Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasychání listů olivovníku

Od: b737driver odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, v létě jsem si přivezl z pěstitelské stanice nedaleko Atén malou rostlinku olivovníku, celý podzim prospívala a tvořila nové listy. Asi od února se však vývoj nového obrůstání zastavil a listy začaly schnout. Nejdříve upadlo 8 listů najednou, poslední měsíc asi jen dva. Stanoviště je stále stejné na okenním parapetu (jihozápadní strana), zálivka velmi střídmá. O pěstování jsem toho dost načetl, avšak není mi jasné, proč se tak děje. Před týdnem jsem olivovník přesadil do větší nádoby s kvalitním substrátem smíchaným s pískem. Kořeny jsem vizuálně ohlédl, zda-li nejeví známky plísně či hniloby. Na listech žádné škůdce nenalézám. Má někdo z Vás zkušenosti s podobným chováním olivovníku?

Zasychání listů olivovníku

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

Neměl jste ji přesazovat. Tzv. povýsadbový šok. Přesadit zpátky do malého květináče a posunout na co nejvíc světla (zprvu ne hned na slunce, po pár týdnech na plné slunce).

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Já bych řekla, že vaše dřevinka je přelévaná a má i špatný substrát. Vyžaduje výsluní (od jara do podzimu letnit) a suchou, vápenitou, na živiny chudší, kamenitou půdu. Pokud hnojit, pak do srpna, ale maximálně 3x za sezonu. Řez a tvarování kdykoliv. Přezimování na světle a v chladu při 2 – 10 OC. Snese i občasný pokles pod bod mrazu. Může být i ve tmě (pak shodí listy). Přesazování v 3. a v 4.a vynést na chráněné místo ven pro uspíšení rašení. Já nechávám v květníku tak dlouho, dokud nezačne skoro praskat pod náporem kořenů. Zaliju dost a pak nechám úplně vyschnout. Pokud nemá dostatek Ca a kamenitý substrát (kameny provzdušňují kořeny a drží stabilnější klima kořenům) a naopak má "jednotnu zem", která ráda sléhá a kysne, olivovníku se nedaří. Začne zakrňovat, shazovat listy a napadají ho puklice. Hlídejte, ať nemá moc velký květník. I doma za oknem chce hodně vzduchu (větrat). Jinak - jde velice dobře tvarovat jako bonsai. Krásně dřevnatí a drží tvar. Dokonce jako bonsai i plodí. Ida

hahanaj*
hodnocení

0x

má zbytečně velký květináč -já míchám zeminu s pískem a kamínky a hlavně chce hodně slunce na závětrné straně -dala bych ho ven

doplněno 08.05.17 13:14:

pomyslete na to v jakém prostředí v Řecku olivovníky rostou - mají sucho a slunečno

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]