Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Něco mi vyžírá lilie

Od: suzymon® odpovědí: 21 změna:

Zdravím. Včera jsem okukovala jak lezou lilie a všimla jsem si, že některé něco vyžírá. Úplně jsou kolem dokola ochroustané. Poradíte čím to postříkat, abych toho žravce rychle zničila? Mám obavy, že to vyžere květy.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Já mám s puky lilií po 3 roky stejný problém. Jsem přesvědčená, že to mají na svědomí slimáci. Jak mám ožráno, vždycky objedu prstem trochu zanořeným v hlíně puk kolem dokola a většinou najdu slimáka. Když ne, pohrabu v kůře v blízkosti lilie a bývá tam slimák. Dnes jsem našla už 4 dvoucentimetrový "mrzáky". Zítra nasypu modré granulky. Jo a Zuzy, zatím jsem měla i při vyžrání velkého "důlku" nakonec ožrané jen listy. Květy zatím nikdy nebyly poškozené. Tak snad je budete mít taky v pořádku. A chřestovníčka (ve stádiu červeného brouka) každý rok najdu taky sem tam nějakého, ale až později, když jsou lilie větší a jejich požerky nestojí za řeč. Tak držím palce. Ida

hodnocení

2x

Ahoj suzy, taky si myslím,že pachatelem budou slimáci.Ti právě ožírají listy hlavně na okrajích listů, ale mohou vykousat i nepravidelné otvory. Mrkni, jestli po nich neobjevíš zaschlý sliz.A večer vem na ně baterku, to bys je mohla přímo spatřit jak si na liliích pochutnávají, nebo alespoň brousí okolo. Jestli je objevíš tak na jejich likvidaci jsou dobré modré granule VANISH, ale nevím, zda jsou k sehnání.Mně se na ně osvědčil i měděný drát , z kterého okolo každé rostlinky vytvořím kruh.To mi poradil známý, tak jeho radu s radostí předávám dál. Funguje to tak,že měď reaguje se slimáčím slizem tak, že slimák dostane elektrický šok a k rostlince nedoleze.Tak mi to bylo vysvětleno.

hodnocení

0x

Suzy, tato otázka tady už padla několikrát. Ve vyhledávacím okénku -lilie- a pak najdeš odpovědi na několika strankách. Třeba tato: poradte.cz/...

hodnocení

Babko děkuji, tam jsem odpovídala i já. Ty červené potvory znám, ale já je právě vůbec nenašla. A také se mi zdá, že je na ně ještě moc brzo. Ale do ví, třeba už jsou v akci. Jen mi je divné že jsem nic na liliích nenašla. Jen ohryzané mladé lístečky a někde úplně vykousané kolečko ze strany.

hodnocení

0x

Jsem přistihla takového malého červeného broučka. *sok*

cesmina*

Ten malý červený brouček je Chřestovníček liliový.Než mi lilie sežral hryzec ,tak jsem ho ručně ničila každý rok.

hodnocení

Také je znám, ale ty potvory nemůžu najít. lilie jsou ještě malé a nemůžu nějak moc prohledávat, ulomila bych je. Také jsem myslela na slimáky, už jsem jich dneska viděla na zahradě docela hodně. Ty velké s ulitou. Letěla jsem pro přípravek na slimouše a pán mi řekl, že nemá, protože prý je s tím nějaký problém a přestali to vyrábět. Ty modré granule. Tak musím zítra do města a hledat nějaký jiný jinde. Ty lilie jsou třeba 3cm nad zemí a už jsou kolem dokola ohryzané.

hodnocení

Tak děvčata, děkuji vám. Zkusím to s tím drátem. A samozřejmě ještě koupím ty granule. Ten Vanich se prý už nevyrábí, ale určitě bude jiný přípravek. Také si myslím že to jsou slimáci, nebo šneci. Včera jsem nasypala zbytek těch granulí, půjdu se mrknout jestli tam najdu nějaké mrtvoly. ;)

Suzy, ani pes ani kočka by si neměli líznout! Je to šílený jed. Bacha! ;) Raději misku s pivem, ať se utopí, potvorty slizské! *bum*

Babi, jen na vysvětlenou, pokud jste tedy varovala suzy před měděným drátem.Měd jako kov jedovatá není, jedovatá je měděnka,která se vytváří až dlouhodobým působením vnějších vlivů.Když už se ale začne tvořit,dá se přece očistit a i kdyby ji nakrásně pes nebo kočka přece jenom olízli,tak už to příště zkoušet nebudou, protože její chuť je nepříjemná - nepoživitelná..A jedno olíznutí ještě neznamená otravu.Ve wikipedii se píše,že při požití až v množství mezi 0,25–2 gramy, může způsobit vážné zdravotní problémy.Jinak máte pravdu. že na ty potvory slizké by se měly využít všechny prostředky*palec*

72mona3*

Věřím, že jako jed byly myšleny granule. Já používám už čtvrtým rokem tyto "bezpečné".

Něco mi vyžírá lilie
hodnocení

Ano, i tento jsem loni koupila kvůli tomu, že mu nevadí déšť ani zalévání a neškodí to zvířatům. Ale v obchodech kde jsem byla ho ještě nemají. A ten postřik jsem zrovna včera koupila. Tak denivky taky,taky...:) Aha, a těch tady mám docela hodně, ale zatím okousané nejsou, jen ty lilie. Tak jestli už ten brouk vylezl, což možné je když bylo tak teplo, tak se teda umí hodně dobře skrývat. Já ho fakt nenašla. No v noci jsem nehledala. Tak jestli ve dne chrní a v noci se jde napíchnou na mé lilie, tak to má spočítané. Už jsem je postříkala.

ariem*
hodnocení

0x

Dobrý den, měla jsem totéž minulý rok.Posílám foto ,je to určitě chřestovníček.

Něco mi vyžírá lilie #2
Něco mi vyžírá lilie #3

haninka*
hodnocení

0x

A já jsem loni vyměnila chemii za indické běžce. Co to jsou slimáci a brouci? Jen taková večerní provokace. Jinak Feramol jsme taky používali a super, běžci jsou ale lepší a dávají i pusu za žížalu. Tedy nechají si dát:)

hodnocení

Je mi líto, ale Vaše námaha odpovědět vyšla naplano. Vůbec nechápu kam míříte a co tím myslíte. A jestli to je pokus o nějakou duchaplnost, nebo dokonce rébus, tak se mi ho teda vůbec nechce luštit.

Vůbec nerozumím tomu, proč si někteří lidé dají tu námahu odpovědět nic neříkajícím textem.

Ale koukám že jste odpovídala v pozdní hodinu, tak chápu že jste byla asi už unavená.

72mona3*

@suzymon - indický běžec je kachna, která se momentálně těší velké popularitě. Je naprosto bezkonkurenční v boji proti slimákům a hmyzím škůdcům. Haninka vám sděluje, že je má a vy byste si je také mohla pořídit. S nimi se nudit nebudete. ;) Mona

haninka*

Moc děkuji za zastání. Já myslela, že kdo má zahradu tak o běžcích ví, není týden aby o nich nebyl článek v novinách nebo hobby pořad v televizi. Já je mám rok a slimáky mi házejí sousedé přes plot, protože na zahradě už nic nemáme. A jedna sousedka mi je nosí v kyblíku aby je nemusela zalévat vroucí vodou. Od půlky března nesou jako vzteklé, denně každá 1 vejce. A fakt si tu pusu za žížalu nechají dát. Jsou to totální mazlové. Jen je problém když se člověk hrabe v hlíně, to se všichni seběhnou a rejou s vámi aby urvali žížalu. Tak pleju asi tak 3x pomaleji než dřív. Ale za tu srandu a potěšení to fakt stojí.

Pro Suzymon hobby.idnes.cz/...

haninka*

Vím že to sem nepatří, ale chtěla jsem se ospravedlnit, i když nemám za co. Jaký je rozdíl v tom že někdo doporučí chemický přípravek a někdo přírodní, v tomto případě kachny?

jofa*

Rozdíl bude v tom, že každý kachny chovat nemůže. Někdo si chce dát na zahradu deku, natáhnout se, zdřžimnout, užít si zahrady jako okrasného celku. Pokud "zabrousíte" na chov, tak zjistíte, že potřebují dostatečný prostor, vodu, nejlépe nádrž... atd.

hodnocení

Klidně se omluvím. Ale také se zároveň mohu ospravedlnit tím, že nemusím všechno vědět. Kdybyste napsala že to jsou kachny a vysvětlila to jako teď, tak by byla moje reakce samozřejmě jiná. Tak velká zahrádkářka určitě nejsem. Mám prostě zahrádku a na ní pěstuji co mne těší. Ale aby to byla má životní náplň, tak to teda zase není. Tím pádem nesleduji všechny stránky o zahradničení a když něco nevím, většinou se obrátím sem, kde je mi rada poskytnuta. Většinou ji pochopím, tentokrát jsem to považovala za nejapný žert. A kdybych to nechala bez povšimnutí a nereagovala, tak dodnes nevím, že běžci jsou nějaké kachny, co rozdávají pusinky za žížaly. ;) Ale asi si je pořídit nebudu moci, protože nevím kde by asi tak celý rok byly a také mi stačí, když se mi při práci pod rukama motá kocourek. Ty kachny nemám kam zavřít a určitě by také vyzobaly i to co nechci. Ale podívám se odkaz a jejich pěstování.

doplněno 12.04.17 10:32:

No tak jsem se podívala. Je jasné, že tohle pro mne východisko opravdu není. Hektarový pozemek pro šest kachen, samá tráva a navíc mají také kurník, do kterého je zavírají. Nemohla bych tady mít ani jednu. Takže díky, ale nic z toho nebude. Musím zůstat u chemie.

verasochorcova

Také mi začalo něco likvidovat lilie a tak jsem se rýčem pokusila vůbec lilii najít. Cibule tam byly, ale plné malinkých mravenců. V cibili bylo plno vajíček a střed, kde měl vyrazit stvol nebyl. Tak nejen slimáci, nebo brouci, ale mravenci udělají také velkou paseku. Také jsem se vrhla na lilie a už pátý rok. Někde jsem se dočetla dát pod lilie drenáž a tak dělám díru ve větším rozsahu s drenáží. Do zeminy přidám trochu písku a i trochu rašeliny a to podle druhu lilie. Ano, nechám stonek skoro do podzima a potom uříznu asi 20 cm nad zemí a z chvojí udělám něco jako stan pro lilie. Např. uříznutou větvičku píchnu kolem lilií šikmo , aby vznikla stříška. Mám lilie vysoké, některé i přes dva metry. Jinak mezi lilie mám nízký flox a nevidím, že by něco mělo liliím vadit. Ano, od jara dávám cererit, ale také to nepřeháním. Zatím se z nich jinak raduji a sousedé a známe také. A když jsem četla o těch kačenkách, vím, že zahradě neubližují a zastávám se majitelky, jistě to myslela dobře a s radostí.Protože ty kačky dělají radost a ze své zkušenosti, sice jiný druh, jsou učenlivé, vítající, skoro jako pejsek nebo kočička. Jsou pouze jiné . nejsou chlupaté.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]