Nejste přihlášen/a.
Zdravím, tak jsem vyfotila tu svou meruňku, ale podle mne je strom úplně v čudu. Já jsem se tady teprve před několika dny dozvěděla o této chorobě a vždycky jsem to přikládala mrazíkům. Ale letos ještě noční mrazíky nebyly a takto strom vypadá. Všechny květy jsou spálené, uschlé a nové lístečky povadlé. Jednu menší meruňku jsem postříkala dneska přípravkem Signum, prý už se ten Horizon přestal zase vyrábět. A Kumulus také, ale ještě jsem koupila jedno balení loňské. Prosím koukněte se na ty fotky a poraďte mi, jestli ten strom nemám raději zlikvidovat. Za prvé je moc vysoký a na svahu, kde mi dobře nedrží štafle a jinak se nahoru nedostanu. Nejsem nejmladší a abych si ještě natloukla kokos, o to nestojím. Tak tady váhám, jestli nemám někoho zavolat, aby ho vykácel. děkuji za rady.
My jsme tu spálu taky měli kdysi opakovaně na meruńce a šla pryč. Prý k tomu přispívají i nevhodné podmínky. Takže asi ji dejte pryč.
Dajko, děkuji za odpověď, také si to myslím. Kdybych ho chtěla zachránit, tak bych musela každý rok opakovaně lézt po štaflích a stříkat. A ono to není zrovna jednoduché, stačí malý větřík a a jde mi to do obličeje. A abych kvůli tomu kupovala nějaký extra velký a zahrádkářský postřikovač, ochranný oděv a brýle, tak to mi teda za to nestojí. Mám ještě jednu meruňku, ta je mladá a bude nízká, tak tu určitě zachraňovat budu, ale tenhle strom už asi nemá cenu. Už se to opakuje několik let za sebou. Jenomže já opravdu nevěděla, že je to ta nemoc, tak jsem nic nedělala a divila se, že jí usychají i docela velké větvičky. To jsem přičítala tomu mrazu.
Suzy tento strom je za léta boje s chorobou již vysílen, choroba bude v celém stromu a tak asi nemá cenu již zachraňovat. Při odstranění je třeba veškeré větve zlikvidovat (nedávat na kompost) a hlavně pak desinfikovat všechno použité náčiní (pilu, kleště, nůžky).
Také jsem takto přišla o meruňku, každoročně odešla jedna větev či pár drobných výrůstků a i když jsem postřik používala, tak jeden rok odešla celá.
Tak já najdu někoho, kdo mi rovnou pořeže alespoň ty zbývající větve. Mám pod ní totiž záhon s kytičkama a zbytečně ho stíní. A podle mne už letos ani neobroste, i když ty větve krásně kvetly. Teď to vypadá divně. A čím to mám dezifikovat? Staší opláchnout vodou? Ach jo, to je práce...
Když jsem byla malá, to už je hezká řádka let, tak jsme měli stromy na zahradě, bylo to u Kolína nad Labem a děda s nima vůbec nic nedělal a pokaždé byla úroda jak - teď mne napadá jediné přirovnání "bejk".
Pokud chcete vlastní ovoce, tak nesmíte vynechat několik postřiků. I pak jich budete mít několikrát méně, než ovoce z obchodu. A postřikovač aspoň na 10 l určitě užijete. Stromky pak udržovat menší, aby se daly obsloužit maximálně ze štaflí (to bohužel u meruňky časem nejde). A tu meruňku z fotky asi raději pokácet, když nezvládnete jarní postřik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.