Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Růže ze semen

Od: etela® odpovědí: 6 změna:

Na internetu jsou nabízena semena ze kterých lze vypěstovat růže různých barev - i zelené,černé nebo růže s různobarevnými okvětními plátky. Jaký je na to váš názor?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
02.05.17 00:16
hodnocení

3x

blbost

rostlin*
hodnocení

3x

Nejde o názory,ale o fakta. Už jsem několika takovým prodejcům (nevydržel jsem tu drzost a supiditu)napsal zprávy,že,buď se jedná o klamání spotřebitele a nebo nic o dané problematice neví. Ano,je to podvod. Za prvé,neexistují tzv. modré růže,t.j. růžové květy(a mnohé jiné) nemohou mít s fyziologického hlediska modrou barvu. Věřte,že pokud vidíte v květinářství modrou růži,je uměle dobarvena. Prostředí uvnitř růžových buněk je příliš kyselé na to,aby barvivo se projevovalo jako modré,jak je tomu třeba u macešek. Semeny,t.j. generativně,můžete množit rostliny pouze geneticky upevněné. Je to stejné jako kdybyste si chtěl vypěstovat ze semen jablka Golden delicious jabloň,která Vám ponese plody stejné kvality. Jabloň Vám možná vyroste,ale příroda si s geny tak pohraje,že celou věc vrátí radikálně do normálu,tedy k plané jabloni.Pokud vám někdo nabízí semena růže (mimochodem se jedná o nažky,nikoliv semena),tak může garantovat druh pouze u botanických(planých) růží. Ano,můžete si posbírat šípky Rosa canina nebo Rosa rugosa,Rosa villosa,atd atd,... a udělat výsev. Patrně Vám přelehnou,ale nakonec se dočkáte toho druhu,který jste vysel.U ušlechtilých růží je tomu podobně jako u toho zmiňovaného jablka. Navíc některé ušlechtilé růže ani šípky nedělají! Ušlechtilé odrůdy růží(stejně jako šlechtěné jabloně,hrušně,okrasné keře,slivoně,rybízy,ořešáky,...) se množí vegetativně. U růží v drtivé většině se jedná o očkování na očko spící. Minirůže se řízkují a některé velkokvěté či mnoho květé lze řízkovat také. Lépe ale prospívají na šípkové podnoži. Ano,vždy ta která růžová odrůda na počátku vznikla (až na vyjímky tzv. sportů) generativního množení,ale dál se už šíří pouze vegetativně. Jinak to totiž nelze množit. Zdravím.

hahanaj*

moc hezky napsáno *hej**palec* prostě stále je dost lidí, kteří naletí na takové věci a proto obchody kvetou- bohužel *cert*

hahanaj*
hodnocení

2x

Nenechte se nachytat.Je to celé nesmysl, nic takového neexistuje...

doplněno 02.05.17 04:40:

přečtěte si prosím toto

postovnezdarma.cz/...

slevomat.cz/...

hodnocení

0x

Etelo, u každého takového obrázku je napsáno, že je obrázek pouze ilustrativní. Asi jste to viděla u Číňanů na AliExpress. Já také a nejenom růže, ale spoustu jiných mnobarevných květin. Dokonce i citron, kde měl každý dílek jinou barvu *smich*. nebo kopretiny, kdy měl každý okvětní plátek také jinou barvu. Tak to by bylo k těm barvám. Nevěřit. A pak, růže ze semen se pěstují strašně obtížně. Já jich mám doma pytlíček, protože jsem u nich objednávala hodně semen a ke každé objednávce jsem dostala semena růží jako dárek. Ale vysévat je určitě nebudu.

doplněno 02.05.17 08:19:

Teď jsem četla tu diskuzi od "hahanaj". Slevomat. To je opravdu děs kolik lidí je ochotno naletět. Ta ženská co to prodávala je podle jejího psaného projevu dost hloupá, asi dokončila s potížemi devítiletku. A to možná vysvětluje to, že je tak bezostyšná a tvrdí koniny. Asi tomu sama uvěřila, jinak to není možné. Tak to ji omlouvá. Ale za ta semínka chtěla teda desetkrát tolik, než kolik ji ve skutečnosti stála. Takže obchodnice docela dobrá. ;)

Vždycky jsem se smál lidem co na to Číňanům skočili protože vím že s 99% pravděpodobností jim z toho vyroste šípek. No a číňani to asi tušili , takže mi letos 10 semínek přidali k jiným semínkum jako dárek. A co myslíte? Vyhodil jsem to jako blbost nebo jsem to píchnul do hlíny? Samozřejmě. B je správně, co kdyby na tom náhodou opravdu něco vykvetlo :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]