Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak pěstovat rajčata-rychle a prostě, aby se nemusela zabývat maličkostmi atd. Jak jsem si na interentu načetla, píší, že se rajčata musí pěstovat od února a maximálně do dubna, ale i když máme květen, je docela chladno, tedy alespon u mě 18°C a níž. Byla bych ráda za nejjednodušší způsoby. Předem děkuji za dobré odpovědi.
Docela zajímavá otázka. Nezabývat se maličkostmi a rychle a prostě. Tak v prvé řadě už v tuto dobu musíte koupit hotové sazenice, na semena je pozdě. První maličkost. Pak zasadit do země po zmrzlých, ale v dnešní době to bude dost těžké, protože hlásí noční mrazíky i v polovině května. Tedy na noc zakrýt. Druhá maličkost, která je důležitá. Pak vyštipovat pravidelně, třetí maličkost, ale nezbytná. Zalévat ke kořenům a hnojit, případně vytrhávat plevel, čtvrtá maličkost, Vyvázat k tyči a tak dál. Těch maličkostí je docela dost a bez nich to nejde. Ale můžete to zkusit. Zasaďte podle rad které tady jsou uvedeny a na ty ostatní maličkosti se vykašlete. Rychle to ale nepůjde, protože i tak musíte počkat až rajčata uzrají. A to nějakou dobu trvá. A nezapomenout hlídat, aby je nenapadla plíseň. Jakmile se projeví, musíte stříkat, jinak o ně přijdete. Takže těch maličkostí kterým se chcete vyhnout je opravdu dost. Ale zkusit to můžete. Přeji hodně zdaru.
Teď už je lepší koupit si sazenice a v druhé půli května je zasadit do kypré hlíny nebo plast. kýblů s dirkama ve dně. Sází se podstatně hlouběji, než byla původní hladina zeminy. Proto je dobré je šoupnout zešikma. Listy, co by se měly courat ve hlíně, odstraňte, ať nechytají choroby. Z ponořeného stonku vyrostou další kořeny a rostlina rychleji zesílí. Ideální je, když jsou někde na jižní straně pod střechou, protože časté zmáčení deštěm urychluje plísňové choroby. Takto si zálivku regulujete sám. Pak je dobré vědět, jakou odrůdu. Keříčkové, tyčkové, balkonové. Podle toho volím tyčku nebo tažení po drátě, nebo nic. Velké či malé plody, masité na kečupy či naopak..Pro někoho je umění vylamovat fazochy.To jsou výhony dalších větví v paždí listů. To si nechte někým vysvětlit, aby rajče jelo na jeden výhon, bylo dobře osluněné a připevněné nebo protažené kroucenou tyčkou/výborná věc- prodává se/ a netvořilo klikaté olistěné křovisko na úkor plodů. Až začne evidentně růst, tak přidáte k zálivce hnojení. Měla jsem takhle řadu kýblů s rajčaty u zdi garáže. Když hrozily chladné noci, tak jsem z okapu spustila plachtu z igelitu a rajčata byla chráněna.
Porýt kousek země, po zmrzlých vysadit přísady (10-15kč /kus), nebo je od doho kdo sel vyptáte jako já, vyštípávat, vyvazovat k tyčce nebo taky nedělat nic a nechat je ať si rostou a opřou se o plot, občas zalít. Sázím jen šery a lahůdková Policino a Šejk. Koncem září (podle počasí) manžel přesadí nějaká do kbelíků a dá na půdu, rodí ještě v prosinci ale podle mého je to zbytečná práce jelikož to není chuťově jako ze sluníčka. Rajčat bývá, že nevím co s nimi. Na plíseň Cuprikol, hnojivo kuřince, kravský hnůj, nebo Cererit a nebo taky nic, stejně rajčata narostou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.