Nejste přihlášen/a.
TOHLE ALE JE SLONÍ NOHA. Žádná dracéna!
Asi přelité. Teď na jaře ideální čas na přesazení. Vytáhněte ze zeminy, opatrně odstraňte starou. Zřejmě nebude mít moc kořenů, možná žádné. Ošetřete bázy kmene kořenovým stimulátorem a přesaďte do substrátu pro kaktusy a sukulenty. Nesázejte hluboko, spíše v substrátu udělejte plytkou misku, posaďte na ni nolinu a přihrňte. Mírně zalejte vodou a dejte hodně na světlo, klidně dodložte něčím, aby byla výš v oknu. Prostě aby měla sluneční lázně. A velmi málo zalévejte.
Pravdu moc velký květináč, rostlina vám trpí přelitím. Takže přesadit znova do malinkého (optimálně placatého nízkého) a do vhodného substrátu.
Ať vyfotí spodek rostliny, kaudex a uvidí se hned co to je za kytku...takovéto klacky může mít kde co.
Takto vyčouhlá sloní noha by vznikla jedině seříznutím vrcholu a i tak by byla stará nejméně 30 let.
Nevím tedy jestli si "sypat popel na hlavu", ale něco takového jsem nikdy neviděl, mám noliny tři...
Co tady prosím Vás s odpuštěním melete?!
Sloní noha se jí říká,proto,že jako sloní noha vypadá.Tahle je Dracena !
Přesně,dle obrázku kolegy "Strejce."
alzbeta:prosím, dejte sem celkové foto rostliny ať už tedy je jasno, nolina musí mít "cibuli"nebo hodně ztloustlý kmínek(kaudex)
Jedná se o nolinu. Alzbeto ošahejte spodek kaudexu, zda není měkký - zda tam nezačíná hniloba. Rostlina vypadá jako dlouhodobě přelitá při nedostatku světla. Někdo již radil - rostlinu vyndat, zkontrolovat a ošetřit kořeny, koupit substrát pro středomořské rostliny nebo substrát na kaktusy (prostě co nejvíc písčitý substrát), vsadit mělce, lehce zalít a dát do tepla a co nejvíc světla. Dokud se nechytí tak zalévat minimálně. Na tom místě co jí máte se jí očividně nedaří.
Pokud budou uhnilé kořeny, tak odstranit, ošetřit práškem z dřevěného uhlí, nechat zaschnout - pak zasadit.
Děkuji, tak tato DRACÉNA má opravdu hodně daleko do Noliny i když jí říkáte sloní noha, není to tak !
Jsem rád, že floro i přes své vzdělání neměla pravdu...
U mých nolin se nikde nic nekroutí, můžu jich poslat několik.Jestli se někomu kroutí listy u nolin, bude to z nevhodného prostředí.Už dál plemizovat nebudu, já mám jasno.
Many, ta tvoje je krásná, tipuju věk 30-40 let .
To co sem dala Alžběta ale je opravdu nolina (beaucarnea recurvata), zapěstovaná jako takzvaná bonzai. Sama mám nolin několik (jedné bude 62 roků) a u jedné se mi též kroutí listy.
Many můžeš přičíst tak 2-3 roky . Skoro rok trvá než semínko vzejde a první rok je kaudex velký jak hrášek. Nyní desetileté nolinky za semínka mají kaudex velikosti středního pomeranče.
many. Někdy si myslím, že někteří lidé si dělají srandu. Jako právě teď Ty. Opravdu se domníváš, že je to DRACENA? Nebo nás jenom zkoušíš? Podívej se na listy, jak se kroutí. Podívej se na místo, kde vyrůstají zelené listy z toho bezlistového místa ( takové napojení NIKDY u draceny není). Podívej se na stonek těsně nad zeminou - sloní noha jak vyšitá.
many, fakt přemýšlím , že Vám dám bod za dobrou odpověď
Many, uklizeno...
Floro:každý má nějakého toho kostlivce ve skříni, já zase čekám, že ti dám bod za to doporučení jak ostříhat to koště, když jsi už pani "ma"donutila dle instrukce fotit ze všech možných úhlů...
Však to taky trvalo, čekal jsem co s tím koštětem vymyslíš....
Marti,nic ve zlém, tyto debaty by nám měly přinášet potěšení i poučení a nevadí trochu rozčeřit klidnou hladinu tohoto "poradte"rybníka nikomu nám zatím nejde o život...
Tohle je sloní noha. (Neuložil se mně obrázek,omlouvám se).
Ta,která Vám vadne je Dracena,česky Dračinec.
Udělala jste špatně především to,že jste ji přesadila.Tyhle teplomilné květiny se přesazují pouze na jaře.Za další,je přelitá a hodně.Draceny se zalévají cca jednou za deset dní a také mají rády postřik listů ( rosení ).
Vyndala bych tu rostlinu ze země, vyprala kořeny, dala do nové půdy, nechala jen jeden výhon a ostatní seřízla, nemáte co ztratit
Já si myslím, že vy jste ji přesadila v nevhodnou dobu, do příliš velkého květináče. Všechny tyhle noliny jsem viděla v malém květináči. Vypadá to vždycky, že je jim malý. Ale není, mají to tak rády. Myslím si, že má příliš velký květináč a hodně vody. Když se píše "větší květináč", tak je myšleno jen o kousíček. Já bych se ji pokusila zachránit tak, že bych ji posadila do malého květináčku a nechala proschnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.