Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sejete mrkev

Od: sword® odpovědí: 14 změna:

Přátelé nemáte někdo radu jak sít mrkev. Pokud to seju ja je to hrozně husté a musím to dost složitě protrhávat. nemáte nějaký figl, abych to sel řidčeji:). Moc děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ccc*
hodnocení

2x

Smíchej osivo s jemným pískem a pak sej. Nebo část semen upraž, aby neklíčila smíchej a sej. Jednocení se ale stejně nevyhneš.

Mrkev seju takto.Vytvořím hrůbek jako nad brambory,Vrch urovnám lopatou do roviny.Poté latí vytvořím řádek.Do něj vyseji semeno mrkve.Nemusíte se bát,můžete vysévat hustě.Potom řádek zasypu prosátou jemnou zeminou.Možno dále zakrýt netkanou textilií.Nemusíte nic jednotit,protrhávat.Budete nadšeni.Takto pěstují mrkev v Holandsku.

Teda mohl byste to nějak vysvětlit? Nechápu jak to vysetí semena nahusto na povrch "hrůbku" vyloučí protrhávání.

Takhle to dělám také s těmi hrůbky, ovšem taktéž jako Suzymon nechápu, jak tím docílíte menší hustoty setí semen.

Já to prostě naseji klasicky rovnou ze sáčku a holt potom musím jednotit. Je s tím sice práce, ale děláte to jednou za rok, tak co.

Jinak mrkev s petrželí jsem již o víkendu sil na pole.

Ahoj "samuraj". A ty hrůbky jsou lepší proč? Já bych to také zkusila. To jako že ta merkev pak udělá delší "kořeny"? Nebo v čem je ten rozdíl? Díky. S.

Ty hrůbky se dělají z toho důvodu, že kořen mrkve má volnější růst a nekrpatí se. Mrkev je pak krásně táhlá bez deformací. Já to dřív sil normálně bez hrůbku a pak jsem u nás ve šlechtitelce viděl, že to sijí do hrůbků, tak jsem se jich na to ptal.

Mrkev v tom hrůbku,který je nahrnutý z jemné hlíny,si najde svoje místo,prostě se tam natlačí.Zkuste to a budete příjemně překvapeni.

hodnocení

1x

Kupte si obyčejnou papírovou úzkou lepenku, ne izolepu. Když máte dlouhou chvíli, vezměte k ruce houbičku, sáček osiva mrkve a tu pásku. Navlhčíte houbičkou a přilepujete semínku v příslušném rozestupu. I ředkvičky se takto snadno vysévají, nemusí se pak jednotit. Během dlouhých zimních večerů možno použít místo draní peří.

floro*
hodnocení

0x

Smíchat s pískem nebo osivem ředkviček a vysít do řádků nebo na široko. Písek zajistí, že vysejete řidčeji. Řekdvičky rostou rychle, když vytrháte, zůstane vám po nich místo na mrkev.

hodnocení

0x

permazahrada.cz/... nebo to koupit

prazskejpepik*
hodnocení

0x

už kdysi to prodávali v jakém si rozpustném pásku

jabraka*

I dnes se dělené semínko petržele a mrkve takto prodává.Na pásku filtračního papíru jej položíte do drážky na zahonku a zasypete přesátým kompostem a ušlápnete.

JABRAKA

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, seju mrkev zcela normálně do řádků. Stejně to vyroste v poslední době tak, že je mrkev a za ní půl metru následuje další a na celém řádku mi vylezou s bídou tak čtyři pět mrkví. Nemusím vůbec přetrhávat, neboť není co přetrhávat. Kdybych sela řidčeji, vyleze mi na řádku jedna mrkev. Někde dělám chybu, ale nevím kde. Asi zkusím semeno mrkve zaříkávat, aby vůbec něco vylezlo.

doplněno 27.04.17 21:19:

Samurraj, jojo, taky jsem měla mrkev obryni. Ale bohužel jen dvě. *smich*

To je divné. Já vždy kupuji semena od firmy SEMO a nikdy jsem neměl problémy. Samozřejmě vždy je podmínkou mít řádně vyhnojené pole. Minulý rok jsem měl mrkve jak barák, všichni čučeli :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]