Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznali by jste tento suchý strom?

Od: petrbuchta odpovědí: 25 změna:

Dobrý den.

Mám odstranit nebezpečný strom z pozemku, dokázal by někdo podle kůry poznat o jaký storm se jedná?

Strom už nemá listí tak identifikace je složitá?

Děkuji za všechny odpovědi.

Poznali by jste tento suchý strom?
Poznali by jste tento suchý strom? #2
Poznali by jste tento suchý strom? #3

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

Topol to není, protože větve topolů vyrůstají z kmene pod dost ostrým úhlem a krátkým obloukem se vyklánějí ven.

Není to ani ten exot s exotickým názvem Liliovník tulipánokvětý. Ten má jinou korunu.

Platan to není, ten se pozná podle kůry a větví, které vedou kolmo od kmene.

Buk to není spolehlivě, habr taky ne, lípa už vůbec ne. Není to ani javor, protože takhle velký javor svět neviděl.

(Kdo chcete vidět největší javor v ČR, zajeďte si do parku v Buchlovicích.)

Tak nasazené větve a takovou borku má dub. Zřejmě to bude Dub letní, protože Dub zimní bývá menší a viditelně širší.

sebod*

taktak, figurku. Když se vezmou všechny znaky toho stromu - jeho výška, tvar koruny, struktura kůry atd. tak nám výjde dub letní.

jofa*

figurek: Není to ani javor, protože takhle velký javor svět neviděl. Možná to je dub ale pokud chcete vidět javor, který svět neviděl, tak tady jsou. Teď jsem je skočil vyfotit 200m od baráku 3,5 m po obvodě a výšku si ani netroufnu odhadnout.

Poznali by jste tento suchý strom? #4
Poznali by jste tento suchý strom? #5

hodnocení

2x
Dub letní.
doplněno 21.03.17 11:27: Neporadil mně strejda G.
Bydlím prakticky v lesích,které bezmezně miluji.
To je pouze pro doplnění :)

floro*
hodnocení

2x

Nešlo by vyfotit nějakou vetev, kde zbývají jasné pupeny? Zkuste projít okolí a posbírat vřechny druhy listí, které se povalují v okolí, tak v okruhu 20 - 30 m. Takhle máte jen spoustu typů, ale žádný jistý.

sebod*
hodnocení

2x

Vzhledem k tomu, že to je velice dominantní strom i nyní, kdy je suchý, tak si jej budou pamatovat lidé, kteří tam častěji chodí kolem. Třeba Vám někdo řekne: " Jo, to je ten strom, co pod ním rostou hromady hříbků. Dubových ;)". Nebo někdo bude ten strom znát. Koukněte se pořádně pod ním, na zem. Mohly by tam být zbytky toho, co na tom stromě rostlo. Třeba ty žaludy apod.

sebod*
hodnocení

1x

Mohl by to být dub

doplněno 20.03.17 21:11:

nebude to ani buk, ani habr. Takže asi opravdu dub.

hodnocení

0x

Také tipuju dub,protože vedle něho (napravo) vypadá že roste mladej - má suché listy a dub neopadává.Ale může to být i javor , jasan *nevi*

doplněno 23.03.17 19:04:

Tak teoreticky by to topol mohl být asi černý cs.wikipedia.org/... Jinak do kotle to moc jedno není, ten topol hoří jak papír

nikdo*

Javor to nebude. Co jsem viděl, tak má korunu spíš do kulata.

petrbuchta
hodnocení

Zdravím.

Myslíte že by to mohl být Topol

jofa*

Topol ani jasan v žádném případě a podle mne jednoznačně javor.

hodnocení

0x

Myslím si, že podle výšky a tvaru koruny je to starý veliký akát. Nebo jeho příbuzný dřezovec. U nás v oboře podobně velké exempláře rostly.

Na 2. obrázku mi připadá, že vidím na větvičkách místy trny. I z toho tak usuzuji. Jaga.

petrbuchta
hodnocení

0x
Dobrý den.
Dekuji za všechny odpovědi, zatím to ale vypadá na cokoli, já se přikláním k Topolů ikdyž by to pro mně byla nejhorší varianta, uvažoval jsem se dřevem na stopení, přikládám další fotky, pár menších stromů v blízkém okolí se zdají být mladými od toho obra, vyfotil jsem i lístek toho mladého.
Děkuji.
Poznali by jste tento suchý strom? #6
Poznali by jste tento suchý strom? #7
Poznali by jste tento suchý strom? #8
sebod*

Teď trošku nechápu. Jestli to máte na topení, tak je snad jedno, co to je za strom, ne?

Neviděla jsem tak rozkladitý topol.

floro*

Pupen, chtělo by to pupen. A list takhle vyfocený... Vím, že se vám zdá, že třeba ta kůra musí být jasná, nebo tvar stromu, ale není. Dřevinu v bezlistém stavu není snadné poznat, obzvláště pokud je to něco exotického a nevidíte pupeny (barvu, velikost a tvar, postavení na větvičce), nebo jizvy po listech, barvu výhonu. Vidím, že je tam cesta, není cesta na googl mapách v pohledu z ulice? Tam by mohl být i ještě v době, kdy byl strom fit.

No takový list se špičkou ani z rubu žádné topoly nemají, Gleditsia (dřezovec) nemá takovou kůru. A jestli je to exot, má to super kmen, zkuste zvážit prodej dřeva pro truhlářské účely. Můžet o být zajímavější než topivo.

petrbuchta
hodnocení

Zdravím.

Toto je fotka z googlu a roku 2014

google.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

Tvrdil jsem tady, že vidím dub. No ale asi to není dub, protože teď mě napadlo, že dub sám od sebe nikdy tak úplně a definitivně neuschne. To snad tak leda, když ho okoušou bobři.

Vidím že jste dodatečně vložil fotografii listu, proto přidám. Podle kůry, podle velikosti stromu, podle nesouměrného tvaru listu a podle toho, že tak velký strom úplně uschl, by to mohl být Jilm. Jilmy usychají, protože bývají napadené jakousi chorobou a jakýmisi breberkami, které prý dokáží rychle a spolehlivě zahubit i ten největší strom.

Na přiloženém obrázku vidíte listy Jilmu. a můžete být klidný, topol to není, protože všechny topoly mají tvar listu do trojúhelníka, se širokou základnou, zaoblenými dolními rohy a ostrou špičkou.

Poznali by jste tento suchý strom? #9

petrbuchta
hodnocení

Děkuji za poslední odpověď.

Ta se zdá že je asi nejblíže pravdě, list, vzrostlost i ta choroba sedí.

7.4.2017 jde strom k zemi tak pak napíši o jaký strom jde, pokud ale poznáme podle třeba řezu...

jofa*

Psal jsem již dřive, že je to javor a stále na tom trvám. Podle listů Javor klen.

doplněno 25.03.17 14:08:

A ten suchý list je z buku. Může být z náletu.

liska*

Na obrázku vlevo v rožku leží list červeného dubu, co má ty ostré špice.Teda je ho vidět jen kousek. Nemůže být z toho stromu, co určujeme? Kéž se tam najdou žaludy a v té podestýlce více stejného listí. Ale jestli je strom mrtvý déle, tak to asi ztrouchnivělo. Jinak javory mívají zbytky střapců po nažkách /vrtulkách/. A ty živé právě kvetou! Žlutozeleně nenápadně. A klidně mohou být javory takto vysoké, kór když jsou v konkurenci ostatních stromů. Dnes jsem to pozorovala v parku.

doplněno 25.03.17 16:11:

To, co jste vyfotil, to není list buku! Ten by byl bronzový a má pravidelnější žilnatinu.Taky by byl rozsypaný, když přes zimu schne na stromě. Toto je nejspíš z vrby jívy.

floro*

Je to topol černý. Hned jak jsem to uviděla na googlmapách.

Bohužel, ne podle vašich vodítek, ale podle fotky z googlmapy. Jak jsem psala výše, vždy pro určení druhu je nutné pupen. Ten je stoprocentní.Habitus, kůra je pro většinu lidí doplňující (hlavní jen pro fajnšmekry :D )

A jak jsem na to přišla? Leské listy, které se na sluníčku lesknou, ten typický třepotavý pohyb listů, který je zachycen i na fotce, a to že to nejí javor je jasné podle způsobu větvení, když si popojedete s tím autem, tak těsně nad korunou menších stromů je ještě zbytek lesklé hladné kůry, taky to, že ty větve jsou dost olámané tzn. křehké. No a taky zjištění, že je to na kraji cesty ne někde v parku u města.

To jsem vás asi moc nepotěšila, co?

fram
hodnocení

0x

Hlasuji pro topol černý. Může být obrovský (35m), kůra odpovídá, tvar koruny také.

cs.wikipedia.org/...

cs.wikipedia.org/...

petrbuchta
hodnocení

Zdravím.

Tak záhada rozluštěna, jednalo se o Topol osika, aspoň to říkal těžař.

Zasílám pár fotek a všem děkuji za jejich odpovědi.

Petr Buchta

Poznali by jste tento suchý strom? #10
Poznali by jste tento suchý strom? #11
Poznali by jste tento suchý strom? #12
72mona3*

A to teda je macek *smich*

Záhada rozluštěna. Děkujeme, že jste si to nenechal pro sebe. ;) Já jsem si netroufla tvrdit, že jde o osiku. Tady u nás je celkem rozšířen, jsou to impozantní "živé" (stále v pohybu) stromy, u kterých je typická hladká olivově zbarvená kůra. Ovšem pravdou je, že u paty stromu je struktura kůry naprosto odlišná a to mě totálně zmátlo. M.

liska*

Čekala jsem, co nám napíšete. Díky za zprávu. To je teda stromisko!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]