Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstuje někdo Vajgélii?

Od: suzymon® odpovědí: 21 změna:

Zdravím, mámna zahradě Vajgélii a nějak se rozrostla a já nevím jestli ji mám teď ostříhat. Už obráží. Barva květů je vínově červená a opravdu vypadá krásně když kvete. Díky za rady.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Přesně. Užijte si kvetení a po odkvětu ořežte. Pokud je pro vás vajgélie vysoká, bez problémů zakraťte, jak chcete, pokud je vám široká či přehoustlá, vyřežte některé staré "klacky" hned u země. Nebo pokombinujte obojí. Vajgélii to prospěje. Ida

doplněno 13.04.17 19:11:

Řez u keřů kvetoucích na jaře se provádí po odkvětu. Vajgélie se tudíž řeže po odkvětu. Keř by snesl řez i nyní, ale připravíte se o květy a to by byla škoda. Podle fotky bych vyřízla některé staré "klacky" které nemají výš pěkné rozvětvení, hned u země, máte je tam nahuštěné a časem některé mohou vyhnívat. Pak tam vidím dlouhé nevětvené šlahouny, ty bych zkrátila na polovinu. No a až keř odkvete, bude již plně olistěn a vy uvidíte tvar habitu. Pak vezměte nůžky a ostříhejte všechno, co nevyhovuje tvaru podle vašeho vkusu. Nejlépe se hodí tvar do oválu.

doplněno 13.04.17 19:14:

Tvarovat na stromek můžete, ale neovíjejte jiné větve kolem kmínku. Vajgélie není liána a jak to ovinete a zesílí to, bude to vyhnívat nebo usychat.

hodnocení

A můžu v této době, tedy třeba zítra? ten keř je takový nevzhledný.

doplněno 13.04.17 19:05:

Ona má uprostřed takový silnější kmínek, tak mne napadlo, jestli by z ní třeba nešel vypěstovat stromek. To znamená všechno ořezat, nechat ten tlustý kmínek, případně ještě tři silnější větve kolem prostředního ovinout a všechny vedlejší větvičky ořezat a udělat takovou korunku. Ale to určitě až po odkvětu, protože se nechci připravit o ty květy letos. Tak já ji nechám, chudinu. Kdyby věděla co s ní mám za plány...:-D

Teoreticky jo, ale pokud je to možné, tak já vždy počkám po odkvětu, aby se ještě "napapal" hmyz.

liska*

V Obrnicích u Mostu na Dukelské ulici jsem viděla zatím největší Vajgelii. Je velká, skoro jak barák, bohatě a dlouho kvete / růžově/ a nikdo se o ni nijak zvlášť nestará. Já jsem měla červenou s nafialovělými listy a ta celé roky zůstávala mrňavá. A jestli nezašla, tak je mrňavá dodnes. Je to nejen podmínkami, ale asi kultivarem. Známý ji bere skoro u země křoviňákem, ale na podzim. Pak jsou ty větve pěkně rovné. A pro někoho to vypadá líp, když kvete v pravidelném tvaru.Já už bych ji nechala. Až zakvete, tak už nebude taková nepřitažlivá. A kvete už v květnu.

hodnocení

Lisko, já právě kvůli ní úplně zlikvidovala pnoucí růži, která ji stínila. A ta růže byla sice nádherná když byla v květu, ale kvetla pouze jednou na jaře a pak už jenom dělala nové a nové výhony. A pak ty šípky. Ale asi nejedlé. Tak jsem ji uřezala nemilosrdně u země, ale nedokázala jsem ji vykopat. Takže tahle Vajgílie tam byla 4 roky utiskovaná, ale když kvetla, tak to byla nádhera, jenomže byla vidět pouze z jednoho úhlu. Já se zítra podívám co budu moci uříznout u země a nechám ji tento rok ukázat co dovede, když je uvolněná od té růže a půjde na ni sluníčko. Na podzim ji usměrním. Já právě vím že začíná kvést brzy a pak dlouho kvete, skoro nepřetržitě.

floro*

Obecně platí, že keře kvetoucí na jaře kvetou na loňských výhonech a řežou se hned po odkvětu, tzv. zakládají květy po odkětu. Pozdně kvetoucí dřeviny se řežou z jara, protože kvetou na letošních nových výhonech (řezem se vytvoří více nových kvetoucích výhonů), tzn. rostou aby mohly kvést.

Vajgélie, zlatice, jarně kvetoucí tavolníky, tzv. jasmíny (trojpuky) apod. se řežou po odkvětu. Prápě pro to, aby se neodstranily kvetoucí pruty, ale ještě letos vykvetly. Nejčatěji tak, že se u zeme (případně co nejníže) vystřihnou všechny nejstarší větve (obvykle tak jedna třetina všech větví). Tzn, že na pravidelně udržovaném keři zůstávají nejvíce tříleté pruty.

Ořechoplodec, průběžně kvetoucí mochny, tavolníky japonské a vlastně všechny průběžně kvetoucí keře v sezoně se řežou radikálně hned z jara před rašením.Do této skupiny patří i levandule, ale ty nemají rády příliš hluboký řez do starého dřeva.

Takto obě skupiny udrží pěkný nižší kompaktní růst, nerozklesávají se, nepřerůstají, nemetlatí a každoročně těší záplavou květů.

Vajgélii ještě nechte odkvést, pak si ji vystříhejte jak chcete. Mějte ale na paměti, že vajgélie po vysokém řezu metlatí - prut např. v polovině ustřižený vyžene hned pod řezem několik nových výhonů a dole zůstane holý (vypadá jako metla). Proto se výhony ostraňují celé.

Ještě vám přikládám můj umělecký nákres :-D, pro názornější ukázku... 1. špatně, 2. správně

doplněno 14.04.17 09:39:

Na podzim nic nestříhejte, to je pozdě i nevhodný čas. Občas může vajgelka namrzat a ještě, když ji zmydlíte. Udělejte to po odkvětu. Aby se vám ještě letos zmladila a narostla.

Pěstuje někdo Vajgélii?
hodnocení

Děkuji pěkně za námahu. Cením si toho, ale jestli se v tom mém roští dokáži orientovat, toť otázka druhá. :-D Teď už to rozhodně nechám tak jak to je, protože všechny větve obráží a já bych určitě vyřízla něco co se nemá. Ale na podzim to udělám. Tam už nenapáchám tolik škody. Snad.

sebod*

Žádné šípky nesjou NEJEDLÉ.

hodnocení

Aha, no ale abych pěstovala obrovské keře kvůli šípkům, které tady kolem Labe nasbírám v pohodě, tak to teda nebudu. A pak jsem také slyšela, že se mají ty květy na růžích právě odstranit, aby se šípky nedělaly. Že prý to vysiluje tu růži. A to mne strašně otravovalo, protože jsem byla vždycky poškrábaná od trnů do krve a navíc byly ty keře dost vysoké a i když měřím 175 cm, tak jsem nahoru nedosáhla a musela si brát štafličky. A protože jsem "kozel zahradník", tak jsem určitě neuměla správně ty růže udržovat, protože to bylo děsné houští. A stejně kvetly jenom jednou a to se mi také nepáčilo. Už jsou ufiknuté. A loni jsem si koupila jiné popínavé růže, ale ty kvetou celou sezonu. :) Tak jestli je zase nezmrším, tak se budu mít na co koukat. Pošlu obrázek té zlikvidované růže.

Pěstuje někdo Vajgélii? #2
jofa*

Zatím je to nezajímavý keř, ale v květu jedna koule 150 cm vysoká. Některé, ne každé výhony seřezávám tak jednou za dva roky, dle délky nových výhonů a to na podzim. Udržuji tímto keř v konstantní výšce . Tomuto keři je asi 15 let. Prosřední vytáhlé výhony seříznu a keř kvete na kratších pod řezem. Tady v Podkrkonoší 420m to teprve raší.

Pěstuje někdo Vajgélii? #3
hodnocení

Já jsem totiž viděla takto upraveného trubače. Toho oranžového. A to je také keř. jenomže ti lidé zřejmě motali ty mladé větve kolem sebe a všechny výhonky museli odstřihovat. Nevím kolik let jim to trvalo, ale já viděla už ten strom. Bylo právě vidět jak je kmen stočený jako silné lano. No a pak koruna. přála bych Vám vidět tu nádheru. Byl vysoký do tří metrů a koruna rozložitá a úplně plná těch velkých nádherných zvonců jaké má trubač. Jezdila jsem kolem na kole na nákup, a pokaždé jsem nelenila, slezla s kola a obdivovala tu krásu. Pak jim na barák spadnul nějaký velký vykotlaný strom z ulice, rozmlátil tu branku a zlomil i ten strom. Teď už tam mají zase jenom keř na plotě. :(

Ale já to mám neustále v paměti a sama se snažím také svého trubače "vychovat". Ale asi dříve umřu, než se dočkám. *smich*

idanova*

Zdravím. Suzy pozor, trubač je liána. Ten se může ovíjet a stáčet. To není dřevina jako vajgélie. Tam se musejí stáčet šlahouny kolem sebe, aby právě vytvořily kmen, aby to vypadalo jako strom. Ida

jofa*

Jenže ten trubač roste jako liana a proto se nechá různě smotat a rozvést. S vajgélií to neuděláte. Zapěstujte si nový keř. Staré větve u země odstraňte a nechte jen mladé, popřípadě nekteré ohněte a část zasypte, ponořte a zachyťe do země. Zakoření a obroste časem v keř. Je to ale nadlouho.

sebod*

Tak on je trošku (trošku větší :-D) rozdíl mezi vajgelií a trubačem. Vajgelie je keř, trubač je popínavka.

sebod*
hodnocení

0x

Vajgelie je plevel, který snese všechno. Já bych ji nechala odkvést a potom seřezala *smich*

hodnocení

No já jsem četla něco jiného. Právě že se nemá moc řezat, jenomže jsem nikde nenašla jestli se to může dělat na jaře, když už obráží. A že by to byl doslova plevel, to jsem se teda nikde nedočetla. A také tak nevypadá. A nejsem takový zahradník, abych pochopila co to znamená v praxi "seřezat". To jako všechno uřezat? A kde?

doplněno 13.04.17 18:55:

našla jsem že právě kvete na nových větvičkách. Ta fotka je blbá, není nic pořádně vidět. Ale má hodně větví, já bych je právě vyřízla u země, ale když už všechny obráží. Když kvete, tak je to rudý keř. A kvete hodně dlouho.

Pěstuje někdo Vajgélii? #4

Teď, když vidím tu fotku, tak počkejte a po odkvětu ji seřízněte tak 20 cm od země a ona pak znovu obrazí. My máme vajgelii, kterou jsem kdysi úplně ořezala, protože byla na cestě bagru, který nám hloubil nádrž na vodu. Když bagr odjel, tak se mi zdála, že by to mohla přežít, tak jsem ji vykopala, přesadila a opravdu roste, je to už 15 let.

Jo, někdo taky dělá řez brzy na jaře, aby keř trochu "vypadal". Jinak opravdu snese hodně.

hodnocení

Na jaře je široký pojem. Můžu teda ještě teď, nebo ne? A mám to zkrátit, nebo uřezat větve dole? Když to zkrátím, jste si jistá že pak pokvete?

hodnocení

A ještě jednou děkuji všem za snahu mi to nějak osvětlit. Nojo, tak ono všechno motat nejde :-D. Ale mám doma fikus drobnolistý a ten je smotaný také ze tří větví a dělá to takový cop, ten kmínek. Tak to bude asi také liána. Koukám že mé znalosti v této oblasti jsou opravdu mizivé...

floro*

Tak zrovna ten fikus není liána, ale motá se tak jak jste popsala ten trubač :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]