podmínkách při min. 18 stupních. Mám ho přímo u okna (na západ). Méně ho zalévat nemohu, strašně rychle mi povadne, když den vynechám (naposledy testováno včera). Půda není přemokřelá, to také stále kontroluji, ale kořeny přesto hnijí. Je možné, že je to skutečně tím, že už je jimi květináč prorostlý a půda tak dobře nevede vodu ke všem kořenům. Zkusím přesadit do většího a hlubšího, aby měl víc prostoru na růst a holt se uvidí.
Dobrý den.Pokud má uhnilé kořeny,musíte rostlině všechny špatné zastříhnout,aby měla čím přijímat vláhu,pak rostlina pije posledním zbytkem nezničených kořenů a mele z posledního.Takže nově zasadte do mírně kyselého,propustného substrátu .Počkala bych týden,než se rostlina usadí a pomalu ji vystrčila ven,nejdřív polostín,když nebyla zvykla a pak pěkně sluníčko.Tuto rostlinu musíte letnit a na zimu musí prodělat vegetační klid,ještě že vám opadala.Ale chtělo by to někde chodba,garáž a tak.Já bych ji nasadila do záhonu ve větším hliněném květináči,povrch substrátu zasypala kůrou,aby nevysychal.Udržovat jen vlhký substrát.Pokud se rozhodnete ji mít v zimě doma,skoro nezalévat,jen postříkat povrch.Jinak já bych se nebála ji nechat přes zimu venku,kdzž ji opravdu dobře zazimujete,musí prodělat veg.klid jak má.Hlavně ji dejte ven přes léto at může pořádně narůst a má šanci přežít zimu.takhle v bytě by jste stejně o ní mohla přijít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.