Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám prosbu, máme ovocný sad na Vysočině, údajně půda není moc kvalitní, a hrušně požadují prý kvalitnější půdu. Jaký druh hrušně tam dát,nebo co udělat pro zkvalitnění půdy, aby tam ta hrušeň mohla plodit? S vodou není problém...
předem děkuji za odpovědi a přeji pěkný den,
milan doležal
Pokud poznám situaci,tak staré,původní,české hrušně mají požadavky na půdu minimální.Rostou i na mezích,na svažitých a kamenitých pozemcích.Ale není problém i pěstovat kvalitní druhy moderní,jen je potřeba dodávat výživu minerálním hnojením.Dnes se pěstují tyto odrůdy(viz WEB
Odrůdy do nižších poloh (výborné podmínky do 300 mnm):
Letní: Clappova, Williamsova červená, Alfa, Radana, Alice, Isolda, Milada, Červencová, Laura, Diana
Podzimní: Konference, Hardyho, Boscova lahvice, Karina, Morava, Manon, Vila, Nitra, Monika
Zimní: Amfora, Erika, Astra, Dicolor, Beta, Blanka, Bodra, Bohemica, Decora, Delta, Dita, Generál Leclerc, Nela, Vladka, Vonka, David, Grosdemange, Pařížanka
Odrůdy do středních poloh (dobré podmínky 300 - 450 mnm):
Letní: Clappova, Williamsova červená, Alfa, Radana, Alice, Isolda, Milada, Červencová, Laura, Diana
Podzimní: Konference, Hardyho, Karina, Morava, Manon, Vila, Nitra, Charneuská, Monika
Zimní: Amfora, Erika, Astra, Dicolor, Beta, Blanka, Bodra, Bohemica, Decora, Delta, Dita, Generál Leclerc, Nela, Vladka, Vonka, David, Grosdemange, Pařížanka, Lucasova
Odrůdy do vyšších poloh (drsné podmínky 450 - 600 mnm):
Letní: Alice, Isolda, Milada
Podzimní: Konference
Zimní: Decora, Milka, Nela, Jizera, Jana, Lucasova
Děkuju za odpověď Jabraka,
pátral sem samo, ale tento odkaz sem nenašel, zkusím dále pátrat, ještě jednou díky moc...
ať se daří a zdravím,
md
www.stareodrudy.cz
Tam se dá hledat i podle kritérií. A pak jen najít, kde se ta odrůda prodává. Většinou na googlu stačí zadat staré odrůdy.
Obecně lze říci, že do nekvalitních půd je dobré sázet rostliny s podnoží hrušňový semenáč. Pak ale budete mít velký strom (ne žádný zákrsek) a s tím je také nutné se smířit. Pokud ale je půda u vás hodně špatná, pak ani dospělý storm nedoroste takové výšky, jaké by dorostl na kvalitních půdách. Půdu jako takovou nijak nevylepšíte. Vylepšíte jen to, co jste schopný vykopat a nahradit. Ale to co vám roste nad povrchem půdy je nutné vybírat podle nároků na prostředí - tzn. podel vašich podmínek - toleranci k mrazu, suchu, nebo větru a pod. Na to je každá odrůda jinak náročná.
mam taky spatnou pudu,samy jil.nasadil jsem pred 5lety odrudu Nojabrskaja a už druhym rokem ma pody-vynikající a velké.
Já jsem pro Konferenci, ale mívali jsme i spousty jiných hrušní a to bydlíme také skoro na vrchovině.Nejhorší je problém posledních let, a to rez hrušňová kvůli které jsem musel hrušky zlikvidovat, nejdřív si zjistěte jestli sousedi nemají s touto rzí problémy.Jestli ano, podívejte se jestli sami nemáte na zahradě mezihostitele, jalovec chvojku klášterskou, nikoli tuje jak si mnozí myslí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.