Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabílení stromku vápnem

Od: hanys® odpovědí: 7 změna:

zdravím,zajimalo by mne,jestli vapno pomuze ochranit stromky pred jarnim mrazem.piste prosim pouze zkusenosti.diky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x

Kde pak není pozdě. Teď je ten správný čas! Ve dne slunce už má sílu, v noci u nás bylo - 2°C.

Především je to ochrana proti přehřátí kmínku na osluněné straně. Jednak pak následkem nahřátí v noci při mrazících může kůra prasknout (dřevo pomalu ztrácí teplotu, vnitřní pnutí mezi chladnou kůrou a teplým dřevem má za následek prasknutí kmene).Uvědomte si, jaký je to pak rozdíl mezi teplotami. Další důležitou ochranou hlavně u nově zasazených (ty dříve byly v hustých sponech ve školce stíněny) a mladých stromků, které ještě nemají zhrubnutou a zvrásněnou kůru je ochrana proti korní spále. Tato ochrana je nejdůležitější v letních mesících, kdy mladá lesklá kůra se velmi nahřeje a lýko se pak vlastně upeče. To má za následek pak napadání kmínku houbami a následný úhyn stromku.

No další věci jako sedinfekce kůry a ochrana proti přezimujícím škůdcům je bonus na závěr.

hodnocení

no právě,zjistil jsem,že mi praskla 6-ti letá hrušen.dik.jdu natírat.

hodnocení

1x
Odjakživa se to používalo jako desinfekce a ochrana před mechem a zároveň, aby se kmen na slunci rychle nezahral a nepopraskal. Jakou ochranu máte na mysli?
hodnocení

pred jarnim mrazem-píšu to.

liska*
hodnocení

1x

Doporučuji. Bílá barva odráží paprsky, naopak tmavý kmen se předčasně zahřeje a nastartuje proudění mízy, když jsou ještě noční mrazíky a to stromu vadí. Tím vápnem se taky "zamáznou" hmyzí vajíčka a larvičky, co přezimují v kůře.

dusger*
hodnocení

0x

Teď už je asi pozdě, stromky začínají růst. Obojí je pravda, jak paraziti, tak slunce. Ale proti slunci se mi zdá efektivnější kmen něčím obalit, plastovou sítí, lepenkou jutou atd. Nebo úplně stačí z jižní strany opřít kousek širší desky.

pohanka*
hodnocení

0x

Zkušenosti jsou letité, prověřené našimi dědy a ovocnáři. Na vesnicích se vždy kmeny ovocných stromů natíraly vápnem na bílo. Důvody již napsány výše.

Ty desky si dovolím trochu znevážit. Zafouká vítr a desky se válejí na zemi. Taková zahrada s 20 stromy s deskami opřenými o kmeny také nebude vypadat ,,za dobrou,,.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]