Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká barva folie je vhodnější?

Od: anad* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,můžete někdo poradit,jaká barva folie na foliovník je vhodnější? Zelená nebo ta bílá transparentní? Mají ty barvy nějaký vliv na rostliny nebo je to jen čistě vzhledová záležitost .Děkuji za odpovědi,nemůžu se na internetu ničeho dopátrat.:-D

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý podvečer.

Tady je to,varieto ;)

netafim.cz/...

anad*
hodnocení

Dík,tohle jsem našla také,ovšem z nabídky folií nevyplývá nač jsem se ptala-pouze jaký typ mulčovacích folíí se hodí pro pěstování určitých druhů rostlin.Mě zajímalo,když se vyrábí foliovníky ve dvou barvách folií(nabídky na internetu zelená a bílá transparentní),jestli má ta barva nějaký vliv na rostliny a pak která je lepší a nebo jestli je to jen záležitost výrobce,který má zrovna po ruce folii té či oné barvy. Ale dík,že jste se o mojí otázku vůbec zajímal.*palec*

vilik*
Tak použijte logiku.
Kolik se dostane světla přes čirou, bílou a zelenou folii? Zelená nejvíc stíní.
A kolik stupňů Celsia bude pod bílou a kolik pod tmavou? Pod tmavou by mělo být tepleji. Nebo ne?

hodnocení

0x

Já mám folii zelenou už 8 roků. Je fantastická. Z vnitřní strany je hrubě čtverečkovaná - protikapková, aby odpařené kapky nepadaly na rostliny. Spokojenost maximální. Pěstuji tam papriky, jsou vždycky vyšší než já a to měřím 160 cm. Úroda skvělá až do října. Ovšem jsou foliovníky také nejen s bílou folií, ale i s modrou. U bílé plachty budete asi řešit stínění. U zelené ho neřešíte, u modré také ne. Navíc ta zelená, to vím určitě, má navíc určitý typ filtru, rostlinám se pod ní daří skvěle.

Asi by bylo dobré, aby majitelé bílých a modrých folií přidali také své poznatky. Já za zelenou folii dávám palec nahoru. Přeji dobrý výběr folie, úspěchy a radost při pěstování :) .

hodnocení

0x

No já jsem spokojená s tou bílou. Ona není úplně transparentní, i když to tak na obrázku vypadá. Ale dobře propouští světlo. Je to ta co má ty čtverečky a je dost pevná a vydrží několik let. A když svítí slunce, tak je tam teplo až až. Někdy až moc. Musí se větrat. Barevnou bych rozhodně nedávala. To je moje zkušenost.

doplněno 22.02.17 19:28:

Dodávám kterou mám já. Říká se jí perlinka. Koukněte se na nabídku. a mají tady příznivé ceny.

plachty-folie.cz/...

2kedar*

Zdravím.!

A sundáváte to na zimu.? Nebo to necháváte tak.?

Mám totiž špatné zkušenosti s plastovými věcmi, které zůstaly přes zimu venku.

Většinou se rychle rozsypou.

O "zeleném" foliáku jsem taky přemýšlel, ovšem vrtá mi hlavou jeho životnost.

*nevi*

Samozřejmě že nesundávám. Mám tím potaženou konstrukci a vydrží to několik let. Zima, slunce a i vichry. Teda ta perlinka o které mluvím. Mám ji dokonce i jako ochranu kolem celého altánu. Mám takový systém, že v létě jednoduše vyruluji nahoru jako záclonu a na několika místech nahoře zavážu. Když v létě leje a je vítr, tak jednoduše stáhnu dolů a můžeme v altánu klidně sedět dál. V zimě je mám stažené, aby dovnitř nelítal sníh. Mám tam stůl a židle a skříňky a na zemi koberec. Je to taková další letní místnost, kde hodně sedíme.

doplněno 24.02.17 16:41:

Já jsem to pochopila tak, že tazatel si chce pokrýt jednoduše foliovník novou folií. Tedy že má hotovou konstrukci. Myslím že to je jasné a všichni to pochopili, až na toho prvního rádce. Ten poslal odkaz na něco úplně jiného. Však mu také tazatel napsal, že mu jeho odpověď není nic platná, ale že hodnotí to, že se jeho dotazem zabýval. :)

Kdyby se jednalo o pařeniště, tak by to napsal.

Pro 2kedar:

Plachtu jsem první dva roky před nadcházející zimou sundávala. Byla s tím vždycky dost velká práce. Představovalo to odházet zeminu okolo foliáku, pak odnosit spoustu cihel, kterými je plachta v zemi obložena a zeminou zakryta (mám foliák o rozměrech 3x5m) a pak plachtu stáhnout, je dost těžká. Pak ji úplně rozložit na dvorku, kde se pomocí hadice a koštěte důkladně umyla z obou stran a pak už umytá a suchá byla složena a uložena do původní krabice, ve které byl foliák dodán. Jen kostra foláku zůstala přes zimu venku. Mělo to tu výhodu, že rytí a hnojení probíhalo bez plachty daleko pohodlněji, než pod plachtou. Ovšem ale na jaře se postup natažení plachty a obložení cihlami a zaházení cihel zeminou musel absolvovat. Po dvou letech jsem tyto velmi pracné činnosti ukončila a plachtu jsem na podzim uvnitř jen umyla houbou. Rytí a hnojení už není tak pohodlné a jak i jen trochu zasvítí sluníčko, tak raději tuto činnost nedoporučuji provádět a když už, tak v plavkách, i když je venku zima. Při ponechávání plachty přes zimu bych ráda upozornila na ještě jednu záludnost a tou je sněhová nadílka. Foliákovou konstrukci mám důkladně vyztuženou, preventivně však chodím vrstvu sněhu od výšky cca 10 cm z foliáku odmetat. Nemám vůbec žádnou obavu o plachtu, ale o kovovou konstrukci, která plachtu i se sněhem nese. Konstrukci odmetáním sněhu ulehčuji. A nakonec ještě palec nahoru za zelenou folii, je skvělá.

Tak já mám konstrukci ze dřeva a dva metry vysokou, takže nemám problém ve foliáku rýt, nebo dělat cokoliv. Tři a půl krát dva metry. Střechu mám plochou, ale zatím jsem problém se sněhem neměla a to tam je kolikrát fakt vysoká čepice. Asi to je tou kostrukcí. Také ji mám kolem dokola zahrabanou v zemi. Teď už mám "novou" třetím rokem a ještě určitě minimálně dva roky vydrží. Ale já ji ani neumývám, není k tomu žádný důvod.

floro*
hodnocení

0x

Jako na krytí proti slunci? Nebo myslíte folii igelit na zhotovení foliového krytu? Myslím, že mnozí nepochopili vaši otázku.

doplněno 25.02.17 18:54:

Suzi, no práv+ě, proto se ptám zadavatele, na co přesně to chce

Ahá Floro, tak to pardon a beru zpět. Máte pravdu. Tazatelka se ptá dost divně. Napřed ve hlavní otázce píše o foliovníku, což je něco jako skleník, a pak zase píše o mulčovacích foliích. Má to nějak popletené a je fakt, že se v tom případě radí těžko. Když jeden o voze a druhý o koze. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]