Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záchrana orchideje

Od: eset* odpovědí: 9 změna:
Prosim o radu ohledne orchideje.Dostala jsem orchidej u ktere uhnilo srdicko a zustali jen tri listy.Z toho dva velke bocni a jeden maly stredovy napul ulomeny.Vysypala jsem orchidej z kvetinace, abych se podivala jestli ma uhnile i koreny.Ma pouze jeden koren, ktery neni zeleny,ma barvu krenu, ale je tvrdy.Na jedne strane rostliny je naznak noveho rustu korene.Nektere kousky kury ve ktere orchidej byla zasazena ma na sobe drobne bile tecky - asi plisen.Je mozne v takovem stavu orchidej zachranit? Momentalne nemam zeminu-kuru pro presazeni.Prosim o radu co mam udelat.Dekuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Orchideje jsou velmi zvláštní. Já jich měla asi osm a všechny mi nádherně kvetly opakovaně dva roky. Dokonce jsem na jedné měla 60 květů, ale třetím rokem, najednou šlus. A to jsem je měla na stejném místě a starala se o ně stále stejně. Zeminu jsem jsem samozřejmě vyměnila a hnojila a zalévala stejně. Výsledek? Z ničeho nic jedna po druhé odcházela. nezachránila jsem ani jednu. Už je nechci. Člověk okolo nich skáče a nakonec se se ty nevděčnice vzdají samy...

Nebo je ta životnost schválně tak nastavená, aby vydržely určitou dobu a pak člověk utíkal kupovat jiné.

eset*
hodnocení

Tak to je presne muj pripad ze 7 mam uz jen 2 a tu polomrtvou.Uplne prezne jsem se o ne starala jako vy a po 3 letech slus.Kamaradka se o ne nestara vubec,zaleje je az kdyz je na listech videt ze na ne zapomnela.Porad je ma v kvetu.Neserezava ani ty stonky az kdyz uschnou tak je odstrani,ale mezitim ji naroste novy obaleny kvetama.Kaslat na ne na potvory nevdecny. ;)
pb®
Jednou jsem slyšela takový názor, že kytky co mají kvést se musí trochu trápit, protože ony se pak bojí že chcípnou a vykvetou, aby se rozmnožily. Orchideí mám několik už asi víc jak 6 let a umořila jsem jen jednu. Jinak se jim daří, dokonce jsem si ve slevě koupila skoro uschlou chudinku za pár korun a dala jí do kupy, i se mi ujala jedna odnož.

mp*
hodnocení

0x

Když jsem měl před časem problém s oleandry, tak jsem zavolal do botanické zahrady a pak mě z mailu Poradna@botanická.cz velice dobře poradili.

mecik*
hodnocení

0x

Říkávalo se -čím hloupější sedlák, tím větší brambory-.U vaší chráněnkyně to byla asi nadměrná péče. Hodně vody.Máme jich už plné okno-25 kusů- a daří se jim po deset let dobře, žádný substrát na orchideje, za tří roky přesadit do nasekané borové kůry a hrabanky pod borovicí. Jen snad to letnění, v létě jim dopřejeme venkov-vnitřní parapet-chalupy/jižní/.Na zimu jdou do paneláku. I když z vaší orchidejí máte soucit, asi už ji nic nepomůže.

liska*
hodnocení

0x

Jestli neměly moc vody?Já jí dám štamprli jednou za týden. Dcera každou chytne, namočí do kýblu , vztáhne, odkape a zas dlouho nic.

mp*

To se mě moc nezdá. moje žena má orchidej už několik let a je stále pod vodou. A kvete (ta orchidej (nakonec i žena, když teda není se mnou)). Tak snad i tak tam někde v Amazonii ty kytky rostou - na vodě.

liska*

Na stromech rostou na kůře v prasklinách a většina těch kořenů jim visí ve vzduchu.

mecik*

Soudil jsem podle té plísně, ta většinou vzniká z vlhka. My to s nimi děláme podobně jako vaše dcera. Jednou za 7-10 dnů dostanou ozdravující koupel, ponoříme je do dřezu až po horní okraj květináče , voda s přídavkem hnojiva kristalon-plod, květ a koupou se 3-5 hodin. Vodu dáváme s nebe, napršenou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]