Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit jak se zbavit zbarvování listů do hněda. Přikládám fotku. Tuto kytičku jsem seřízla z původní kytky, které opadaly listy (kroutily se, zežloutly a opadaly) a některé také takto hnědly (někde jsem našla, že příčinou může být průvan). Tento odřezek jsem dala na 14 dnů do vody a krásně vyhnala kořeny, tak jsem ji zasadila. Už je to týden - zalila jsem 2x spíše méně - a začaly jí takto hnědnout listy. Už nevětrám, topení vypnuté, od okna netáhne, hlínu má novou. Prosím o radu, díky.
Já si myslím, že má velký květináč, hodně vody a hodně světla. Většina rostlin nejdříve udělá všechno pro to, aby zakořenila. Když má velký květináč, nestíhá. Navíc, dlouho jí trvá, než začne růst nad zemí. To všechno trvá dlouho a zemina je znehodnocována plísní, houbami a solemi, které se z vody usazují. Není to tak, že dáme kytce velký květináč, abychom nemuseli často přesazovat. Kytkám se to nelíbí. Dejte raděli malý květináč, zalívejte hoooodně málo a dejte ji pryč ze slunka. Je spálená.
Super, díky. Zatáhnu žaluzie a nechám je otevřené (to udělá trošku větší stín). A dám malý květináček. Díky, jdu hned na to.
A já si říkala tak nějak logicky, že na rostliny venku svítí slunce pořád a zeminy mají neomezeno, tak tím nemůžu nic zkazit. :D No je to věda, člověk musí mít zkušenosti.
Pedilanthus tithymaloides (L.) Poir. ssp. parasiticus (Klotzsch & Garcke) Dressler
Ano, tohle bude správně
Ano, to je ona. Super, díky moc. I to mlíko z ní vytéká, když jsem ji seřízla. Čtu si teda, že má ráda hodně teplo a je pravda, že před tím, než mi ta původní umřela, jsem vypla topení.
To mě taky tedy nenapadlo, že teplý vzduch "pod zadek" jí bude chybět. Topení zapnuté.
)
Nevím jak vy, ale já si nemyslím, že je toto zamioculcas...posazení jednotlivých listů, cik cak zakřivení větvičky, zapuštění kořínků do vody... M.
@hahanaj - děkuji za skvělý odkaz, našla jsem si spoustu jiných, včetně stovky fotek a znovu se šla podívat na ten svůj...
Má nejistota trvá... Ukažte mi jediný obrázek s cik cak rostlou "větvičkou". Já ho nenašla.
Asi si že mě děláte srandu. Odkazy 1 a 3 jsou totožné, nehledě na to, že je to přesně ta stránka, kterou jsem chtěla vložit i já než jsem začala pochybovat. A ani v jednom z nich není křivá "větvička". Nejsem si na100% jistá jako vy, říkám, že jen pochybuji a důvody jsem uvedla. * nevi*
Tak já si jsem jistá, Zamioculcas zamiifolia to není na 100%. Ten nemá cik cak stonek a ve vodě část stonku nezakoření.
Abych pravdu řekla, tak já netuším, co je to za rostlinu. Původní kupovala před x lety mamka a ta si to taky nepamatuje. Právě jsem ji už několikrát googlila a nejblíž je tomu akorát zmíněný Zamiculcas. Ovšem tato kytka má oproti obrázkům Zamioculcase mnohem tenší lístky (jemnější) a přece jen vypadá trošku jinak (jak říkáte, větvička, posazení lístků atd.). Tak nevím. Pidávám ještě jednu fotku větší rostliny. Nahoře ji trošku sesychaly listy, ale přesazení ji prospělo a roste dál (ta chocholka :D)
Jsou dvě možnosti - buďto vám kytka pomalu odumírá nebo chytá barvu od substrátu. Moc to nezalévejte a uvidíte.
Tohle se mi taky stane u některých přenosných dřevin když je vystrčím po 5 měsících na slunce...Další listy by měly na novém, světlém stanovišti již být normální.
Emilka12: Díky za odpověď. Já ji teprve teď zasadila, kořeny má zatím malinkaté, to nepozná. :D Ale dám do menšího.
Luci dej ho do květníku aby byly vyplněné kořeny.Zalévat moc málo.Za týden je moc.Slunce mu nevadí ale tak raní a večerní.Upal mu bude vadit.Čím víc světla tím líp ale snese i stín.Věř mě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.