Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, byl jsem nucen pokácet tři stromy, které rostly v bezprostřední blízkosti našeho domu. Rozhodl jsem se ze vzniklé kulatiny vyrobit zahradní nábytek. Není to jen tak. Dřevo se musí zbavit kůry a nechat vysušit. Mám tyto dotazy:
1. zatímco smrky se zbaví kůry poměrně snadno, u douglasky to normálním odkorovačem nejde. Jak se to dělá?
2. kmeny jsem nechal rozřezat na části cca 3 m dlouhé. Ty mají v průměru od 50 cm po 25 cm. Jak dlouho je mám sušit - připomínám, že budou ležet venku, jen je přikreju před deštěm.
Uvítám jakékoliv seriózní rady, Bylo mi líto kmeny vyhodit, nebo spálit.
Chci z toho zrobit stůl a lavice, takže kmeny rozřezat podélně na půlky. Jenže některé části základu stolu i lavic podle návodu stejně musejí zůstat celé, takže popraskají tak jako tak. S tou kůrou douglasky si tedy zkusím poradit brutálním násilím, ale bude to o život. Nevíš, jak to potom dlouho schne? Slyšel jsem, že dokonce 2 roky. Díky za rady.
dnes jsem se bavil se správcem pily:Co dělat s poraženou borovicí?Položit venku na špalky,lehce přikrýt a nechat dva tži roky ležet.kmeny vyschnou uvnitř a po rozřezání se pak dřevo nekroutí.Kůra nevadí,zůstane na krajinách a prknech,ty se osámují..JABRAKA
Ještě mám jeden dotaz. Pustil jsem se do práce, smrk jde sdrhnout docela dobře, horší je to u douglasky. Ptám se: stačí u ní sedřít jen svrchní nerovnou plochu a nechat rovnou vrstvičku kůry, nebo to musím sundat až na "maso"? U smrku jsem nechal jen světlou vrstvu lýka - stačí to taky? Omlouvám se, ale jsem v tomhle oboru začátečník. Díky za trpělivost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.