Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za divokou rostlinu?Cibulky-pažitka

Od: boban® odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer, narazil jsem na poli u lesa na tyto rostlinky, jejich stonek je cítit jako pažitka, trochu česnekově, vyryl jsem je a zasadím do půdy, jaká je to rostlina?

Co je to za divokou rostlinu?Cibulky-pažitka
Co je to za divokou rostlinu?Cibulky-pažitka #2
Co je to za divokou rostlinu?Cibulky-pažitka #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Je to divoký česnek (někdy se jí říká i divoká pažitka)Allium schoenoprassum. Výborná na chleba namazaný sádlem a škvarkama a posypáná touto natí ;). Můžete jí používat v kuchyni všude tam, kde se používá nať z cibule, či pažitky.

hodnocení

Tak to je hustý jak trenky Vladimíra Putina*palec* Mám radost, protože tam toho je hodně.

Tak a teď mi ještě prozraď, kdo to tam vysadil, proč si s tím někdo dal tu práci a sázel to někde u lesa? Jestli napíšeš správnou odpověď, označím to jako "dobrou odpověď", pokud ne, tak ne;)

Proto je divoký, že tam roste přirozeně, nikdo ho tam nesázel.

sebod*

boban. Kdopak by ho tam měl sázet? ;) Možná Hejkal, nebo lesní skřítci *smich*. Dajka Ti už odpověděla :)

Můj medvědí česnek má širší listy!
Takže já se od tohoto dištancuji...
Souhlasím s fram.
sebod*

Hejkálku. Medvědí česnek je něco jiného ;)

fram
hodnocení

2x

Tedy s tou konzumací radím počkat, medvědí česnek má trochu širší listy. lidovky.cz/... nebo aukro.cz/...

Připadá mi to spíš jako divoký narcis, a ten tak zcela jedlý není: jedovaterostlyny.blogspot/...

Velký hit je ovšem česnekové pesto:

120 g medvědího česneku

15 g soli

100 ml kvalitního rostlinného oleje

sebod*

fram. Nikdo nepíše, že je to medvědí česnek ;)

hodnocení

2x

No,ono taky záleží i na tom, v které oblasti-kraji bydlíte. Některý druh česneku je typický jen pro určitou oblast a v ČR se vyskytuje cca 13 druhů , z toho jsou některé silně ohrožené.Jestli ten váš má mdlou chuť vonící po česneku, tak se přikláním k tomu,že to je česnek planý( ALLIUM OLERACEUM).LIDOVĚ SE MU ŘÍKÁ PLANÁ PAŽITKA ČI PLANÝ PÓREK.Jestli ale chuť je silně štiplavá, mohl by to být ten česnek viničný, jak napsala tigra. V každém případě mají oba antibiotické účinky, velký obsah vitamínu C a ničí hnilobné bakterie ve střevech.

doplněno 07.04.17 13:10:

Např. jak napsala sebod, pažitka pobřežní (Allium schoenoprassum) se planě vyskytuje v Krkonoších, v Hrubém Jeseníku,na vrchu Klíč u Nového Boru a u řeky Labe,Vltavy,Berounky a Sázavy a má málo štiplavou cibulovou chuť.

sebod*

Aleno, prostě to shrneme ;) Je to planý česnek (pažitka) a je jedlý *smich*. A někdy i ozdobný svým květem :)

07.04.17 13:44

Tak,tak.*palec*

hodnocení

0x

Je to česnek viničný (Allium Vineale).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]