Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bršlice, je to ona?

Od: suzymon® odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Tak jsem se dočetla, že bršlice je rostlina-plevel, který je velmi prospěšný zdraví. Já tady mám u plotu něco co tak vypadá, ale jistá si nejsem, abych teda něco nesnědla a aby mne tady ráno nenašli sice velmi zdravou, ale přesto s "nataženými brky". Už jsem se totiž vrhla na ten kundrlábek a chcito všechno dneska sníst.

Bršlice, je to ona?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Suzy, na vaší fotce je Bršlice kozí noha. Ale s tím Vlaštovičníkem jste mě trochu vyděsila. Pamatuju si z dětství, že spolužačkám doma podvázali bradavice, a pak jsme šly v houfu na vlaštovičník a jeho šťávou potíraly bradavice. A fakt to fungovalo. Zčernaly a upadly. Takže sílu v sobě mají. Ale do očí bych se koncentrované "mléko"dávat bála. Spíš nějaký odvar nebo výluh. Ale našla jsem článek, kde ten váš způsob uvádějí taky. Schválně mrkněte: zkraceno.cz/... A dejte nám vědět, jestli vám to na ty oči pomáhá. To jsem fakt zvědavá. A držím palce *palec* Ida

hodnocení

Ido, právě na podkladu tohoto článku jsem to udělala. :-D Už to nepálí, ale raději to nebudu opakovat. Já žádnou nemoc očí nemám, jenom nosím brýle a někdy mám oči unavené ze čtení a tak. Ale právě studuji všechny ty bylinky které jsem považovala za obyčejné plevele a už se mi vaří polévka s tou bršlicí, odpoledne mám návštěvu, tak ti dostanou bršlicový nákyp. Recept ještě vymyslím. Ty budou čučet na drát...*ua*

suzy, na oči se vlašťovičník používá na šedý zákal,nebo je-li oslaben zrak,ale i když jsou hodně namáhány zdravé oči.Šťáva se ale musí opatrně lehce prstem potřít zevně na koutky při zavřených víčkách. Ano, chvilku to pálí,ale brzy to odezní.Pak pocítíš úlevu.Je to výborné pro lidi,co čučí dlouho a často na PC,patřím mezi ně.:-D Jinak bršlici také konzumuji, protože mi pomáhá při odkyselení žaludku. Hezký den*slunce*

hodnocení

Ahoj Aleno, díky. Já to právě také četla a hned jsem to šla vyzkoušet. Ale asi ještě není pořádně zralá, i když už začíná kvést. Pálilo to, tak jsem se lekla. Ale i ta paní to tam píše, že to pálí. A ta bršlice je opravdu pochoutka.

doplněno 29.04.17 20:11:

A bodík dám zase příště. Už nemám.

hodnocení

2x

Ano, to je ona.

hodnocení

Díky. Už jsem to nevydržela hrst jsem toho snědla jen tak. A fakt to je moc dobré. Už jsem si také namazala koutky očí tou šťávou z vlasťovičníku, ale pálilo to jako čert a ta bylinkářka tam vypráví, že jí to teda pomáhalo když dlouho čuměla do lejster :-D. No nevím. Ale už to asi opakovat nebudu. Že je to prý i na šedý zákal. Ten sice nemám, ale unavené oči ano. Ještě raději popátrám, abych z toho nakonec neoslepla.

72mona3*

Suzy, o vlaštovičníku si počtěte i zde. Šťáva je jedovatá, je třeba ji ředit. Tak na oko pozor! Mona

leva-net.webnode.cz/...

doplněno 29.04.17 14:06:

Už se na ní taky chystám. :)

hodnocení

Mono, díky. Ono toho je všude hodně a člověk všechno ani nepřečte. Do očí to už dávat nebudu. Navíc ještě ani neteče ta žlutá šťáva, jenom malinko. Ale ta bršlice, to je výborná věc. A já pitomec to tady sekala a přitom to je tak dobré.

liska*
hodnocení

1x

U nás to měli rádi králíci. Jinak hrozný plevel. Napište, v jaké formě jste bršlici konzumovala a co to s Váma udělalo?;) Mně se to nezdá jedlé. Mám dojem, že kvete až druhým rokem.

hodnocení

Lisko, ale ano. Je to jedlé! A nejenom to, je to i výborné. Už to mám vyzkoušeno a moc jsem si pochutnala. Udělala jsem si tu polévku a pak také špenát. Obojí vynikající. Mohla bych to doporučit i lidem, kteří trpí třeba zácpou, nebo chtějí zhubnout. Působí totiž trochu projímavě. Ale ne že by člověk dřepěl na záchodě celý den, ale ráno to pocítí. Pořádně se pročistí střeva. Ale já jí snědla opravdu hodně, asi to při normální konzumaci není pravidlem, protože o tom, že má projímavé účinky nikde nepíší. A jestli mi nevěříte, tak si to dejte do vyhledávače a můžete si přečíst její blahodárné účinky od odborníků. Já ji teda rozhodně konzumovat budu. A ti vaši králíci měli instinktivně pravdu.

Mám ji tady odjakživa a pořád jsem ji sekala. Ale od letoška si ji budu chránit. Kdyby jsme věděli co všechno zdravého máme na zahradách a co likvidujeme a pak chodíme do apatiky a tam to kupujeme v podobě nějakých pilulí, abychom si vylepšili zdraví, nebo podpořili imunitu, tak by nám bylo lépe. Ale kdo se po tom nepídí, tak se to nedozví. Ale vědí to některé bylinkářky, ale ty si z toho také udělali dobře prosperující obchod. A proč ne, ono to dá jednak práci to všechno nasbírat a pak usušit a namíchat ve správných poměrech. A pak se to člověk musí opravdu naučit všechno znát a opravdu se tomu věnovat. Já mám čas, tak se do toho pustím, moje tělo mi za tu námahu stojí a hlavně nemám ráda žádné předražené podpůrné vitamíny v pilulích. To jsem nikdy nekupovala.

Jo, je to opravdu bomba. Jak tu bylo napsáno, tak bršlice kvete vlastně každý rok - na jaře udělá listy a v létě kvete. A také mám vzpomínku, jak ti králíci mleli tlamičkami a papali jak zjednaní. Jinak já dávám i na kousky pokrájené ty lodyhy třeba do rizota a dokonce jsem slyšela, že se kdysi ty malé nerozvinuté lístky - na jaře jsou pěkně vidět, nakládaly jako kapary.

hodnocení

Také to teď konzumuji celé i s lodyhama. Jsou křehké, listy jsou mladé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]