Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjezdová cesta - levandule?

Od: gerkau odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

rád bych osázel prostor příjezdové cesty k budoucí garáži. Jde o koryto 6,2 m x 0,76 cm, hloubka cca 20 cm.

Trávu tam dávat nechci, zvažuji zakrslou odrůdu levandule, ale nevím kde ji sehnat. Většinou je k mání pouze běžná odrůda a ta vyroste klidně na 50cm, což by pro jízdu autem nebylo úplně OK. Preferuji cokoliv s nízkými nároky na údržbu a pokud možno něco stálezeleného. Má někdo nějaký lepší nápad?

Příjezdová cesta - levandule?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cesta
hodnocení

3x

Mám to zrovna tak. Všechno vychcípalo. Většina rostlin vyžaduje podmínky. Nenáročný je jedině skalník. Tyto pokryvné druhy jsou stálezelené a zdobí květem i červené kuličky. Porozhlédnout se u někoho kdo má vyloženě pokryvný druh, který neroste tak rychle, že vytváří dlouhé šlahouny. Dobře zakoreňuje

doplněno 23.03.17 20:50:

Pokud máte dost času tak si vyberte z ostatních nabídek. Pokud se nechcete později o ten pruh starat a chcete mít celý rok zeleň, volte toto.

shop.zahrady-rostliny.cz/...

pohanka*
hodnocení

3x

Pochybek kobercový - Androsace sempervivoides

možná i zvěšinec zední

dryádka osmiplátečná

Mazus reptans

stříbřenka Paronychia

černohlávek velkokvětý /Rubra/ mám ho v trávníku, ten obyčejný a snese přejezd sekačkou, znovu obroste/

výše jmenovanou mateřídoušku velmi doporučuji, chtějte tu nejnižší, 3-5 cm, nemusíte ji stříhat, je stálezelená, kvete světle fialově

Vše, co jsem uvedla má výšku do 5ti cm. Nemá cenu tam dávat nic vyššího. Nebo rozsadit více hvězdic netřesku/ů/ a podobných, jsou stálezelené a okolo mateční rostliny brzy narostou mladé rostlinky.

Ten břečťan má velmi dlouhé roční přírůstky, jakmile se dobře chytne, tak budete pořád stříhat a stříhat, ale pokud by Vám to nevadilo, udělá pěkný koberec. Po X letech může mít dost silné větve při zemi, ale já bych ho tam nedoporučovala, je tam moc málo místa.

doplněno 23.03.17 21:50:

Ještě se vrátím k té levanduli. Máte zleva dům, zprava plnou zeď, levandule chce teplo a sluníčko. Není tam průvan? Při větším mraze může vymrzat. I tak ale v našich podmínkácj není levandule dlouhověká rostlina a chtěla by po několika letech v tomto korytu vybrat vyžilou půdu a navézt novou. A protože píšete, že není nikde k sehnání, tak si myslím, že je trošku choulostivější na pěstování. Kdyby šla dobře zapěstovat, tak ji máme v nabídce. Také jsem ji chtěla, abych ji nemusela stříhat. Ale je to již více let, dnes jsem v důchodu, takže šmik, šmik, bylo by hned hotovo..

Nejnižší levanduli můžete sehnat 30 - 35 Ellagance ICE, ale je vyprodaná, stejně se musí ale každý rok zkrátit výhony, aby lépe kvetla.

hodnocení

2x

Na části podobné cesty mám vřesovec. (Vřes je velmi podobný, ale přece jen jiný.) Teď zrovna kvete. Nejstarší rostlina je stará asi 30 let, je to na ní už trochu poznat, ale stále zdobí.

Údržba témeř nulová, plevel neprorůstá. Doporučuji.

liska*
hodnocení

1x

Rozhodujte se podle toho, zda tam máte slunko. Krásné by byly kobercové / polštářové/ trvalky jako floxíčky, tařičky, lomikameny. Ty ale potřebují sluníčko, jako ta levandule. Levandule budete muset sestřihávat, i když seženete nízkou odrůdu.

doplněno 22.03.17 17:55:

Napadla mne mateřídouška. Ta dovede vyplnit ten obdélník a pěkně kvést. Pokud je to stinné stanoviště, tak možná barvínek.

hodnocení

0x

Mohl by tam růst i břečťan, je ho hodně druhů, i barevné varianty. Občas ošetřit musíte jakoukoliv rostlinu kterou tam dáte. Břečťan stačí zjara sestřihnout a jeto.

doplněno 23.03.17 19:17:

A ještě, když Vám přeroste přes okraj a přejede ho auto, tak se nic moc nestane. Je dost odolný.

majsterjoe*
No právě, je tak odolný, že poroste az přes celou prijezdovou cestu, když o něj nebude postaráno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma levandule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]