Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou masožravku na octomilky?

Od: misa503® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Doslechl jsem se, že octomilky ( malé mušky ) po bytě + v kuchyni dobře likvidují masožravé rostliny, údajně nějaký Mexický druh tučnice ( Pinguicula L. ).

Nemá zde náhodou někdo nějaké konkrétní zkušennosti s touto nějakou masožravou květinou?

Co se proti těm muškám již osvědčilo? Jaký konkrétní druh bych měl koupit?

Děkuji za případné rady či nápady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. K pochytání těchto malých mušek, ale i třeba komárů a druhů much i větších, jsou vhodné tropické rosnatky (Drosera), u nás pěstované jako pokojovky. Velice snadno se mi pěstovala Drosera Capensis (Rosnatka kapská). Rosnatky jsou vesměs rostliny žijící na rašeliništích, které mají listy posety kapičkami lepkavé "rosy" (tentakulemi). Ty přilákají hmyz, který když usedne, přilepí se. A zmíněná r.kapská, má listy nejdelší (až do 10cm). Když moucha usedne, list se během několika hodin obtočí kolem kořisti a začne trávit. (Tím získá živiny k růstu). Po 2-3 dnech se list opět rozvine a zůstanou křidýlka, nožičky a hlava. Malé octomilky se utopí v "rosičce", list se nenamáhá stáčet se kvůli takoým prckům. U nás se dají sehnat tyto rosnatky s tentakulemi bílými, nebo červenými. Červené jsou hezčí. Měla jsem ji přes 15 let. Ale je potřeba ji nenechat vykvést, pak sice udělá semínka, ale po odkvětu zahyne. Ida

doplněno 27.02.17 21:16:

Misa503, je mi líto, ale s tučnicí Pinguicula Moranensis nemám zkušenosti. Jen bych poradila, že většina masožravek roste na rašeliništích a chtějí proto kyselý substrát (směs rašeliny a bílého písku či drobnějšího perlitu) bez přídavku humusu, který plesniví. Živiny získávají z nachytaného hmyzu. Masožravky s lepkavým povrchem listů pochytají malé mušky, stejně tak rosnatky s malými lístky. Rosnatka kapská má dlouhý list, udrží i velkou masařku. I když se snaží odlézt, leze po listu a tím se stále víc obaluje lepkavou "rosou" až se vysílí. Velké mouchy si nechytí každý den. Člověk má tendenci jim sám nachytat, ale nesmí se to přehánět. Kapská rosnatka kolem třeba masařky obtočí list (to trvá několik hodin), aby se kořisti nepodařilo utéct a aby se co možná největší množství tentakulí dotýkalo kořisti a došlo k co nejrychlejšímu strávení. Jeden list se dokáže stočit jen 2x, pak se vysílí a uhyne. Rosnatka kapská je nejzajímavější a nejoblíbenější z rosnatek. Objevuje se na jaře v Bauhausu, ale určitě i v jiných květinářstvích s tropickými rostlinami.

Jinak, aby rosnatka nevykvetla, stačí ji uštípat stvoly s poupaty.

Jakou masožravku na octomilky?
Jakou masožravku na octomilky? #2

Ido, zrovna tu druhou jsem viděla v AliExpres, teda prodávali jenom semínka za pár "šupů". Myslíš že bych to dokázala vypěstovat než mne sklátí zubatá? *smich* Kde jsi je sehnaly Ty?

idanova*

Suzymon, ze semen se vypěstují rosnatky snadno. Stačí namíchat substrát z rašeliny a jemného bílého (ne stavebního ) písku. (Nebo na písek rozpadlý pískovec). Na dno nutná drenáž, na povrch rašeliny naširoko vyset a ručně - špetičkou, jako když solím - "posolit" písečkem. Misku (je lepší něco mělčího a širšího - kvůli odparu vody a vlhčení vzduchu) pak vložit do podmisky s vždy jen měkkou (dešťovou nebo převařenou) vodou. Zalévat podmokem, lépe, aby v podmisce stále bylo 0,5cm vody. Substrát nesmí nikdy vyschnout, ani v zimě. (V zimě se nenechává v podmisce stát voda). Asi po 1 měsíci se objeví semenáčky. Ty dorostou do květu za 1 rok. Když máš plnou misku rostlinek, můžeš nechat některé vykvést. Uprostřed listové růžice se objeví tenké stvoly s poupaty na konci. (V této fázi se stvoly vyštipují, když mám 1 rostlinu a potřebuju, aby udělala od báze odnože). Kvítky jsou hezké, bílé (u bílé rosnatky) a něžné růžové (u červené rosnatky). Po odkvětu a uzrání semeníků masožravka kapská hyne. Je nejlepší vyset hned po dozrání. Vyzkoušej to, držím palce. Jen semena nesmějí být přeschlá, jsou drobnější než mák. Já tuto rosnatku tenkrát koupila na Zahradě Čech ve stánku "Tropického zahradnictví Kruh." (Stále fungují). Loni na jaře jsem ji viděla v Bauhausu. Ida

Ido, tak mockrát děkuji. V té Číně prodávají asi 200 semen za babku, tak já si je objednám. Třeba nějaká vzejde. Pak napíšu.

hodnocení

Vypadá to dobře , ale měl bych dotaz jak je nenechat vykvést.

Zjistil jsem, že několika lidem funguje druh tučnice Pinguicula Moranensis, které se dají v našich obchodech celkem dobře sehnat za asi kolem 120Kč za jeden květináč. Množí se doma velmi snadno - ulomí se na jaře kousek listu, který se položí na vlhký perlit s rašelinou ( 1 : 1 ) a za několik týdnů vyrazí na konci listu nové rostlinky.

Zalévaní pouze do misky nejlépe dešťovou vodou. Voda v misce do 3cm přes celé jaro a léto, pak omezíme zálivku přes zimu. V zimě orosíme 1x za měsíc. V zimě do místnosti od 5 - 15 stupňů. V létě 15-30st.

Děkuji.

Jakou masožravku na octomilky? #3
Jakou masožravku na octomilky? #4
Jakou masožravku na octomilky? #5

lll*
hodnocení

0x

Dobrý den, z dotazu jsem pochopil, že Vám nejde o kytku, ale o požrání mušek. Mušky nejou problém, je to až následek problému, když se problém odstraní, odstraní se automaticky i mušky.

hodnocení

0x

Nemyslím si, že by masožravky zlikvidovaly mušky. V kuchyni octomilky a v pokoji s kytkami smutnice. Mrchy jedny! *cert*Octomilkám stačí zlikvidovat přísun potravy, ale se smutnicemi je to horší. Ty já jsem sesbírávala vysavačem ze vzduchu, ale předloni jsem v zoufalství nastříkala na hlínu starý prostředek proti blechám, Arpalit, co mi bylo líto vyhodit a byl od mušek pokoj. Přinesla jsem si je se zeminou. A vloni také. Letos budu zeminu s hrůzou vybalovat z pytle. Příliš se mi nechce strčit ji do trouby. Arpalit stále mám. *nevi*

Ty masožravky, ty jsou dost náročné na pěstování. Nejlépe se jim daří ve skleníčku. Ale tam se nedostanou k muškám.

liska*

Taky si myslím, že máte smutnice a né octomilky. Octomilky jsou hnědší a máte je jen na tom kyselém nebo zkvašeném v koši. Smutnice jsou černé a žijí v květináčích, kde je vlhko. Ani mráz je nezničí. Jen několikeré přeschnutí. A to vydrží jen některé pokojovky. Doporučuje se posypat povrch hlíny v květináčích křemenným pískem, že smutnice do něj nenakladou svých 200 vajíček a jejich larvy, co žerou kořínky, se pod hladinou písku dusí. Udělala jsem to, koupila v akvaristice ten jemný písek, jenže některým rostlinám to vadí. Půda moc nedýchá. Druhé doporučení, že se chytají na žluté lepové pásy, to u mne nefungovalo. Ale kolem obrazovky počítače jsem je naháněla , taky vysavačem. Teď mám podezdřelý klid. Ale to může být jen tím, že mají vývojový cyklus tři týdny. Další doporučení bylo, přejít na hydroponii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma octomilky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]