Nejste přihlášen/a.
dobrý den
musel jsem nyní pokácet starou ryngli, jemožné z ní vzít nějaký roub a naroubivat to na něco?
Mám ted na zahradede horní celou větev z ryngle - mladé přírustky. Půjde to na něco naroubovat? a pokud ano na co přesně? kde vezmu podnož? Muze se to nyní roubovat? Nekdo rika ze ne nekdo ze ano, nekdo ze mám vetvicky zasypat hlínou a pockat na duben...
dekuji za radu...je to prastará odruda ryngle...
Roub řezné plochy zamazat voskem. Uložit v chladu a vlhku. Peckoviny většina rad je roubovat již v únoru. Bez mrazu. Za kůru to chce již mízu. Za kůru se mi moc nedařilo. Kopulací byl větší úspěch. Pokud jsou okolo švestek vyrostlé odkopky, třeba na ně. Podnož musí být stejné silná jako roub, nebo o málo silnější. Nechat přijmout. Za rok odkopek obrýt, přesekat kořeny. Vytvoří si nové. Třeba opakovat. Později přesadit. Pokud jsem přesadil neobrytý odkopek s přijatým rounem tak zahynul. Chyběly vlásečnicové kořeny.
Dřív se uvěděla jako jedna nejlepších možností, nakopat někde podnože, naroubovat v ruce na kopulaci a dát do konce dubna do sklepa. Došlo ke srůstu a zhojení rány ještě před tím než šel stromek do mízy, Takže se sázel už s částečně přirostlým roubem.
Já bych šel normáně někam do švestkové aleje a tam až budou stromky rašit, narouboval 10 stromků a doufal, že se něco chytí. Problém je že ryngle a blumy často první rok po roubování, jakž takž rostou ale další zimu nepřežiju.
Ano,půjde to naroubovat na každou švestkovinu,tzn.,švestku,slívu,špendlíky,aj.
Podnož vezmete na zahradě právě pod již zmíněnou rynglí,nebo kolem stromku.To jsou mladé výhonky,které rostou z kořenů,nebo z pecek.
Naroubujte až v dubnu,kdy je míza.Jinak rouby se odebírají v lednu,nejpozději v únoru.
diky za reakci, podnoz zadnou nemám, odkopky taky nejsou (jedině nekde venku planá svatska a pod?)
jde o to ze jsem dnes strom musel pokacet a mám práve nekolik vetviček které by šly naroubovat tak nevím zda je vyhodit nebo roubovat hned ted nebo jak píšete v dubnu do té doby zahrabat do hlíny? dekuji za podrobnejší info, nemám nikoho kdo by poradil
Konce větviček zapíchejte do mokrého písku ve sklepě a v dubnu je použijte jako rouby.
Pokuste se nalézt odnože nebo odkopky od špendlíků.Jsou hodně odolné.Mám s nimi dobrou zkušenost.
Zde je krásně vysvětlené video
skvělé video ted jiz jen poslední tázka :
odeberu z včera vykáceného stromu ryngle rouby, řez opatřím voskem a ulozim do písku ve sklepe, a v dubnu naroubuji? Mohu to naroubovat na toto : višen, jiná ryngle, švetska, mirabelka? Roubovat to kdy tedy přesně?
děkuji moc
Jsem ráda,že jsem Vám mohla pomoci
Řez nemusíte opatřit voskem.Nasypejte do kbelíku mokrý písek do poloviny.Do toho zasuňte rouby ustřiženým koncem též do poloviny do písku.Písek jemně udusejte.
Na rouby je nejvhodnější mirabelka.
Roubovat to musíte zhruba v polovině dubna,kdy má strom nejvíce mízy.
ještě bych se chtěl zeptat - slyšel jsem že roub tedy jednoletá vetvička ze starého stromu nepujde dat na maldý .. jak to vidíte Vy ze zkušeností?
dekuji moc
Dobrý večer.
Moc šikovně vysvětleno. Všechna čest. S natíraním latexem po roubování atd., tak to jsem jsem neznala. Děkuji.
Taky bych ráda oroubovala na ryngli. Myslíte, že by to šlo ustřihnout rouby v dubnu a hned naroubovat? Nebo proč se musí brát rouby v únoru? Máme kousek od nás zahradnictví, možná by stačilo tam podnož i s rouby odnést, nechat naroubovat a zasadit?
Taky máte na videu tak špatný zvuk?
Tak zvuk byl špatný u mně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.