Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konzervace pokácených kmenů

Od: sansnomf® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, byl jsem nucen pokácet tři stromy, které rostly v bezprostřední blízkosti našeho domu. Rozhodl jsem se ze vzniklé kulatiny vyrobit zahradní nábytek. Není to jen tak. Dřevo se musí zbavit kůry a nechat vysušit. Mám tyto dotazy:

1. zatímco smrky se zbaví kůry poměrně snadno, u douglasky to normálním odkorovačem nejde. Jak se to dělá?

2. kmeny jsem nechal rozřezat na části cca 3 m dlouhé. Ty mají v průměru od 50 cm po 25 cm. Jak dlouho je mám sušit - připomínám, že budou ležet venku, jen je přikreju před deštěm.

Uvítám jakékoliv seriózní rady, Bylo mi líto kmeny vyhodit, nebo spálit.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Kůru musíš sundat, jinak to dopadne špatně. Co nejde spustit, jde ještě větší silou.
Ovšem hlavně musíš klády rozřezat. Podle toho co z toho chceš. Jakmile to necháš v kládě, dopadne to blbě. Celý to popraská. Ono to popraská a zkroutí se i rozřezaný, ale pak to ohobluješ a bude to v pohodě. Navíc by kláda strašně dlouho schnula.
hodnocení

Chci z toho zrobit stůl a lavice, takže kmeny rozřezat podélně na půlky. Jenže některé části základu stolu i lavic podle návodu stejně musejí zůstat celé, takže popraskají tak jako tak. S tou kůrou douglasky si tedy zkusím poradit brutálním násilím, ale bude to o život. Nevíš, jak to potom dlouho schne? Slyšel jsem, že dokonce 2 roky. Díky za rady.

Čím dřív po pokácení s tou kůrou budeš dělat, tím líp. Jakmile ji necháš přischnout, je to práce pro vraha.
Jinak, čím menší kusy z toho nařežeš, tím líp. Počítej, že klasická smrková fošna, silná 5cm, schne venku dva až tři roky. Když vezmeš kladu půlkou, bude schnout o to déle. Navíc se prohne, uprostřed budeš mít hrb.
Takže bych to rozřezal jak potřebuješ, hezky složil, přikryl a tak za tři roky bych s tím dělal. Ohobloval řezaný plochy, tím je srovnal a vyrobil lavice. Ono to bude ještě dlouho pracovat, ale to největší kroucení budeš mít za sebou.
hodnocení

Díky moc, zařídím se podle toho, cos mi řekl.

Prostě to chce co nejdříve rozmanipulovat a potom složit nejlépe někam, kde nesvítí sluníčko a hodně tam fouká vítr. Každej klacek proložit, aby vzduch všude mohl. Tak půl metru nad zem a udělat na tom dobrou střechu. Jen přehodit igelit není dobrej nápad. Tudíž vzít pár prken, z nich stlouci nějakou desku, klidně o půl metru větší než bude ta hromada dřeva, tu podložit a dát na dřevo. Teprve na to můžeš dát igelit nebo nějakou jinou fólii,

jabraka*
hodnocení

2x

dnes jsem se bavil se správcem pily:Co dělat s poraženou borovicí?Položit venku na špalky,lehce přikrýt a nechat dva tži roky ležet.kmeny vyschnou uvnitř a po rozřezání se pak dřevo nekroutí.Kůra nevadí,zůstane na krajinách a prknech,ty se osámují..JABRAKA

Má to ovšem nějaký ale. V kůře se obzvláště daří broukům, z kůry se pustí i do dřeva a jak se nechá kláda v kuse a borovice obzvláště, krásně to zmodrá a pak to je vhodný jako palivo.
hodnocení

Ještě mám jeden dotaz. Pustil jsem se do práce, smrk jde sdrhnout docela dobře, horší je to u douglasky. Ptám se: stačí u ní sedřít jen svrchní nerovnou plochu a nechat rovnou vrstvičku kůry, nebo to musím sundat až na "maso"? U smrku jsem nechal jen světlou vrstvu lýka - stačí to taky? Omlouvám se, ale jsem v tomhle oboru začátečník. Díky za trpělivost.

Lýkožrout bydlí kde?
Já vím, není to snadné, ale dělej to až na dřevo.
Pokud to jde fakt blbě, zkus si půjčit odkorňovák na motorovku. Tím to jde dobře.
hodnocení

Díky moc, jen už nemůžu ohodnotit, ale máš to u mě 3x.

hodnocení

0x

odkorovat až na lýko, schnutí cca 2 cm/ rok

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]