Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou hrušeň pěstovat na půdě menší kvality

Od: kailas* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám prosbu, máme ovocný sad na Vysočině, údajně půda není moc kvalitní, a hrušně požadují prý kvalitnější půdu. Jaký druh hrušně tam dát,nebo co udělat pro zkvalitnění půdy, aby tam ta hrušeň mohla plodit? S vodou není problém...

předem děkuji za odpovědi a přeji pěkný den,

milan doležal

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud poznám situaci,tak staré,původní,české hrušně mají požadavky na půdu minimální.Rostou i na mezích,na svažitých a kamenitých pozemcích.Ale není problém i pěstovat kvalitní druhy moderní,jen je potřeba dodávat výživu minerálním hnojením.Dnes se pěstují tyto odrůdy(viz WEB:)

Odrůdy do nižších poloh (výborné podmínky do 300 mnm):

Letní: Clappova, Williamsova červená, Alfa, Radana, Alice, Isolda, Milada, Červencová, Laura, Diana

Podzimní: Konference, Hardyho, Boscova lahvice, Karina, Morava, Manon, Vila, Nitra, Monika

Zimní: Amfora, Erika, Astra, Dicolor, Beta, Blanka, Bodra, Bohemica, Decora, Delta, Dita, Generál Leclerc, Nela, Vladka, Vonka, David, Grosdemange, Pařížanka

Odrůdy do středních poloh (dobré podmínky 300 - 450 mnm):

Letní: Clappova, Williamsova červená, Alfa, Radana, Alice, Isolda, Milada, Červencová, Laura, Diana

Podzimní: Konference, Hardyho, Karina, Morava, Manon, Vila, Nitra, Charneuská, Monika

Zimní: Amfora, Erika, Astra, Dicolor, Beta, Blanka, Bodra, Bohemica, Decora, Delta, Dita, Generál Leclerc, Nela, Vladka, Vonka, David, Grosdemange, Pařížanka, Lucasova

Odrůdy do vyšších poloh (drsné podmínky 450 - 600 mnm):

Letní: Alice, Isolda, Milada

Podzimní: Konference

Zimní: Decora, Milka, Nela, Jizera, Jana, Lucasova

kailas*
hodnocení

Děkuju za odpověď Jabraka,

pátral sem samo, ale tento odkaz sem nenašel, zkusím dále pátrat, ještě jednou díky moc...

ať se daří a zdravím,

md

floro*

www.stareodrudy.cz

Tam se dá hledat i podle kritérií. A pak jen najít, kde se ta odrůda prodává. Většinou na googlu stačí zadat staré odrůdy.

Obecně lze říci, že do nekvalitních půd je dobré sázet rostliny s podnoží hrušňový semenáč. Pak ale budete mít velký strom (ne žádný zákrsek) a s tím je také nutné se smířit. Pokud ale je půda u vás hodně špatná, pak ani dospělý storm nedoroste takové výšky, jaké by dorostl na kvalitních půdách. Půdu jako takovou nijak nevylepšíte. Vylepšíte jen to, co jste schopný vykopat a nahradit. Ale to co vám roste nad povrchem půdy je nutné vybírat podle nároků na prostředí - tzn. podel vašich podmínek - toleranci k mrazu, suchu, nebo větru a pod. Na to je každá odrůda jinak náročná.

athenaise*
hodnocení

0x

My jsme před 3mi lety dávali Konferenci. Máme dvě a už vloni jsme měli větší košík vrchovatých spíše větších hrušek...mimochodem, jsou výborné ;)

hodnocení

0x

mam taky spatnou pudu,samy jil.nasadil jsem pred 5lety odrudu Nojabrskaja a už druhym rokem ma pody-vynikající a velké.

many*

Já jsem pro Konferenci, ale mívali jsme i spousty jiných hrušní a to bydlíme také skoro na vrchovině.Nejhorší je problém posledních let, a to rez hrušňová kvůli které jsem musel hrušky zlikvidovat, nejdřív si zjistěte jestli sousedi nemají s touto rzí problémy.Jestli ano, podívejte se jestli sami nemáte na zahradě mezihostitele, jalovec chvojku klášterskou, nikoli tuje jak si mnozí myslí.

Hrušním víc jak špatná půda vadí dnešní móda všude dávat živé ploty z tůjí. Chuťově nejlepší hrušky jsou už nahoře v seznamech zmíněné Boscovy lahvice. Akorát že plody nejsou vhodné na dlouhé skladování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]