Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jabloň-otrhat květy?

Od: suzymon® odpovědí: 14 změna:

Zdravím. Mám mladou jabloň, teď třetím rokem. Asi jsem minulý rok udělala chybu, když jsem na něm nechala všechny květy a pak plody. Bylo jich hodně, až se pod tíhou zlomila jedna větvička. byla jsem prostě zvědavá jakou budou mít jablíčka chuť. Ale stejně vyrostly jablíčky malé a taková nedonošené. Jabloň samotná moc nepovyrostla, asi měla chudák co dělat s těmi plody. Tak bych letos nechtěla chybu opakovat. Myslíte že mám otrhat úplně všechny květy, nebo mohu alespoň tři-čtyři na stromku nechat? Zatím nekvete, samozřejmě, ale ptám se dopředu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

4x

Květy určitě netrhejte ale proberte až plody a ponechte jen ty největší a to v malém počtu. 2-3 ks na metr. Je třeba stromek vidět

doplněno 12.04.17 09:49:

Samozřejmě. že se plody protrhávají, pokud je stromek mladý a dostupný velikostí. Řez je zcela něco jiného.

hodnocení

2x

vždy jsem nechal všechny plody na stromku - když to strom nezvládá, sám si část úrody shodí...

počkejte s případnou redukcí na květen... extrémní úrodovost můžete redukovat - stříháním, ne trháním !

Jabloň je plevel - stříhat můžete celoročně.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, květy klidně ponechte, ale potom můžete otrhat menší plody. Ovšem. nevíme, jaká bude sezona, tak možná plody začnou později opadávat suchem (nebo je srazí silný vítr). Patrně by to chtělo stromek prosříhat, jestli je tam moc větviček. Zdravím!

doplněno 12.04.17 10:48:

suzymon - doplnil jsem ten druhý bodík pro @jofa .

jabraka*
hodnocení

2x

Obvykle to bývá chyba už v prostřihu plodonosného obrostu.Ale i později se nechá redukce plodů provést probírkou.Jak už říká kolega nahoře,obrat až 10 % nejmenších a nejslabších plodů.

JABRAKA

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Suzy, květy určitě neotrhávejte. Připravila byste sebe o pastvu pro oči (vždyť je to taková krása) a hmyz o pastvu potravní. Všechny květy nemusí být opýleny, záleží na počasí a hmyzu, a pak byste taky nemusela mít úrodu žádnou. Klidně nechte narůst malinkatá jablíčka (do velikosti třešně) a pak se rozhodnete, co a kolik protrhat, nebo které dřevo odřezat. Já řežu vždycky větve i s takto malými plody. Jabloni to neškodí. Ida

hodnocení

Ido, děkuji. Ne neotrhám, už mi to došlo, ;). Můžu pak otrhat plody. Tady je vidět jak jsem hloupá. Přece květy stromku nevadí, naopak. To ty plody, když je jich hodně.

doplněno 12.04.17 20:16:

Já zítra vyfotím, bude to lepší. Dneska tady pršelo.

ccc*

Suzy, proč byste byla hloupá. Víte, že loni jste měla květy otrhat, aby stromek měl sílu růst a nevysiloval se tvorbou plodů. Tak se ptáte letos. Jestli má stromek sklony k zababčení (přestává růst), tak i tvorba malých plůdků ho bude zbytečně vysilovat a poroste o to méně. Fotka by pomohla k posouzení, zda je stromek relativně v pohodě a nějaký plod vydrží nebo už bude potřeba otrhat květy, případně provést i razantní řez pro podpoření růstu.

hodnocení

Tak všem děkuji. Teď prší, ale udělám foto a přepošlu později. Je malinká a už ji mám třetím rokem. Letos jsem ji koncem února trochu zkrátila větvičky, asi zase všechno špatně...

Vůbec nevím jak rozdat body, protože jste všichni odpověděli dobře. Jeden nedostane, tak ať se na mne nezlobí. :)

Koukám že Jofa už dostal alespoň jeden, tak dám ostatním.

doplněno 12.04.17 11:16:

Bene, díky. Doufala jsem, že to někdo udělá. Mně je vždycky líto, když mi chybí body.

asd1

Květy nech, prober až to odkvete minijablíčka, tak aby to větve unesly a stromek měl sílu nejen na jabka ale i růst... Jak stříhat - koukni např sem: zahradkarjerome.cz/...

hodnocení

asd,díky. Teď jsem to prohlížela a návod vypadá velmi dobře. Ale já sem přece jenom pak vložím to foto. Já mám totiž problém. Když se na návod dívám, tak všemu rozumím. Jenomže pak když stojím u stromu, tak vím prdlajs. :-D

miji

To jsou výborné stránky i pro zahradkáře amatéry které jste poradil tazatelce na její dotaz ohledně mladé jabloně.Neznáte prosím nějaké podobné stránky kde by poradili kdy a jakym přípravkem stříkat ovocné stromy(jabloně,švestky) na jaře,moc to pořád nechápu.Děkují moc.

hodnocení

Tak přidávám to foto jabloně. Ty ovazy jsem musela udělat loni, protože se větvičky odlouply pod tíhou plodů a tak jsem jí dala nožky do "sádry". Přirostly.

Jabloň-otrhat květy?
jofa*

Nebudu tajit, že je to podle mne totálně a použiji silné slovo, snad mi odpustíte, zmršený stromek. Pokusil bych se ještě teď o nápravu a odstranil vše podle tohoto obrázku. Není to ideální, chtělo by to být na místě, ale alespoň takto. Pokud tam bude nějaký jablko, tak nechte jedno na větev.

doplněno 14.04.17 10:16:

A pokud není (to vidět), tak stromek pěkně obryjte cca 1m na půměru a udržovat.

Jabloň-otrhat květy? #2
hodnocení

Ano, naprosto souhlasím s výrazivem. Já to udělám. Já věděla že mne tady nikdo nepochválí. *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]