Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, loni na jaře jsem koupil balkonovou (zakrslou) třešeň, do podzimu vytvořila nové větve, opadala a letos najaře už dokonce rozkvetla. Jenže najednou květy jakoby uschly a teď pozoruji, že i lístky, které vyrašily se začínají scvrkávat, jako kdybych rostlinu nezaléval. V březnu jsem ji pohnojil hnojivem na ovocné stromy a pravidelně zaléval. Nevím co se stromku mohlo stát... dole z kmínku přitom vyrašily lístky, které prosperují normálně. Kdyby někdo věděl jestli se dá zachráni a čím to jet nebo už je pozdě, děkuji.
Moniliová spála
Je to spála. Počkejte, jestli obrazí nové listy a postříkejte Horizonem. Ne že by to nějak moc pomohlo, ale pro klid duše. A pro další jaro si pamatujte. První postřik před začátkam kvetení, druhý při opadu květních lístků. Monilioza je už ve stromku, dá se potlačovat, ale nezbavíte se jí.
Monilioza je hodně rozšířená, takže pořízení nového stromku neznamená, že se s tím samým problémem nebudete potýkat znovu.
Zdravím. Jak píše Pckop, je to zhoubná monil. spála = monil. úžeh. Napadá kvetoucí větve. Odstřihněte napadené větvičky a spalte. Postřkejte fungicidem Horizon, Talent nebo Teldor. Ale účinek nebude zaručen. Mělo by se stříkat v době, kdy se začínají tvořit květy. Ida
Bohužel, je to ono. Spála přiletí vzduchema daří se jí v hodně husté korunce, kam nejde dostatek slunka a při kořenech ležících stále v mokru. Nepřelévejte. Zkraťte větve na polovinu, pak uvidíte, zda by neprospělo korunce některou větvičku vystřihnout úplně. Pak přikryjte igelitem (aby tam nic nenapadalo) povrch půdy a poctivě oberte všechny napadené listy a květy. Odeberte povrch půdy (zde se drží zárodky pro příští rok), nahraďte novou zemí a přihnojte něčím s vápníkem. Pak postříkejte, jak jsem psala výš. Nové listy by měly vyrůst zdravé. Příští rok pak proveďte postřik v době tvorby květů.
Pokud máte stromek na balkoně, hodil by se samozavlažovací květináč: zkraceno.cz/... vhodné velikosti. Kořeny pak netrpí výkyvy, nepřehřívají se, v letním pařáku naplníte nádobu celou a dobře můžete přihnojovat přímo do zásobníku vody. Ida
Když ji ostříhám, nezůstane nic jiná možnost není? dodal jsem fotky kdyby to náhodou nebylo ono, umírá pomalu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.