Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divoká rajčata

Od: pasekanka odpovědí: 4 změna:

Zdravím. Letos jsem si koupila pár semínek divokých rajčat, četla jsem, že je nenapadá plíseň a jejich chuť je pry výborná i když jsou malá. Chtěla jsem se zeptat, zda s nima někdo nemáte zkušenosti, zda je třeba předpěstovat doma, nebo stačí přímo na záhon a jestli se to vůbec vyplatí. Moc děkují za jakekoliv zkušenosti.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

Pokud chcete velkou úrodu, tak planá nejsou to pravé. Ale chuťově nemají konkurenci. Plíseň je nenapadá a rostou jako z vody. U nás i ze semen, co roznosili ptáci, na kompostu a všude možně.

hodnocení

0x

Musí se předpěstovat jako každé jiné rajče. Určitě ne rovnou do hlíny na zahradu.

pohanka*
hodnocení

0x

Určitě předpěstovat, udělat sadbu. Jsou malá, měla jsem žlutá, minulý rok jsem je nechala po celé zahradě. Nemusíte zalévat, vyštipovat, nějaká podložka na pnutí je dobrá. Pokud budou na výživné půdě, udělají dost velký keřík a od spodu nedozrají, či pohnijí jak leží na půdě. Zrají později, asi od srpna.

Salát jako z velkých, masitých z nich ale neuděláte. Vynikající pro malé děti, ty se na tom velmi rády popasou. Když nasbíráte misku, tak sklidí vždy úspěch, kdo to nezná. Je to jako doplněk, obzvláštnění výpěstků na zahradě.

Dělala jsem z nich s přídavkem jiné zeleniny a ovoce čatní.

doplněno 19.02.17 19:59:

Zadejte si ,,divoká rajčata,, minulý rok zde byl stejný dotaz od ,,zahrádkářky,,.

hodnocení

0x

Vloni jsem tzv. divoká rajčata zkusila, ale upřímně, plíseň se mi na nich objevila (sice možná v menší míře) ) zrovna tak jako na jiných odrůdách. Letos už je určitě nevysázím.:-DJe to ale jen má zkušenost. V každém případě jde spíš o způsob pěstování a prevenci šíření plísně bramborové, jak mi dal přednášku jeden můj známý. A tohle je jeho rada :

1. Nikdy nepěstujte brambory na jedné zahradě s rajčaty.
2. Výsadba rostlin musí být vzdušná, v okolí nesmí být nic, co by zvyšovalo vlhkost (plevel, keře ap.), rostliny zalamujte, udržujte keřík co nejvzdušnější a nejřidší.
3. Klíčová je pečlivá kontrola listů. Jakmile se objeví olejové skvrny, je třeba listy odstranit a zlikvidovat (nepatří do kompostu). Neodstraňujte zbytečně všechny listy, pokud nejsou napadené (rostlina je potřebuje pro tvorbu plodů a fotosyntézu). Pokud se choroba šíří, nevzdávejte to, ale pečlivě odstraňujte listy, plody, případně celé rostliny. Pokud budete precizní, šíření choroby se časem zastaví.
4. Kontroly je třeba dělat opravdu denně a být skutečně precizní, jen tak se podaří šíření choroby zastavit.
5. Hodně záleží na počasí, trvalé deště pro rajčata nejsou příznivým faktorem.

A ještě k těm divokým rajčatům. Plody jsou maličké, takže co do objemu úrody tedy nic moc, dokonce mi některé hned po utrhnutí praskly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]