Nejste přihlášen/a.
Je teď ideální čas na prořez hrušně nebo se pletu? Mám starou hrušeň, kterou potřebuju hlavně zkrátit nahoře a ořezat suché větve. I když ty by se mi líp diagnostikovaly během sezony.
Dobrý den, opravdu suché větve můžete řezat kdykoliv. Poznáte je tak, že při pokusu o ohnutí praskají (lámou se), ale živá větev se ohýbá. Já jsem si vždy počkal na první zelené výhony na větvích a potom je "diagnostika" rychlejší a přesnější. Zdravím!
Ano, zimní řez se provádí koncem února (po mrazech) a brzo na jaře.
tondac - pokud jde o postřik, tak to neporadím, protože žádný na zahradě nepoužívám. Barvu volte takovou, která se ředí vodou (dříve to byl pouze latex, který se na řez používal).
Všechno teď, když nebude mrznout. . V suchých se skrývají škůdci a choroby, ty určitě nenechávat dlouho. Větší rány po řezu živých větví ošetřete.
Ona je ta hrušeň docela stará, takže ty suché větve vidím, až když to obrazí.
Běžně stříhám jabloně, meruňky, slivoně, ... a tuhle starou hrušeň chci zkusit oživit. Dřív mívala krásné hrušky, ale od té doby co si všichni do zahrad místo ovocných stromů pořizují tůje a jalovce, tak všechny zbylé hrušně v okolí mívají rez. Loni jsem to zkoušel stříkat, tak na jaře zase měla krásné listy a malé hruštičky. Jenže pak na to asi něco nalítlo a ty malé hruštičky byly napíchané, začaly hnít a opadávat. Nevíte někdo, co to mohlo být a čím by se to ještě mělo stříkat? Jenže to už pak asi nebude domácí ovoce, ale produkt chemického průmyslu.
Zkrátit ji chci i proto, že se nemůžu nahoru pořádně dostat s postřikovačem ani ze žebříku a pak ten vršek asi není pořádně ošetřený. Na ošetření běžně používám štěpařský vosk, ale u těchto větších ran bych se asi nedoplatil. Čím to ošetřit? Nějakou barvou? A jakou?
Dík všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.