Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezavý smrk

Od: houkal® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

od loňského léta nám rezaví smrk - viz foto.

Už je druhý, hned vedle něj stál ještě jeden, ten už ale padnul. Panímáma nařídila skácet, že prý lýkožrout. Pod kůrou ale nenalezeno nic.

Napadají mě varianty:

a) Přesolený - kousek od něj byl bazén, do kterého nedáváme chemii, ale pouze kuchyńskou sůl (ve slané vodě se nic nemnoží) a vypouští se po sezóně přímo do trávy. Tak je to ale každý rok a nikdy nebyl problém.

b) Sucho - jílovitá země, není vyloženě mokrá, ale ani vyprahlá. Ostatním stromům a keřům se nic neděje a to jsou více do svahu.

c) Škůdci - Lýkožrout, nebo něco podobného (zkoušel jsem na pár větvích pod kůrou a nic jsem neobjevil). Na dvou větvích jsem objevil něco jako "mandelinku", ale černou s červenými puntíky. Když jsem hledal znovu, už jsem na ni nenarazil.

Máte prosím nějakou radu jak ověřit / zjistit příčinu, popřídadě co zkusit?

Děkuji.

Rezavý smrk

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Tento smrk už nezachrání nic. Nevýhodou smrků je to, že koření velmi mělce. Takže pokud mu ke kořenům pouštíte několik let sůl, je to pro něj likvidační. Tím, že máte zem jílovitou, tak ten jíl nepustí slanou vodu vsáknout do hloubky a sůl při povrchu zničí mykorhizní houby (ty žijí symbioticky s kořeny dřevin, bez nich dřeviny (a nejen dřeviny) skomírají a hynou). Řela bych, že to je váš problém. Pokud dojde k oslabení stromu, napadne a zničí ho už prakticky jakýkoliv škůdce. Nemá sílu se ničemu bránit. Nejvhodnější by bylo smrk vykopat, zem vybrat do větší hloubky a připravit tak dost velkou díru (v jílu 1,20m hlubokou a 1,50m širokou pro nový strom. Do díry nasypat kvalitní zem a zpodzima vsadit jiný strom. Zvolit strom, snášející jíl, spíš 2, aby se podporovaly. Jak koukám na vaši fotku, vysázela bych u plotu živý plot z kvetoucích listnatých keřů. Ty snášejí jíl spíš a pěkně květem zdobí a krásně vám orámují pozemek. (Ale to podle vašeho vkusu). A vodu z bazénu vypouštět do kanalizace. Trvá hodně let, než se z pozemku sůl odplaví. Sůl je prevít, časem v ní neroste ani tráva. Asi tak. Ida

floro*
hodnocení

2x

Pokud to není lýkožrout, tak mšice smrková.

S tou vodou, říkáte, že nikdy nebyl problém, ale vždy se to můsí vzít i s ostatními faktory kolem - nikdy nebyla taková sucha. Sůl se většinou z půdy vylouhuje dešti, ale když ty nejsou (a ani zima se sněhem jako ta loňská) a v půdě je i po létě velký deficit, tak rostliny (obzvláště pak stálezelné) nasají vodu i se solí jako houba. Nejde totiž říct, že žadný rok se nic nedělo, proč by se mělo dít i dnes. Stačí málo a hned je to všechno jinak. Ale tento strom už pryč, je po něm.

72mona3*
hodnocení

0x

S tou solí může být problém, protože se v půdě hromadí. Ale já si tipnu: Mšice smrková. V posledních letech celkem řádí. M.

doplněno 27.03.17 05:57:

A jak si myslíte, že to bude vypadat, když to seříznete? Ten strom už je na odpis, ať chcete nebo ne.

hodnocení

Děkuji za radu, dohledal jsem pár článků a opravdu to vypadá na mšici smrkovou. Jen jsem nikde moc nenarazil na to, co s tím?

Pokud postřik, pak čím?

Strom prořezat, nebo čekat, jestli se vzpamatuje?

Jsme z Pardubic, zimy tu nebývají nijak kruté. Na druhou stranu letos 2-3 týdny bylo přes -20.

hodnocení

Lýkožrouta nevylučuji, jen se mi ho nepodařilo najít a to jsem si dal záležet. Jak poznat napadení mšicemi v tuto dobu nevím, nikdy jsem se s nimi nesetkal.

Věřím, že může být kombinací několika faktorů, které se projevili až minulý rok.

V okruhu do 5 metrů je po spádu ještě vzrostlá tůje, kleč a ginko - všechny v pohodě. Proti spádu zahrady další 3 smrky také OK (převýšení je max. 40cm při vzdálenosti cca 4m k dalšímu). Rezavět začal právě jen první smrk a tento druhý hned po něm (od sebe byli cca 2m).

Ještě pro upřesnění - zem je spíše jílovito písčitá, voda se vsakuje vcelku dobře. Bazén mám vypuštěný během jednoho dne a žádná "louže" večer není. Do kanalizace bohužel není možné, nemáme k dispozici.

Ještě mě napadlo seříznout postiženou část (cca 1m od země) a zjistit, co se bude dít dál... než úplně odstraňovat celý... Asi blbost, ale už nevím.

marfusa*
hodnocení

0x

Odborník nám oznámil, že naše vysoká borovice je napadena houbou, která ji postupně rozruší. Aby nám borovice nespadla na hlavu, bude třeba ji urychleně pokácet. Je to prý proto, že jehličnany potřebují v ovzduší síru. Ta je vysoce nedostatková, protože se odsiřují komíny průmyslových objektů. Máme skupinu okrasných borovic vysazovaných v roce 1939. Už teď se houba rozšiřuje i na další borovice.

hodnocení

0x

V Ostravě, na tom našem, hodně zeleném konci, v průběhu cca tří let, takhle vyhynuly postupně všechny smrky. Nejprve odešly stříbrné a pak, postupem času i ostatní. *plac*Vloni a předloni zasadili takové podvné smrčky. Vypadají jako převislé, taková strašidýlka to jsou a ty se drží.

liska*

Jsem přesvědčena, že to je tou solí. Hned to nebylo. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Koncentrace se časem stala neúnosná.

hodnocení

Ano souhlasím, že na vině by mohla být sůl. Každopádně tráva i ostatní stálezelené i opadavé stromy jsou v dosahu a nic jim není. Tady to opravdu spíše vidím na kombinaci více faktorů.

Je to škoda, byl tu 6 let...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]