Nejste přihlášen/a.
Mám výsevy v různých stádiích vedle sebe v místnosti na JV, 16 stupňů a vzduch spíš sušší. V jednom truhlíku s pažitkou /do 10 cm/ se na povrchu objevila plíseň, taková ta bílá chlupatá. Substrátů bylo použito několik. Jeden nemusel být dobrej. Nenepadlo mne nic moudřejšího, než ji zasypat skořicí, ale jen polovinu, tolik skořice zas nemám. Myslíte, že to pomůže? Chemii moc nechci. Namítnete, že mělo být vyseto venku, ale jsem v situaci, kdy záhon co nevidět obsadí technika, která bude opravovat okapy, tak je vše jinak. Neznáte nějakou pokud možno ekologickou metodu, čím plíseň potlačit? Nějakou zálivku? Jako napotvoru je pořád zataženo, určitě by pomohlo i slunko. Děkuji.
Zdravím. Hnipírdo má pravdu. Je to způsobeno přílišnou zálivkou. Výsevy by se neměly zalévat, ale přestříkávat rozprašovačem, aby nedošlo k promáčení celého substrátu (to je třeba při přesazování kytky s kořeny). Po výsevu postřikovačem zavlažit povrch - vrstvičku, kde jsou semínka - a nejlépe přiklopit sklem nebo přetáhnout igeliťákem. Pokud se to se závlahou přežene, voda se má kam "vcucnout". Sklo udrží stálé mikroklima, stejnoměrné nekolísající vlhko, ne mokro. Já si zvykla povrch výsevu trochu posypat (jako posolit) jemným písečkem, který světlá, když povrch osychá. Vidím, kdy je vhodná nová závlaha. Ida
Pro výsevy je vhodné jemný substrát ošetřit "dezinfikovat" horkem aby se předešlo plísním a padáním klíčících rostlinek. Substráty dělají z všelijakých odpadů a není divu, že může plesnivět. Dobře ošetřený substrát pro výsevy ani dlouhodobě vlhčí nebude plesnivět. Musí se ale zajistit větrání, přístup čerstvého vzduchu.
Připojím se s dotazem - také se mi dělá po přesazení rostlin na povrchu substrátu bílá, chlupatá plíseň. Nepřelívám, větrám, je to v ZZ takže světla dost. Tak já bych uvítala radu jak se jí zbavit i za použití chemie. Přeci není možné propařovat veškerý substrát? To se navíc v něm zničí již úplně vše.
Občas se mi to stává taky, zrovna dnes, tak část té hlíny s tím blým vyhodím a pozdržím pravidelnou zálivku.
Díky za odpovědi. Zálivkou hodně šetřím, protože se bojím padání klíčních rostlin. Nepadaly! Teď už je vše velké. Jinak stále je tam otevřená ventilačka, aby vzduch nestál. To bílé, co se usazuje po čase v květináčích je něco jiného, než tato chlupatá plíseň. Já toho mám tolik, že jsem subastrát jen prolívala vařicí vodou. Vím, že v něm je příčina, ale jak na to teď? Previcur používám na moření mečíkových hlízek. Možná ho použiji. Do té doby, kdy bude pažitka k řezu, už " vyprchá". Taky vám napíšu, jestli na plíseň zabrala skořice, když se říká, že je desinfekční.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.