Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysazeni tulipanu

Od: marky1 odpovědí: 19 změna:
Dobrý večer, prosím o radu. Myslíte, že když teď zásadim tulipány, že stihnou do jara vyrůst? Nebo mám s cibulkama počkat až na podzim?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

3x

teD co nejdřív. Jinak do podzimu vyschnou. Ale pokud neprosly nízkou teplotou, moc parády neudělají, ale příští rok to vynahradí

radkapod*

To jestli tulipán vykvete nebo ne, je věcí uskladnění sadby v létě, né tím zda byl v zimním období ve zmrzlé zemi.

Květ se v tulipánové cibulce tvoří už v létě. Pro dobré kvetení v další sezoně je dobré skladovat tak při 20C, čím vyšší teplota při skladování, tím spíše cibulka nepokvete ale bude se více rozmnožovat.

sebod*
hodnocení

1x

Zasaďte je teď. Některé z nich Vám letos ještě i vykvetou.

jabraka*
hodnocení

1x

Pokud je vysadíte na jaře,nemohou zakořenit a nejpravděpodobněji podlehnou chorobám.Řešení bych viděl v jediném - zasadit je ihned do truhlíků a umístit do chladného sklepa.Tam zakoření a mohou se do záhonů opatrně přesadit.Tímto způsobem se dnes vysazují tulipány i v městských parcích.Předklíčené cibule se kupují ze zahraničí a vysazují v dubnu na místo.Celá zásilka je časovaná tak,aby všechny vykvetly ve stejný čas-.Takovéto tulpány můžete vidět na příklad v Mariánskolázeňských parcích v květnu.

Teda Jabrako, já bydlím v Poděbradech a tady je jak je všeobecně známo hodně parků. Kam se kouknete, tam to kvete. Nikdy jsem je neviděla sázet naklíčené cibule v dubnu, ale právě na podzim. Dokonce jsem loni na na podzim viděla jednu paní jak nese plný košík krásných cibulek a zeptala se jí jestli je neprodává. Smála se a říkala že je jde sázet do parku, aby brzy na jaře vykvetly. A to byl myslím listopad. Takže v parcích se zcela určitě nevysazují v dubnu. To je naprosto vyloučeno, protože oni musí změnit během sezony dvakrát výsadbu květin, aby to kvetlo celou sezonu a nemůžou mít mezi záhony trčící odkvetlé tulipány. To by ty záhony vypadaly.

hodnocení

1x

Loni jsem na jaře koupila tulipány a bylo to i déle než v únoru. Pamatuji se, že bylo docela teplo. Ale je možné, že to únor byl, protože loni bylo jiné počasí. Prostě už nevím. Ale co vím jistě je to, že mi tulipány krásně vykvetly, ale kvetly později než ty co mám normálně v zemi pořád. Já nad tím vůbec nehloubala a prostě jsem je zasadila. Dnes jsem zrovna našla zapomenuté tři cibule co jsem kupovala na podzim a zasadila jsem je.

sebod*
hodnocení

1x

Jelikož jsem každou chvíli někde doma našla zapomenuté cibule, tak s tím mám zkušenost. Šup s nimi do země a jak píše Suzy, na jaře se budete těšit z květů.

hodnocení

0x

Dobrý večer.

Ne,nestihnou vyrůst.Musíte je zasadit na podzim !

ireceptar.cz/...

marky1
hodnocení

Moc děkuji za odpovědi! Ještě mě napadlo, co když vezmu pár cibulek ze země, které tam jsou už od předloňska a dám do květináče?
jabraka*

Při sadbě je potřeba provádět selekci(výběr).Malé cibulky pod 2 cm nemají moc šance na kvetení.Pro rychlení se musí použít cibule nad 4 cm.

JB

radkapod*
hodnocení

0x

Vysadit hned do země. Z jiného webu mám info o tom že na jaře vysazené (zapomenuté) cibulky tulipánů dokonce vykvetou. Osobní zkušenost s tím ale nemám. Cibulky bych určitě nechala "vykoupat" v Lignohumátu aby vám lépe zakořenily.

V listopadu vysazené cibulky už mám venku (foto z 19.2. hned jak roztál sníh) *palec*

Vysazeni tulipanu

hahanaj*
hodnocení

0x

Rozhodně je dejte nyní do země - i kdyby nevykvetly , bude jim líp než někde v pytlíku doma. Myslím, že vykvetou a budete se z nich radovat.

liska*

Dobře radí Jabraka, do květináčů a do chladu, né ven. Až prokoření, přesadit na jaře na záhon. Asi 10cm hluboko. Tam pak mohou zůstat několik let.. Nebo koncem června vyrýpnout, očistit a v září opět vysadit. U tulipánů je pravidlo: po dobu letních prázdnin mají být vyndané na suchém stinném místě .

No já teda budu tomuto pravidlu odporovat. Tohle asi vzniklo proto, že to musí dělat zahradníci, kteří se starají o veřejné parky. Ti musí cibule po odkvětu vyndat stoprocentně, ale kvůli tomu, aby tam mohli vysadit jiné květiny. Pak nemá čas cibule ani dobře vyrůst, nebo udělat "mláďata", protože ji vyndají příliš brzy. Ale jim je to fuk, protože město zaplatí jiné.

Já mám na zahradě opravdu dost tulipánů, protože je miluji a nikdy jsem je nevyndávala a jsou čím dál hezčí a rozmnožují se. Když už je jich někde trs, tak ty pak na podzim rozdělím a šoupnu jinam.

idanova*

Zdravím. Suzymon, i já nesouhlasím s Jabrakou. Dávat tulipány přes sezonu do květináče proto, že jinak nezakoření a nepokvetou a bude se jim špatně dařit, je nesmysl. Naopak. V květníku nemají dostatek živin a místa a je nutno je stále zalévat a hnojit. Smysl to má jen pro rychlení.

Mnohokrát jsem sázela tulipány až zjara, protože teprve po rozmrznutí půdy tulipán koření. Ale ten v zemi po celou zimu je již plný "vody" a probuzený, proto koření tak o 2 týdny dřív, než "suchý" sázený na jaře, a tudíž i dřív vykvete. To je jediný rozdíl. Jinak po zatažení a následném vyrytí je nutné dát zpodzimu tulipány jinám, než byly. Nemám tolik místa na zahradě, proto vyndávám tulipány až po 3 letech. Každoročně se vyndávají proto, aby "nezalézaly" tak hluboko do země. To je jejich přirozená vlastnost. Zalezou až 40cm hluboko, pak všechnu sílu vženou do květů, který je věší, než při každoročním vyndávání, ale cibule nemá již sílu dělat mladé cibulky. Takže pokud chceme množit, dáme mělce (10-15cm), pak vytvoří množství malých cibulek a menší květ, pokud nechceme množit, dáme hluboko. Nebudou malé cibulky (nebo jen minimálně), ale velký květ. Ida

doplněno 27.02.17 12:44:

Jabrako, nezpochybňuji tvé zkušenosti, nechci se dohadovat, vážím si každého, kdo má dobrou vůli a přispěje radou potřebnému. To, co popisuješ (předkořenit v truhlíku), to se používá při rychlení, ale to jsem zmínila. Nikdy tady neradím to, o čem jsem si jen něco přečetla. Vždy vycházím jen a jen ze svých vlastních zkušeností. (Ikdyž jim předchází načerpání teorie z odborné literatury). Tulipány úspěšně pěstuji 25 let. Myslela jsem, že to není málo.

Můj experiment z donucení: Před 4 lety jsem dostala z Holandska přivezené cibule, zbavené úplně všech slupek a všechny s 5cm zeleným narašením. A to v době, kdy již byla zmrzlá zem. Ihned po rozmrznutí (1. týden března) jsem dala polovinu do země a 2. polovinu nechala na podzim uskladněné nasucho. Oboje ze "studijních" důvodů. Uskladněným cibulím uschly puky a zanechaly díru a povrch cibulí zůstal bílý, ale ztvrdnul jako rohlík. Tvrdé krusty byly silné 3mm, rozřízla jsem jich několik a uvnitř byla 1 či 2 malinkaté - spíš miniaturní - cibuličky. Ty prcky jsem hodně mělce vysadila (z podzima) na drenáž (jako lilie) a ty nerozříznuté vedle tak, jak byly. Cibule vsazené v březnu vykvetly týž rok, ty ze září udělaly všechny jen listy, a to po 2 roky. 3. rok některé ukázaly květ. Teprve 4. rok vykvetly parádně úplně stejně úplně všechny. A překvapilo mě, že nezašla ani jedna. (Po celé 4 roky ponechány v zemi). A to dokazuje, že tulipán je velice vitální. Že vysadit až na jaře přímo na záhon lze, že vyrývat každoročně není nutnost a že ať zakoření na pozim či zjara, růst dožene a vykvete. Přitom nejlépe kvete 2. rokem. Ida

jabraka*

Idanova:

Musíš si něco počíst o fysiologii cibulnatých rostlin.Kromě toho asi nebudeš mít dost praktických zkušeností.Cibuloviny,obzvláště jarní právě na podzim stráví v půdě několik měsíců,aby zakořenily a doplnily živiny před zimou a vegetačním klidem.Nakonec stačí několik cibulí třeba v listopadu vyrýpnout a zjistíš,jaký kořenový systém už mají vytvořen.,Bez toho by životní cyklus ustal a cibule by se vysílily a nekvetly by.

JABRAKA

Ahoj Jabrako. Já vím že jsi dobrý zahradník a hádat se nechci, ale pak jsem já ten příslovečný "kozel", protože já sice vím, že všude v knížkách radí cibule na podzim vyndat, ale já to fakt nedělám a dávám je do země i na jaře a tulipány mi kvetou každý rok ostošest. Nedělám s nima žádné cavyky, kolikrát se mi stane, že cibuli omylem vyreji a už je pěkně zakořeněná, tak ji šoupnu zpátky a je to. Jednou jsem dostala takové ty v květáči, byly nízké a já je pak dala po odkvětu, což bylo opravdu dost pozdě možná v květnu do hlíny a dodnes je mám na zahradě a rozrostly se. Kvetou mezi prvními, zůstávají nízké a je jich větší trs. Tak nevím jestli to není tím, že čím víc péče tím to je horší. Protože jen jednou jsem se snažila to udělat podle předpisu a cibulky mi zplesnivěly. Takže teď to dělám podle svého a další nechám na přírodě. :)

Ida, absolutní souhlas s Tebou. Také mluvím ze zkušeností. A to že se tulipány vysazují v parcích až v dubnu, opravdu neexistuje. Já myslím že to má jabraka jenom nějak vyčtené a vydedukované. Bydlím v lázních a jestli je tady něčeho dost, tak to jsou parky a všelijaké nádherné záhony. Koukám na ty zahradníky už hodně let a vím co a kdy sází. A naklíčené cibulky tulipánů opatrně sázet v dubnu mne doslova rozesmálo. Ta zahradnice jede jak blesk. Má toho koš, zaklekne a je radost se na ni dívat. Když má vysázet na jednu plochu třeba 300 a víc tulipánů a to ještě tak, aby to byly dvě barvy které pak v květu udělají dvoubarevné obrazce, tak se s tím nemůže piplat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]