Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meruňka - kdy postřik po odkvětu

Od: tondac* odpovědí: 8 změna:

Přemýšlím jestli není čas na druhý postřik meruněk po odkvětu a když jsem byl včera na zahradě, tak mě napadlo, co je vlastně myšleno po odkvětu.

To že opadávají bíle okvětní lístky? Nebo že už jsou všechny pryč? Nebo že se začínají objevovat zelené minipoldy?

Teď má být 10dní déšť, přeháňky a zima, což je ideální pro infekci. Na stromech ještě sem tam zůstává nějaký bílý lísteček, ale radši bych to už postříkal.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Monilioza se dostává skrz blizny, takže asi pokud tam po odkvětu ještě jsou.

tondac*
hodnocení

tak asi počkám na další den bez srážek ...

hodnocení

0x

A proti čemu stříkáte meruňky? Já jsem stříkala broskve kvůli kadeřavosti, ale ne meruňky, ty kadeřavostí listů netrpí. Také jsem slyšela že se meruňky něčím stříkají když jsou v květu a má přijít noční mrazík. Ten postřik prý zachrání květy před mrazem a ten je nespálí.

tondac*
hodnocení

Proti moniliovému úžehu neboli spále ireceptar.cz/...

Dřív jsem se chemii bránil, ale potom, co to před pár lety postihlo všechny meruňky, jsem se dal na prevenci. Vypadalo to jako spálené mrazem, ale když na většině větví vyrazil klejotok, tak jsem začal googlit a pak rychle a brutálně stříhat. Kdybych to neudělal, tak bych o stromy přišel.

Aha, tak to jsem teda vůbec netušila. Tak jsem tenhle problém mohla mít také a já jsem to zaměnila za to spálení mrazem. Přesně tak se totiž chová moje meruňka. Až jsem ji chtěla úplně vykácet, když se vlastně skoro nikdy nic neurodilo. Ale nechaůa jsem jí alespoň dvě větve a říkala si, že jestli to nepřežije, žádná škoda. Letos byla plná květů, ale já ji teda ničím nestříkala, tak to může dopadnout stejně. Tak mockrát děkuji za vysvětlení. Teď už je asi pozdě stříkat. Květy už jsou zvadlé a vypadají hnědě. Přitom mráz nebyl když kvetly. Tak jsem to asi pokazila. *bzum*

doplněno 12.04.17 10:03:

Tak jsem si to přečetla a opravdu jsem měla tu monoliózu na stromě. Přesně tak to vypadalo. Koupím teda ten přípravek Kumulus WG a zkusím to postříkat. A já nadávala na mráz a druh meruňky. Chudák strom, jsem fakt úplně pitomá.

rv*

Při odkvětu vypadají květy vždy zvadle. Třeba to ještě postřik Horizon zachrání. Jinak monilioza se projevuje až později po odkvětu - vadnutím a odemíráním větviček.

rv, já našla ten Kumulus, tak mám koupit raději co? Jsem hodně naštvaná na sebe a svou pitomost. Děkuji za radu. Kumulus, nebo Horizon?

A to odumírání větviček jsem právě loni pozorovala a myslela si že to způsobil mráz.

tondac*
hodnocení

Není zač. :)

Já používám Horizon a zatím ok, ten druhý neznám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]