Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Balkonová třešeň - usychá

Od: hrabi odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, loni na jaře jsem koupil balkonovou (zakrslou) třešeň, do podzimu vytvořila nové větve, opadala a letos najaře už dokonce rozkvetla. Jenže najednou květy jakoby uschly a teď pozoruji, že i lístky, které vyrašily se začínají scvrkávat, jako kdybych rostlinu nezaléval. V březnu jsem ji pohnojil hnojivem na ovocné stromy a pravidelně zaléval. Nevím co se stromku mohlo stát... dole z kmínku přitom vyrašily lístky, které prosperují normálně. Kdyby někdo věděl jestli se dá zachráni a čím to jet nebo už je pozdě, děkuji.

Balkonová třešeň - usychá

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Moniliová spála

doplněno 05.05.17 08:48:

Je to spála. Počkejte, jestli obrazí nové listy a postříkejte Horizonem. Ne že by to nějak moc pomohlo, ale pro klid duše. A pro další jaro si pamatujte. První postřik před začátkam kvetení, druhý při opadu květních lístků. Monilioza je už ve stromku, dá se potlačovat, ale nezbavíte se jí.

doplněno 05.05.17 09:27:

Monilioza je hodně rozšířená, takže pořízení nového stromku neznamená, že se s tím samým problémem nebudete potýkat znovu.

hrabi
hodnocení

Takže pokud se mi ji podaří zachránit, tak už nikdy nebude "fungovat" dobře. Takže bude lepší se stromku zbavit?

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Jak píše Pckop, je to zhoubná monil. spála = monil. úžeh. Napadá kvetoucí větve. Odstřihněte napadené větvičky a spalte. Postřkejte fungicidem Horizon, Talent nebo Teldor. Ale účinek nebude zaručen. Mělo by se stříkat v době, kdy se začínají tvořit květy. Ida

doplněno 05.05.17 12:13:

Bohužel, je to ono. Spála přiletí vzduchema daří se jí v hodně husté korunce, kam nejde dostatek slunka a při kořenech ležících stále v mokru. Nepřelévejte. Zkraťte větve na polovinu, pak uvidíte, zda by neprospělo korunce některou větvičku vystřihnout úplně. Pak přikryjte igelitem (aby tam nic nenapadalo) povrch půdy a poctivě oberte všechny napadené listy a květy. Odeberte povrch půdy (zde se drží zárodky pro příští rok), nahraďte novou zemí a přihnojte něčím s vápníkem. Pak postříkejte, jak jsem psala výš. Nové listy by měly vyrůst zdravé. Příští rok pak proveďte postřik v době tvorby květů.

Pokud máte stromek na balkoně, hodil by se samozavlažovací květináč: zkraceno.cz/... vhodné velikosti. Kořeny pak netrpí výkyvy, nepřehřívají se, v letním pařáku naplníte nádobu celou a dobře můžete přihnojovat přímo do zásobníku vody. Ida

hrabi
hodnocení

Když ji ostříhám, nezůstane nic :( jiná možnost není? dodal jsem fotky kdyby to náhodou nebylo ono, umírá pomalu...

hrabi
hodnocení

V tomto směru jsem bohužel amatér a taky to tak dopadlo. Stromek je ještě malý a moc větví nemá, vypadá to že je napadený všude a za chvíli uschnou úplně všechny nové zelené výhonky s listy, pak je předpokládám vymalováno. Nebo se na jaře další rok vzpamatuje a vyraší znovu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]