Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak úspěšně vypěstovat majoránku,

Od: autobus® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

kdo se podělí o zkušenost s pěstováním majoránky. Před třemi -čtyřmi lety se mi podařilo majoránku ze semene vypěstovat (ve studeném pařníku , výsev 30. března) a od té doby nikoliv . Byla to náhoda? Při stejném postupu se mi již pěstování nedaří. Kdo by mohl dáti dobrou radu vedoucí k úspěchu tak mu již teď děkuji a jsem s pozdravem . Olin

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska*
hodnocení

2x

Daří se jí u nás jen v těch nejteplejších oblastech, jako jižní Morava. Jinak všude jinde celkem problém. Mám rodinu různě po republice a tohle jsme probírali. A taky osivo. Mám pocit, že dříve bylo kvalitnější, klíčivější.

hodnocení

0x

Já jsem sazeničky majoránky kupovala na trhu. Vysadila na záhon a postupně otrhávala větvičky, které měly snahu kvést, po celé léto. Možná, že jsem to dělala špatně, ale z pěti rostlinek jsem měla voňavého koření hodně. ;)

hodnocení

Dobrý den paní Lisko,

máte pravdu , klíčivost bude asi mizerná. Původní naše odrůda Marcelka zmizela , dříve uváděli náhradní odrůdu Marietta dns se již ani neunavují to uvádět. Maminka vysévala každým rokem právě zmiňovanou Marcelku již v únoru , měla ji v kuchyni v truhlíku a tak tehdy jsem měl sadbu (silnou) podstatně jinou než dnes nabízejí překupníci na trhu za cenu, škoda mluvit.Čekal jsem více odpovědí. S pozdravem Olin

Ano je to bída s těmi semeny. Klíčivost mizerná. Já jsem také vypěstovala svoji asi před třemi lety. Normálně jsem nasypala na povrch substrátu do těch malých sadbovačů a nezahrnovala hlínou. Přetáhla jsem to kuchyňskou folií a propíchala špendlíkem. Vzešla mi. Pak jsem celý špalíček vytáhla a dala do většího květináčku a pak teprve až v květnu po zmrzlých ven na zahardu. Ale měla jsem to doma na verandě kam svítí hodně sluníčko.

hodnocení

0x

Můžu sem jako Brňák přidat svou zkušenost. Majoránku jsem sil do truhlíku za oknem v březnu. Vzešla báječně, ale většina rostlin spadala a zanikla. Od doby, kdy propařím půdu 8 minut v mikrovlnce, už problémy nejsou. Do záhonu je sázím po zmrzlých a sklízím 3x až 4x do roka.

Dneska se už běžně dají sehnat vytrvalé nevymrzajicí odrůdy. Jsou sice slabší, protože botanicky je to víc oregano / dobromysl než majoránka ale než hrát loterii se sadbou a počasím, je to sázka na jistotu. Už mám na zahradě 4 druhý :)
doplněno 06.04.17 06:44: Tři ze čtyř co máme jsou to co píšeš , za čerstva do jídla, ale po usušení nic moc. Čtvrtý druh máme po babičce a ten se klasické majoránce hodně blíží. Ten i sušíme a nejvíc používáme.

Totak, tak tu mám také. Je mrazuvzdorná, ale po majoránce teda nevoní. Jen velmi slabě a to se musí přemlouvat k tomu, abych tam tu vůni vycítila. ;) Takže stejně každý rok kupuji normální.

liska*
hodnocení

0x

Druhá věc jsou substráty. Mám někdy dojem, že ta klíčivost je hodně ovlivněná také jejich nekvalitou. Do výsevných dávají piliny, aby držely vláhu, ale ty jsou z nějakých ztrouchnivělých dřevin, že pak klíčící rostlinky padají. Taky substrát občas propařuju,či "peču". Ale určitě tím zas spálím příznivé mikroorganismy.

doplněno 07.04.17 21:50:

Dneska jsem viděla u květináře bohaté trsy majoránky v kontajnercích o průměru 9 cm. Tohle bych za oknem nevypěstovala a na záhoně už vůbec ne.

hodnocení

0x

Každoročně si majoránku kupuji v Květince předpěstovanou v takových trsech. Je to hodně husté. Trs stojí 8 korun. Rozdělím ho na 4 části a zasadím, pěkně zesílí a rozroste se. Takže z 5 trsů mám 20 rostlin. Sklízím průběžně. Loni se mi obzvlášť dařilo, nasušila a nadrtila jsem 2 skleničky od dětské výživy. Jiné roky byla sklizeň menší.

Krásně voní, není vyčichlá, jako ta kupovaná a nejsou v ní ty silné klacíky a jiné nečistoty. Proto tu v sáčcích už nekupuji a spoléhám se jen na tu svou - domácí. Jaga.

Bramboráky s ní voní pak po celé ulici. ;)

hodnocení

Vážená babojago, dovoluji si reagovat na Váš příspěvek šikovného nákupu v Květince. Kde se dá prosím tak dobře nakupovat? Já jsem včera viděl na tržišti prodávat na několika místech majoránku v květináčku za 35,- a nestačil jsem se divit? Že má být více rostlinek pohromadě vím ale po dělení by tam nic nezbylo. Ta sušená- kupovaná se nedá přirovnat vůni domácí a to stojí za tu práci, teď ji jen dokázat sám vypěstovat to byl můj původní dotaz v poradně na případného Šikulu, který by se radou chtěl podělit . Závěrem rád si vždy přečtu Váš příspěvek , když se mi na něj podaří natrefit. Olin

Pro autobus: odpověděla jsem Vám do vnitřní pošty. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]