Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu... dá se stříhat vánoční kaktus, tedy odlomit mu pár nejdelších článků a vyrostou pak příští rok nové? Aktuálně mi krásně kvete, ale některé květy tahá po zemi a já bych ho chtěla udržovat v dané velikosti.
Děkuji.
Já bych si koupila pěkný stojan a na něj kaktus umístila to by bylo krásy a nechala bych ho růst.
Jinak můžete lístky odlomit a rozmnožit si ho.
Proč byste ho stříhala? Je ještě malý. Nechte ho vyrůst. Jak radili rádci nade mnou, stačí podložit květináč. To je všechno, co byste měla udělat. Posílám fotku mého kaktusu. Odlamuji jenom v případě, že chci množit pro kamarádky. Ale on se kaktus stejně zbavuje sám zbavuje nezdravých článků. Prostě zesvětlají, ty pak ulomím a zahodím. Obnovím tím další nárustky.
Potřebovala bych prosím poradit se svým kaktusem. Zachvilu Vánoce a nechce kvést, má jen jedno poupě. Je celkově takový divný, ale nové lístky pořád rostou. Nevíte co s ním? Jak množíte? Větvičku ulomíte a jen dáte do vody?
Dobrý den, tak vánoční kaktus je krásná rostlina i bez květů. On je sice nenáročný a vydrží i desítky let, ale na květ je to "potvora". Snad se má s podzimem značně omezit zálivka a také teplota v místnosti nemá být moc vysoká. Stejně žádná záruka, že bude kvést není a je to jen jeho rozhodnutí. Někdy pár let kvete a pak si dá zase na čas pauzu. Hlavní chybou je prý pokud nasadí poupata tu rostlinu přemístit - poupata pak začnou opadávat.Ten Váš vypadá dost hustě (to já nemám). Asi by to chtělo trochu "proklestit", provzdušnit a omladit. Myslím vnitřek koruny, ale zbytečně nezkracovat venkovní větve. A množil jsem ho tak, jak Vy uvádíte - do vody a pak s kořínky do hlíny. Zdravím!
Kaktus ulamuji poslední dílky, protože usměrňuji jeho tvar a aby kvetl, tak potřebuje chladno v místnosti. Marta
Nii, to mi je divné, že ten Váš kaktus nekvete. Je pěkně hustý a zelený. A hnojíte ho? Já hnojím hnojivem pro sukulenty. Přes celé léto mu dávám jednou za dva týdny do zálivky "nažrat". Jinak mu protéká kořeny dešťovka podle toho, jak prší. Mám je celé léto umístěnené pod smrky, bez podmisek. A pokaždé najednou na konci září, nasazuje miniaturní poupátka. Jakmile to vidím, přenesu domů. Pak to trvá víc jak měsíc, než se poupátka zvětší. Ale moc nezalévám. Třeba jednou za týden až deset dní, a to vlažnou dešťovkou. Já to ale dělám citem. Sáhnu do substrátu a ucítím, jestli bych měla zalít. Proto se mi to těžko vysvětluje.
Děkuji všem! Chápu, že upřednostňujete převislou kaktusovou záplavu ... jenže to byste museli vidět víc, než výseč mého parapetu. Byt už mám plný kytiček, kdybych každou nechala mohutně rozrůst, pomalu neprojdu od okna ke dveřím .
Proto jsem některé chtěla "držet na uzdě", jako tenhle kaktus. Můžu ho trochu podložit a dát mu ještě tak dva články, ale potom ho zaštipováním budu muset udržovat, proto mne zajímalo, zda to lze.
a já zase radím - ulámat! Rostlinka bude více kompaktní - vlastně se "rozvětví". Získáte tak i více květů na menší ploše.
No dobrá, dobrá, udolali jste mne! já mu tedy pořídím nějaký tubovitý květináč a pustím ho ještě na dvounásobek délky, ale pak už budu zaštipovat, další květopád nechci.
děkuji všem!
Neboj, další květopád nebude. On si to totiž v našich podmínkách "hlídá" ten kaktus sám. Jak už jsem někde psala, ty větvičky, které mu jsou na obtíž, tak prostě "shodí". Najednou uvidíš, že jsou nezdravé, bez barvy, tak je uštípneš. Ale když budeš uštipovat mladé větvičky, asi nepokvete, protože poupátka raší na konečcích článků větviček. Zadívej se na svůj katus a uvidíš, o čem hovořím. Hodně radosti s květinkami... S.
Ahoj cihlomorko. Ten veliký už má větvičky zdřevnatělé, není to na fotce vidět. Ale mám ho ho tak kolem čtyř-pěti let, nepamatuji si to přesně. Ale vím, že jsem si odlomila větvičku u kamarádky, a zasadila. Z něho jsem vypěstovala ten druhý, stejným způsobem a už je nádherný a kvetl dříve. Letos jsem neodolala a koupila zase bílý exemplář. Ale ukázalo se, že je jemně růžový. Ale má jinak stavěné květy. Tak určitě pošlu fotku, až po letnění na zahradě. No, možná bych ho měla vyfotit dnes a pak až na podzim. Udělám to, samotnou mne zajímá, jak bude prospívat. A děkuji za pochvalu. S.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.