Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prořezání hrušně

Od: tondac* odpovědí: 4 změna:

Je teď ideální čas na prořez hrušně nebo se pletu? Mám starou hrušeň, kterou potřebuju hlavně zkrátit nahoře a ořezat suché větve. I když ty by se mi líp diagnostikovaly během sezony. :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, opravdu suché větve můžete řezat kdykoliv. Poznáte je tak, že při pokusu o ohnutí praskají (lámou se), ale živá větev se ohýbá. Já jsem si vždy počkal na první zelené výhony na větvích a potom je "diagnostika" rychlejší a přesnější. Zdravím!

doplněno 27.02.17 18:45:

Ano, zimní řez se provádí koncem února (po mrazech) a brzo na jaře.

doplněno 01.03.17 17:07:

tondac - pokud jde o postřik, tak to neporadím, protože žádný na zahradě nepoužívám. Barvu volte takovou, která se ředí vodou (dříve to byl pouze latex, který se na řez používal).

tondac*
hodnocení

Díky, se suchými počkám až ji půjdu stříkat proti rzi.

Ty živé tedy můžu teď?

liska*

Všechno teď, když nebude mrznout. . V suchých se skrývají škůdci a choroby, ty určitě nenechávat dlouho. Větší rány po řezu živých větví ošetřete.

tondac*
hodnocení

Ona je ta hrušeň docela stará, takže ty suché větve vidím, až když to obrazí.

Běžně stříhám jabloně, meruňky, slivoně, ... a tuhle starou hrušeň chci zkusit oživit. Dřív mívala krásné hrušky, ale od té doby co si všichni do zahrad místo ovocných stromů pořizují tůje a jalovce, tak všechny zbylé hrušně v okolí mívají rez. Loni jsem to zkoušel stříkat, tak na jaře zase měla krásné listy a malé hruštičky. Jenže pak na to asi něco nalítlo a ty malé hruštičky byly napíchané, začaly hnít a opadávat. Nevíte někdo, co to mohlo být a čím by se to ještě mělo stříkat? Jenže to už pak asi nebude domácí ovoce, ale produkt chemického průmyslu. :)

Zkrátit ji chci i proto, že se nemůžu nahoru pořádně dostat s postřikovačem ani ze žebříku a pak ten vršek asi není pořádně ošetřený. Na ošetření běžně používám štěpařský vosk, ale u těchto větších ran bych se asi nedoplatil. Čím to ošetřit? Nějakou barvou? A jakou?

Dík všem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]