Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych osázel prostor příjezdové cesty k budoucí garáži. Jde o koryto 6,2 m x 0,76 cm, hloubka cca 20 cm.
Trávu tam dávat nechci, zvažuji zakrslou odrůdu levandule, ale nevím kde ji sehnat. Většinou je k mání pouze běžná odrůda a ta vyroste klidně na 50cm, což by pro jízdu autem nebylo úplně OK. Preferuji cokoliv s nízkými nároky na údržbu a pokud možno něco stálezeleného. Má někdo nějaký lepší nápad?
Mám to zrovna tak. Všechno vychcípalo. Většina rostlin vyžaduje podmínky. Nenáročný je jedině skalník. Tyto pokryvné druhy jsou stálezelené a zdobí květem i červené kuličky. Porozhlédnout se u někoho kdo má vyloženě pokryvný druh, který neroste tak rychle, že vytváří dlouhé šlahouny. Dobře zakoreňuje
Pokud máte dost času tak si vyberte z ostatních nabídek. Pokud se nechcete později o ten pruh starat a chcete mít celý rok zeleň, volte toto.
Pochybek kobercový - Androsace sempervivoides
možná i zvěšinec zední
dryádka osmiplátečná
Mazus reptans
stříbřenka Paronychia
černohlávek velkokvětý /Rubra/ mám ho v trávníku, ten obyčejný a snese přejezd sekačkou, znovu obroste/
výše jmenovanou mateřídoušku velmi doporučuji, chtějte tu nejnižší, 3-5 cm, nemusíte ji stříhat, je stálezelená, kvete světle fialově
Vše, co jsem uvedla má výšku do 5ti cm. Nemá cenu tam dávat nic vyššího. Nebo rozsadit více hvězdic netřesku/ů/ a podobných, jsou stálezelené a okolo mateční rostliny brzy narostou mladé rostlinky.
Ten břečťan má velmi dlouhé roční přírůstky, jakmile se dobře chytne, tak budete pořád stříhat a stříhat, ale pokud by Vám to nevadilo, udělá pěkný koberec. Po X letech může mít dost silné větve při zemi, ale já bych ho tam nedoporučovala, je tam moc málo místa.
Ještě se vrátím k té levanduli. Máte zleva dům, zprava plnou zeď, levandule chce teplo a sluníčko. Není tam průvan? Při větším mraze může vymrzat. I tak ale v našich podmínkácj není levandule dlouhověká rostlina a chtěla by po několika letech v tomto korytu vybrat vyžilou půdu a navézt novou. A protože píšete, že není nikde k sehnání, tak si myslím, že je trošku choulostivější na pěstování. Kdyby šla dobře zapěstovat, tak ji máme v nabídce. Také jsem ji chtěla, abych ji nemusela stříhat. Ale je to již více let, dnes jsem v důchodu, takže šmik, šmik, bylo by hned hotovo..
Nejnižší levanduli můžete sehnat 30 - 35 Ellagance ICE, ale je vyprodaná, stejně se musí ale každý rok zkrátit výhony, aby lépe kvetla.
Rozhodujte se podle toho, zda tam máte slunko. Krásné by byly kobercové / polštářové/ trvalky jako floxíčky, tařičky, lomikameny. Ty ale potřebují sluníčko, jako ta levandule. Levandule budete muset sestřihávat, i když seženete nízkou odrůdu.
Napadla mne mateřídouška. Ta dovede vyplnit ten obdélník a pěkně kvést. Pokud je to stinné stanoviště, tak možná barvínek.
Mohl by tam růst i břečťan, je ho hodně druhů, i barevné varianty. Občas ošetřit musíte jakoukoliv rostlinu kterou tam dáte. Břečťan stačí zjara sestřihnout a jeto.
A ještě, když Vám přeroste přes okraj a přejede ho auto, tak se nic moc nestane. Je dost odolný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.