Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neznámé rostliny na louce

Od: larry odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

může mi někdo, prosím, přesně identifikovat dvě přiložené kytky?

Ta žlutá vypadá na nějaký narcis, ta fialová by mohla být orchidej. Roste to tady u nás na louce...

Díky moc, Larry

Neznámé rostliny na louce
Neznámé rostliny na louce #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

žlutá sice vypadá "na nějaký narcis" ;), ale ve skutečnosti to je kosatec žlutý

larry
hodnocení

Děkuji vám, samozřejmě jsem myslel kosatec, trochu jsem to popletl.

72mona3*
hodnocení

2x
První rostlinou je rozhodně kosatec. Kosatec žlutý. Hojně se pěstuje u jezírek a poměrně dobře šíří svá semena vodou. U nás už ho považuji za invazivní druh. Druhou rostlinu si určit netroufnou. M.doplněno 21.02.17 12:06: Prstnatec pleťový pravý (Dactylorhiza incarnata ssp. incarnata) Early Marsh OrchidEkologie: nížiny a podhůří, bažiny, rašelinné a výrazně podmáčené louky, pastviny; Doba květu: konec května; Rozšíření v ČR: v jižních Čechách, Polabí, východní Morava; Poznámka: rostlina je značně variabilní, jak vzrůstem, tak i barvou a kresbou květůA co toto?doplněno 21.02.17 12:07: naturephoto.cz/...
pohanka*

Jejda, u nás je považován kosatec žlutý za chráněný.

doplněno 21.02.17 12:00:

Na Wiki. je určeno, že je málo dotčený, tedy je možné, že se v některých oblastech se invazivně rozrůstá, možná tedy u Vás. U nás ho moc není, proto jej máme na seznamu chráněných.

72mona3*

Tady u nás je poměrně dost rybníčků, rybníků na jednom potoce. Jestli počítám dobře, tak šest. Před zhruba patnácti lety (plus minus) jsem tyhle krasavce objevila u rybníčku, co je třetí odspodu. Teď už jsou u všech. Po i proti proudu. Určitě jsou jejich semena nesena vodou. Možná ptáky? A možná chataři. Ti jsou také invazivní. *smich* M.

larry
hodnocení

Děkuji za dobré rady.

Vzhledem k tomu, že naleziště je Hrabanovská černava, tak nejpravděpodobněji to skutečně bude prstnatec pleťový.

hodnocení

2x

ta druhá kytka bude nejspíš Prstnatec bezový (či vstavač bezový). Dříve patřil k našim nejběžnějším orchidejím.

doplněno 21.02.17 19:29:

- stále nějak nechápu to nelogické uspořádání a řazení odpovědí. Již po několikáté se mi stalo, že odpovím správný název rostliny - čas 11:58, na to se nad mou odpovědí ukáže tento název kytky , čas 12:16 *sok*.

hoststary*
hodnocení

0x

To fialové je trochu podobné vstavači, mírně již odkvetlému..?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]